בלי שדים בשדיים
סרטן השד, אחד משני הסרטנים הנפוצים ביותר יכול להיות אלים במיוחד. אצל רב הנשים שיחלו במחלה, גילוי מוקדם יוביל לריפוי מהיר יותר, פחות סבל וסיכויים גדולים יותר להחלמה. מאמאנט ניו ג'רזי ערכה ארוע להעלאת המודעות לבדיקות התקופתיות במגרש הביתי שלה.
אוקטובר הוא חודש המודעות לסרטן השד, המזוהה עם הצבע הורוד על הסרט. סרטן השד הינו אחד משני הסרטנים הנפוצים ביותר. השני הנפוץ לא זנח את בני המין המקביל, וחודש המודעות לסרטן הערמונית מתקיים בנובמבר ומזוהה עם צבע התכלת. לשני הסרטנים הנפוצים "יתרון" גדול על פני האחרים. בבדיקות מוקדמות לאיתורם, ניתן להפחית בצורה משמעותית את הסיכון להגיע לגילוי רק בדרגות גבוהות של המחלה, ולהפחית את הסבל מהטיפולים, כמו גם לקצרם. כל זאת מבלי להוסיף מילה נוספת על איכות החיים.
ישנן קבוצות שנמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות במחלה ובינהן נכללות נשים שיש במשפחתן היסטוריה או אז הסיכון שהמחלה תעבור במשפחה עולה ב-20-25%. גנים בשמות BRCA1 ו- BRCA2 גם הם מהוים סיכון לסרטן השד. את הגנים הללו מאתרים כיום בבדיקה פשוטה (רוק או דם). נשים שעברו הקרנות בחזה בגילאים שנעים בין עשר לשלושים נמצאות גם הן בסיכון. ועל זה צריך להוסיף את כל הסיכונים הכלליים הידועים ובינהם עישון, אכילה לא מבוקרת, צריכת אלכוהול, הורמונים והיעדר פעילות גופנית. יחד עם זאת הנתונים מראים (ע"פ אתר 'אחת מתשע') כי ל-70% מהנשים שתחלנה בסרטן אין הסטוריה משפחתית ו-5-10% מהנשים יחלו בסרטן שד תורשתי, כלומר סרטן שד הנוצר כתוצאה מגן פגום העובר בתורשה.
נשים מודעות בודקות את עצמן ידנית באופן קבוע ומכירות את השדיים שלהן ולכן הסיכוי גבוה כי יחושו בשינויים, הן חיצוניים והם פנימיים וידעו לפנות להמשך בירור מקצועי גבוה יותר. המלצות משרד הבריאות האמריקאי כיום מבקשות מנשים מעל גיל 40 לערוך בדיקת ממוגרפיה אחת לשנה, בנוסף לבדיקות האישיות התקופתיות, שרצוי שיגיעו בזמן קבוע בכל חודש.
לפני שבוע, כמו בכל שנה, נרתמו גם קבוצות הנשים של מאמאנט בטנפליי למבצע העלאת המודעות. מאה מנשות הליגה לבשו כולן את החולצה הורודה והגיעו לארוע שקיבל את השם "אני מודעת" וכלל שתי הרצאות מפי דוברים מקצועיים בתחום סרטן השד. שרה אן רוטנברג החלימה מהמחלה וחלקה עם קהל הנשים את סיפור חייה המרתק והחוויות מהמחלה וד"ר יצחק אסולין, מנהל המחלקה לשיחזור וניתוחים רובוטיים בבית החולים הולי-ניים בטינק שוחח על הצד הרפואי עם הנשים. כמו בחוזה בינן לבין עצמן, חתמו במהלך הערב כל השחקניות על התחייבות להבדק עד סוף השנה והצהירו: "כולנו משחקות על המגרש אך לא משחקות עם החיים".
בתום המפגשים עם הדוברים, התקיים טורניר ידידותי בו השתתפו שתים עשרה קבוצות ב-16 משחקונים על פני ארבעה מגרשים במקביל. ליגת מאמאנט שמרחיבה את מספר קבוצותיה באופן עיקבי, הודתה למאמנים שהגיעו לשפוט בהתנדבות במסגרת הארוע החשוב ולנותני החסויות שמחזקים ארועים חשובים מעין אלה ואת קיומן של קבוצות הליגה כדי שנשים רבות ככל האפשר תוכלנה לקחת בהן חלק. ניצחו על הארוע הג'יי סי סי של טנפליי שמארח ומריץ את מאמאנט ניו ג'רזי למן היום הראשון וענת קורנברג, שחקנית מאמאנט בעצמה שפיקדה על ההפקה יחדיו.
לפרטים נוספים ולהצטרפות לליגה ניתן לפנות להילה לוי בטלפון 201.408.1428
קליין ואהרונסקינד
כשהאחד השופטים החשובים בעולם נוחת בניו ג'רזי, אצל שחקן נבחרת ישראל בעבר, אמנון אהרונסקינד, מתחילה החגיגה האמיתית. אברהם וברכה קליין הגיעו לביקור ולא ויתרו על מפגש עם קהילת אוהדי הכדורגל במקומותינו.
קליין, שהוזמן לא מכבר למונדיאל האחרון, ואף קיבל את הכבוד להציג בכניסה מזכרות מהמונדיאל הקודם בו הוא שפט, לא היסס להביא איתו את הכדורגל עליו חתמו 22 השחקנים מהמשחק שהוא שפט וקצר כבוד גדול.
אהרונסקינד שהבקיע את הגול המפורסם שלו בשנת 1951 על מדי נבחרת ישראל שומר כל השנים על קשר עם גדולי הספורטאים שעולים אליו לרגל, והוא מצידו מארח אותם יחד עם אשתו המקסימה טלי ארוח מלכים. קליין נעתר לבקשת הקהל האוהד ושיתף אותם בערב מלא קוריוזים וסיפורים ממסעותיו. זכה לארח את המפגש עודד וויס, שהיה שחקן נוער במכבי חיפה. ערב בלתי נשכח עם ארוח ממסעדת "פיתה פלוס" במילבורן השאיר את הקבוצה עם טעם של עוד.