ישראל עברה לשעון חורף
הלילה ב-2:00 מחוגי השעון זזו שעה אחת אחורה והשעה הפכה ל-1:00. שעון הקיץ יחזור ב-29 במרץ
עוד שעת שינה: הלילה (בין שבת לראשון) נכנס לתוקפו שעון החורף. בשעה 02:00 זזו המחוגים שעה אחת אחורה והשעה הפכה ל-01:00.
עוד בנושא:
שעון חורף: 4 עצות שיעזרו לך עם הילדים
בכך הסתיימה תקופת שעון הקיץ, שנמשכה 210 ימים, והיא תתחדש ב-29 במרץ 2019, כ"ב באדר ב' תשע"ט.
לקראת המעבר לשעון חורף, אמר שר הפנים אריה דרעי, כי "שעות האור הנוספת בשעון הקיץ הארוך שמסתיים השבוע, תרמה לאזרחי המדינה וכן לכלכלה ולמסחר". הוא הוסיף כי "שעון החורף שיחל בסוף השבוע הקרוב - יסתיים לפני חג הפסח הבא".
בשל היתרונות הגלומים בשעון קיץ, רבים תומכים בהנהגתו למשך כל השנה. המתנגדים לשעון החורף טוענים כי הוא מקצר את זמן האיכות של הורים עם ילדיהם, מגביר את הסיכון לתאונות דרכים עקב נהיגה ממושכת יותר בשעות החשיכה, מעוות את השעון המקומי לעומת השעונים באירופה וביתר העולם ומייקר את הוצאות המשק הישראלי במאות מיליוני שקלים.
תרומה כלכלית ותרבותית
נושא הסדרת השעון הפך בישראל למחלוקת פוליטית, בעיקר בין חילוניים לדתיים וחרדים. ב-2013 מונתה ועדה בראשות שמואל אבואב שבחנה באופן מקיף את הנושא והגישה את מסקנותיה לשר הפנים דאז גדעון סער. הוועדה העריכה את התועלת הכלכלית של שעון הקיץ, עוד לפני שינוי החקיקה, בסכום של כ-300 מיליון שקל בשנה.
הוועדה המליצה על הארכת שעון הקיץ וכתבה במסקנותיה כי בקרב המומחים השונים שהופיעו בפניה קיימת הסכמה רחבה לכך שהארכת שעון הקיץ תיטיב הן עם הציבור והן עם המשק הישראלי, ותתרום לשיפור איכות החיים ורווחת הפרט. "הוועדה מצאה כי למשך שעון הקיץ השפעה חשובה על תרבות הפנאי של המשפחה בישראל", נכתב במסקנות. "שעת האור הנוספת מעודדת פעילות תרבות ופנאי משפחתית וקהילתית בקרב כלל הגילאים, בדגש על ילדים ובני נוער".
נימוק נוסף שעלה הוא הצורך בהתאמת מועדי השעון אל מול מדינות אירופה, כמהלך שיש בו משום תרומה לפעילות הכלכלית של המשק הישראלי במגוון ענפים. "יש לזכור כי במאה ה-21, עוד יותר מבעבר, מתרחבת הגלובליזציה. הקשר בין המתגוררים, עובדים ועוסקים במדינות השונות הופך מיידי יותר ויותר", כתבו חברי הוועדה. "העמדות השונות שהוצגו לוועדה קבעו כי התאמת השעון מהווה צעד חשוב בשיתוף הפעולה ובעבודה המשותפת אל מול מדינות אירופה".
בעקבות מסקנות הוועדה, הכנסת אישרה את חוק הארכת שעון הקיץ ב-2013 וכיום ישראל עוברת לשעון קיץ ביום שישי שלפני יום ראשון האחרון בחודש מרץ, ולשעון חורף ביום ראשון האחרון באוקטובר בשעה 2:00 בלילה.
לפני כחודשיים החליטה הנציבות האירופית להמליץ למדינות החברות באיחוד האירופי לוותר על הזזת השעון פעמיים בשנה. כ-4.6 מיליון תושבי האיחוד האירופי השתתפו בסקר שערך האיחוד בקיץ 2018, והרוב המכריע, כ-84%, ענו כי הם תומכים בביטול הזזת השעון.
בהשראת החלטת הנציבות האירופית, יו"ר מרצ, תמר זנדברג, הגישה עם פתיחת מושב החורף לפני כשבועיים הצעת חוק לביטול שעון החורף. "בעוד כמה שבועות מהיום בשעה 17:00 כבר יהיה חושך, ככה שהורים שאוספים את הילדים מבית הספר והגן לא יוכלו לבלות איתם בגינות, שלא לדבר על בזבוז האנרגיה של שעת אור אחת פחות ביום", אמרה. "באירופה כבר הבינו שהוספת שעה מעלה את איכות החיים. אנשים נאלצים לפתוח את הבוקר בחושך. אין סיבה שבישראל לא נבין זאת גם, זה יהיה הרבה יותר נעים והרבה יותר חסכוני להשאיר את שעון הקיץ כל השנה".