שתף קטע נבחר
 

הג'יהאד האיסלאמי רוצה ליצור משוואה חדשה

בטהרן ראו את ביקור נתניהו בעומאן והחליטו לסכל את המהלך המדיני ולשבש את מאמצי ההסדרה בעזה, ועל הדרך להרוויח משהו בשביל עצמם. הג'יהאד האיסלאמי רצה במקביל לייצר תמונת ניצחון, על רקע התקדמות המו"מ להסדרה שבו הוא מעוניין להיות שותף מלא. הרקע לליל הקרב בדרום

  

תיעוד יירוט רקטות שנורו מעזה לשטח ישראל    (צילום: נתן דנילוב)

תיעוד יירוט רקטות שנורו מעזה לשטח ישראל    (צילום: נתן דנילוב)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני, שיזם אתמול את ההסלמה ברצועת עזה והודיע היום (שבת) בצהריים כי בעקבות התערבות מצרית הושגו הבנות להפסקת אש, פועל בדרך כלל בתיאום עם חמאס. כארגון השני בגודלו ובעוצמתו הצבאית ברצועת עזה הוא חש אחריות כלפי אזרחי הרצועה והוא למעשה שותף שקט לשלטון החמאסי ברצועה, אבל מבחינה אידיאולוגית-דתית הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה אינו נבדל בהרבה מחמאס. זו סיבה נוספת לשיתוף הפעולה הטוב וההדוק בין שני הארגונים.

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן טוען גם עכשיו שצריך לראות את חמאס כאחראי לנעשה ברצועת עזה ולמנוע העברה לרצועה של דלק במימון קטארי ונוספות. לדעת מקור בטחוני בכיר, הג'יהאד האסלאמי ירה את הרקטות מפני שהמנהיגות החדשה של הארגון שיושבת כעת בדמשק, היא קיצונית יותר מאשר הייתה בתקופת כהונתו של רמדאן שלח והיא משרתת את האיראנים ביתר אדיקות. לכן, הג'יהאד האיסלאמי העזתי, המציית להוראות מדמשק, מנסה לייצר משוואה חדשה לפיה הוא מגיב בירי רקטות על הרוגים פלסטינים בהתפרעויות על הגדר. "לא נסכים למשוואה חדשה מהסוג הזה ולא נסכים שהג'יהאד ישגר רקטות לשטח ישראל בלי שנגיב על כך במהלומה צבאית כבדה. לא נרשה שום משוואות חדשות וגם לא נאפשר לג'יהאד האסלאמי לעשות כרצונו בהסכמה שקטה של חמאס", אמר הגורם הצבאי.

 

ליברמן מתכוון לדרוש גם בישיבת הקבינט הבאה להפסיק את העברת הדלק במימון קטארי לרצועה עד שחמאס לא יוכיח שהוא שולט ברצועה ומנסה להגיע להסדרה שתביא לרגיעה אמיתית. התנגדותו של ליברמן להעברת הדלקים חייבה ביום חמישי את ראש הממשלה לתת לו הוראה חתומה להעביר בכל זאת את הדלקים במימון קטארי לרצועה. ליברמן עשה זאת בחריקת שיניים, אבל נתניהו כפה זאת עליו בעיקר כדי לשמור על היחסים עם המצרים. בישיבה הבאה של הקבינט, סביר להניח ששר הביטחון ידרוש שוב מבצע צבאי נרחב בעזה כיוון שהגיע למסקנה שכוח צבאי זו השפה היחידה שגם חמאס וגם הג'יהאד האיסלאמי מבינים.

 

ההבדל האיראני

ההבדל העיקרי בין הג'יהאד האיסלאמי לחמאס כיום הוא בעיקר בעניין אחד - הקשר עם איראן. חמאס מקבל תמיכה כספית וסיוע טכנולוגי מאיראן, למרות שחמאס הוא ארגון סוני ויש "דם רע" בינו לבין האייתוללות בטהרן עוד מימי מלחמת האזרחים בסוריה. לעומת זאת, הג'יהאד האיסלאמי, למרות שהוא משתייך לזרם הסוני באיסלאם, הכפיף את עצמו בצורה כמעט מוחלטת לאיראן. כמו חיזבאללה, הוא מקבל מאיראן לא רק כסף ונשק - אלא גם הוראות. זו כנראה הסיבה העיקרית שהוא יזם את ההסלמה הרקטית שהתחילה אתמול בלילה ונמשכה בשעות הבוקר של שבת.

 

מה קרה ב-48 השעות האחרונות שגרם לג'יהאד האיסלאמי להפר את האיפוק שגזרו על עצמם חמאס, הג'יהאד ופתח ברצועת עזה בלחץ המצרים, ומתוך תקווה לשפר את מצבם הכלכלי והקיומי של תושבי רצועת עזה? האירוע העיקרי היה הפרסום אתמול שהמצרים הגיעו סוף סוף להבנות עם חמאס על חידוש הרגיעה, פחות או יותר במתווה ששרר אחרי מבצע צוק איתן. 

יירוט רקטות בשמי מפלסים (צילום: עופר קריב)
יירוט רקטות בשמי מפלסים(צילום: עופר קריב)

הרס בניין המטה הכללי החדש של החמאס על ידי צהל (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תיעוד יירוט כיפת ברזל (צילום: AP)
(צילום: AP)

האירוע השני הוא נסיעת ראש הממשלה לעומאן והשיחות המדיניות שקיים שם עם הסולטן קאבוס. ברקע הביקור הזה נמצא הביקור כמה ימים לפני כן של אבו מאזן בעומאן. הסולטן קאבוס, שמספק שירותים יעילים מאוד לממשל האמריקני בעשור האחרון, הוא שיזם את הדיאלוג הלא ישיר הזה בין נתניהו לאבו מאזן. בטהרן רואים את כל זה ושומעים את הקולות והם חוששים שבעזה מתארגנת הסדרה שתאפשר לאמריקנים מהלך גדול יותר שבו יציגו את תוכניתם לסיום הסכסוך הפלסטיני-ישראלי.

 

האיראנים לא רוצים שזה יקרה ומשתדלים להפריע למהלך. הם גם מנסים ליצור לחץ על האמריקנים כדי שטראמפ יימנע ב-6 בנובמבר מלהטיל עליהם את מלוא הגל השני של הסנקציות על ייצוא נפט ומכירתו, כפי שוושינגטון הודיעה שתעשה. במילים פשוטות, האיראנים מנסים ליצור לחץ על האמריקנים באמצעות חבלה באינטרסים שלהם הנוגעים לישראל, כדי להקל מעל עצמם את הסנקציות. מכאן די ברור למה הג'יהאד האיסלאמי, בניגוד לאינטרס של חמאס שרוצה לסיים את המשא ומתן עם המצרים, פתח בהסלמה בשירות אדוניו מטהרן.

 

הפצצות צה
(צילום: AFP)

הרס בניין המטה הכללי החדש של החמאס על ידי צהל (צילום: AP)
(צילום: AP)

סיבה נוספת לפעולות של הג'יהאד האיסלאמי היא שכל הארגונים בעזה, ובעיקר חמאס והג'יהאד האיסלאמי שהם הארגונים הגדולים והחזקים ביותר מבחינה צבאית, רוצים לא רק הסדרה שתביא לרגיעה ותקל על מצבם ההומניטרי של תושבי עזה - אלא גם תמונת ניצחון. הם רוצים גם הסדרה בתנאיהם וגם שיוכלו להציג את זה כניצחון צבאי של "ההתנגדות על ישראל".

 

הארגונים בעזה לא רוצים להודות ש"צעדות השיבה", שהביאו ליותר מ-200 הרוגים ואלפי פצועים שיישארו נכים ברצועה, הם כישלון חרוץ. הם רוצים להראות שהדם הפלסטיני שנשפך על הגדר לא היה לשווא, ולכן הם זקוקים לאותה תמונת ניצחון. לכן, דווקא משום שכעת ההסדרה נראית באופק, הג'יהאד האיסלאמי רצה לירות את הירייה האחרונה ולהוכיח שמתקפת צעדות השיבה ובלוני התבערה הנחילה לעזתים ניצחון צבאי על ישראל, שנאלצה לקבל בגללו את תנאי ההסדרה שתיווכו המצרים.

 

 

תקיפת יעדי טרור בעזה על ידי חיל האוויר    (צילום: דובר צה"ל)

תקיפת יעדי טרור בעזה על ידי חיל האוויר    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

יירוט רקטות בשמי שדרות (צילום: מאור שם טוב)
(צילום: מאור שם טוב)

הפצצות צה

בדיוק כמו שבכל סבב לחימה גדול בעזה וגם בלבנון לחיזבאללה ולעזתים יש צורך לירות את מטח הרקטות האחרון, כך גם כשמתחילה להסתמן רגיעה, כלומר מעין הפסקת אש בין המצרים לשלטון החמאסי. הם רוצים לצאת מהבונקרים, לסמן "וי" באצבעותיהם ולומר - "היה כדאי, זה השתלם לנו". כל זאת כי הם יודעים שישראל קיבלה החלטה אסטרטגית לא לצאת לסבב קרקעי גדול ולכבוש את הרצועה. חמאס והג'יהאד האיסלאמי מוכנים, בשביל תמונת הניצחון, לספוג נזק חמור למתקניהם הצבאיים. כך הם לא יאבדו נקודות יוקרה אם תהיה הפסקת אש, וגם הפטרונים בטהרן יהיו מבסוטים.

 

ישראל משלימה עם הדפוס הזה, שהתקבע למעשה מאז אוגוסט. המתווה הוא פשוט - המצרים נושאים ונותנים עם חמאס ועם הג'יהאד האיסלאמי. שני הארגונים מבטיחים איפוק, אבל ממשיכים את צעדות השיבה ואת הפרחת בלוני התבערה. מפעם לפעם, כשיש קשיים במשא ומתן עם המצרים, מייצרים חמאס, הג'יהאד האיסלאמי או הארגונים הסוררים, בעצימת עין של חמאס, הסלמה רקטית שבעקבותיה מתחדש המשא ומתן עם המצרים ביתר שאת - אחרי שישראל מבטיחה למצרים שהיא נותנת להם כמה חבל שצריך כדי להשיג הסדרה יציבה.

 

תיעוד יירוט כיפת ברזל (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תיעוד יירוט כיפת ברזל (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תיעוד יירוט כיפת ברזל (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

קברניטי הביטחון בישראל, ובראשם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אביגדור ליברמן והרמטכ"ל גדי אייזנקוט, החליטו שבכל מקרה עדיף לתת למצרים למצות את השפעתם על חמאס וכל עוד המשא ומתן נמשך, ישראל מסתפקת בתגובות מדודות הן להתפרעויות על הגדר ולבלוני התבערה והן לירי הרקטות שמתבצע מדי פעם לשטחנו. כיפת ברזל נותנת לקברניטים תחושה שאנו יכולים לסבול כרסום בתחושת הביטחון של תושבי עוטף עזה, ובלבד שלא נצטרך לצאת למערכה מלחמתית גדולה ברצועה שתסב לנו אבידות ונזק כלכלי ותסתיים בדיוק כמו שהסתיימו צוק איתן והמבצעים שקדמו לו.

 

החישוב הקר והאכזרי הזה הוא שגורם לנו לראות את האש שהרצועה מייצרת, את הכרסום הנמשך בתחושת הביטחון של תושבי העוטף, את המצוקה ההומניטרית של תושבי רצועת עזה שהולכת ומחמירה ואת סבבי הרקטות. ישראל משלימה עם מצב זה, בין השאר מפני שהיא רוצה ביחסים ההדוקים של שיתוף פעולה עם מצרים ומפני שגם בקבינט הביטחוני מכירים בחוסר התועלת של מערכה צבאית גדולה כרגע בעזה אם אין החלטה לכבוש את הרצועה ולהחזיק בה למשך יותר משנה כדי לכונן שלטון אחר בעזה. והרי אנחנו יודעים שבכלל לא בטוח שנמצא שלטון אחר טוב יותר שיפסיק את ירי הרקטות מהרצועה.

 

כתוצאה מכל זה ישראל משתמשת בסבבי הסלמה כדי להרוס בשיטתיות חלק ניכר מהיכולות הצבאיות האיכותיות ביותר של חמאס גם למען יראו וייראו, אך גם כדי שאם צה"ל ייצא בסופו של דבר למערכה מלחמתית גדולה, חלק ניכר מהנכסים הצבאיים של חמאס, בעיקר המנהרות, הקומנדו הימי והאמצעים האוויריים המיוחדים שלו, לא יהיו כשירים לפעולה ולא יזיקו לנו.

 

לכן, צריך לצפות לשני דברים - האחד, שאבו מאזן לא יפסיק את הזרמת המשכורות לעובדי הרשות בעזה, מה שידליק כנראה את כל הרצועה, והדבר השני הוא שהמצרים אכן ישיגו סוף סוף הסכם רגיעה שיחזיר פחות או יותר את המצב לקדמותו כפי שהיה בארבע השנים האחרונות. מצב שבו יש רגיעה, חמאס והג'יהאד האיסלאמי מתעצמים - אבל מחירי הנדל"ן בעוטף עזה חוזרים לטפס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תקיפה של צה"ל בעזה
צילום: AFP
מומלצים