אתגרי הרמטכ"ל כוכבי - והקרב על סגנו שהוביל לדחיית ההודעה
הוא יצטרך לגבש מדיניות חדשה אל מול התבססות איראן בסוריה, לעצב אסטרטגיה שתביא לרגיעה בגבול עזה וגם ללכת בין הטיפות בתקופת מערכת בחירות יצרית. לאלוף אביב כוכבי יש "מזג של רמטכ"ל" - ואלו המשימות העיקריות שיצטרך לטפל בהן עם כניסתו לתפקיד
האלוף אביב כוכבי הוא מועמד טבעי לרמטכ"לות. יש לו ניסיון מבצעי, טקטי ומערכתי והוא התנסה בעיצוב אסטרטגיה ומדיניות צבאית. הוא יסודי, יצירתי ויש לו "מזג של רמטכ"ל". כמו שיש מזג שיפוטי, כך גם לרמטכ"ל נחוצה יכולת להניע אנשים ולטעת בהם ביטחון ואמון, גם במצבים קשים שבהן מתקבלות החלטות במהירות.
בנוסף לכך יש לאלוף כוכבי יכולת לתקשר בפתיחות ובלי להתרפס עם הדרג הפוליטי, ולדבר בגובה העיניים אל החברה האזרחית. לכן מהרגע שירדה מועמדותו לרמטכ"לות של האלוף יאיר גולן, מסיבות פוליטיות לא ראויות, כמעט לא עמדה ברירה בפני שר הביטחון או ראש הממשלה אלא לבחור בכוכבי שכמעט מכל בחינה כשיר יותר למלא את תפקיד הרמטכ"ל משני המועמדים האחרים, האלוף אייל זמיר והאלוף ניצן אלון. אחד משני האלופים האלה, ואולי שניהם בזה אחר זה, יהיו כנראה סגני הרמטכ"ל, וזה לכשעצמו אומר שהם מפקדים משכמם ומעלה וראויים מכל בחינה, אלא שעדיין לא הבשילו להיכנס ללשכת הרמטכ"ל, בניגוד לכוכבי.
מהרגע ששר הביטחון הודיע מי האלוף שעליו הוא ממליץ למנותו כרמטכ"ל ועד הרגע שבו מודיעה ועדת גולדברג שהיא אינה רואה מניעה לבצע את המינוי, מתחילה תקופה שאורכת כמה ימים, ובה למעשה יש לכל אזרח בישראל אפשרות להביע השגות והתנגדויות למינוי. בדומה לכך שפרויקטים בתחום הנדל"ן והתשתיות מפורסמים בתקשורת כדי לאפשר העלאת התנגדויות, נוצר בישראל מצב דומה במינוי רמטכ"ל - כך למשל היה במקרה של כוונת שר הביטחון דאז אהוד ברק למנות את האלוף יואב גלנט לרמטכ"ל. גורמים שונים העלו טענות משפטיות שבסופו של דבר הביאו לפסילת המינוי.
בהנחה שמינוי כוכבי לרמטכ"ל יתממש בינואר 2019 אפשר להעריך פחות או יותר מה יהיו המשימות העיקריות שהוא יצטרך לטפל בהן. הרמטכ"ל הנוכחי גדי איזנקוט משאיר לו צבא מוכן למלחמה בשתי חזיתות במקביל ואולי אף יותר, צבא ערכי ומצויד היטב. אפשר לומר שצה"ל נמצא היום באחת מנקודות השיא שלו ב-20 השנים האחרונות, הן מבחינת מוכנות והן מבחינת כוננות למלחמה.
אבל כוכבי לא יוכל להסתפק במה שיש כרגע. ראשית, כי הזירה המזרח תיכונית משתנה בלי הרף. כוכבי ייאלץ לגבש מדיניות חדשה שתכלול אסטרטגיה ושיטות טקטיות למניעת ההתבססות האיראנית בסוריה ומניעת העברת נשק איכותי והפיכת הרקטות והטילים לידי חיזבאללה לנשק מדויק. כל מה שהיה עד הפלת המטוס הרוסי בידי צבא אסד לא דומה למה שיקרה עכשיו וכוכבי - עוד כסגן רמטכ"ל בחודשים הקרובים ואחר כך כרמטכ"ל - יצטרך לעצב מב"ם (מערכה שבין המלחמות) שונה וגישה שונה לטיפול בבעיות ובדילמות שמציגה כעת הזירה הצפונית.
כוכבי יצטרך גם לעזור לקבינט ולראש הממשלה לעצב אסטרטגיה "דרומית", שתביא לרגיעה בגבול רצועת עזה ותעמיק את שיתוף הפעולה היעיל, צבאית ומדינית, עם מצרים. בעניין זה יש לכוכבי ניסיון רב כמפקד אוגדת עזה לשעבר, אז השיג הישגים רבים וגם נחל כישלון - חטיפת גלעד שליט. את הביקורת הרבה ביותר על תפקודו ספג כוכבי בהקשר העזתי. הוא שילם את שכר הלימוד ואפשר להניח שהוא מוכן כעת להציע שיטות חדשות לטיפול במורסה הזו. כשייכנס לתפקידו יצטרך כוכבי להחליט, בהתייעצות עם שר הביטחון וראש הממשלה, על הסגן שילווה אותו בתקופת רמטכ"לותו הראשונה. סביר להניח שזה יהיה האלוף זמיר ששימש כמזכירו הצבאי של נתניהו, ושנתניהו רוחש לו אמון.
ואכן, גורמים בסביבת נתניהו אמרו כי "הבחירה של כוכבי מגיעה לאחר ששר הביטחון ירד מהבחירה הראשונה שלו באלוף ניצן אלון, וכן ההבנה שזמיר לא צבר מספיק ניסיון ולכן סביר שימונה לסגן הרמטכ"ל הבא". בעקבות זאת הגיבו גורמים בסביבת ליברמן ואמרו כי "שר הביטחון ניהל תהליך סדור, עקבי ודיסקרטי, והבחירה בכוכבי הייתה טבעית ומתבקשת. כל השאר זה בדיות והמצאות. סגן הרמטכ"ל הבא ייבחר לאחר מינוי כוכבי לרמטכ"ל, בהתייעצות בינו לבין שר הביטחון, כמקובל מאז ומעולם".
סביר להניח שכוכבי ימשיך את הקו שנקט קודמו הרמטכ"ל איזנקוט וימשיך לשדרג את יכולות זרוע היבשה. הוא גם יעצב תוכנית רב שנתית (תר"ש) שתחליף את תוכנית גדעון שעוצבה בשעתו על ידי הרמטכ"ל איזנקוט.
כוכבי, כסגנו של איזנקוט, כבר החל לטפל בהקמת זרוע הסייבר ובתוספת משמעותית של טילי קרקע-קרקע לצה"ל, כפי שדרש שר הביטחון בתמיכת המטה הכללי הנוכחי. לא מדובר בהרבה יותר ממה שיש כעת, אלא ביכולות שיאפשרו במקרים מסוימים לבצע תקיפות מהקרקע ומהים שעד כה ביצע רק חיל האוויר. ליברמן רוצה חיל טילים וכוכבי יאלץ לשקול דרישה זו שאיזנקוט דחה לפי שעה. סביר להניח שגם כוכבי לא ירצה זרוע טילים קרקעית, אבל יעניק סיכוי נוסף לנושא.
כוכבי יצטרך לתפקד בתקופת בחירות ולתמרן בזהירות כדי שצה"ל לא ייגרר למערכת הבחירות הקרובה שצפויה בכל מקרה להיות יצרית וקשה, בין אם תתקיים בפברואר-מרץ או לקראת סוף השנה הבאה. כל אלו הן רק חלק מהמשימות שיונחו לפתחו של כוכבי עם כניסתו ללשכת הרמטכ"ל, ואין ספק שצפויים לו ימים לא קלים, למרות שכרגע מלחמה גדולה לא נראית באופק.