שתף קטע נבחר
 

מכללת קיי למען הקהילה בנגב

מזה עשרות שנים שמכללת קיי מכשירה את אנשי החינוך של הדרום. סוד הצלחתה היא השאיפה למצוינות אקדמית לצד מעורבות חברתית

מכללת קיי למען הקהילות בפריפריה: במסגרת הפעילות עם הפנים לקהילה שמקיימת המכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע, עורכת המכללה במהלך השנה מפגשי אירוח של קבוצות הילדים, הנוער והמבוגרים של מכבי באר שבע בכדורגל, שמתקיימות במעבדות המאמץ המשוכללות של המחלקה לחינוך גופני במכללה. "הגוף של הספורטאי הוא הדבר החשוב לו ביותר", מדגישה ד"ר שלומית גיא, ראש ההתמחות לחינוך גופני במכללה. "הוא צריך לדעת לשמור עליו מפציעות ובאותה נשימה למקסם את יכולותיו הגופניות כמעט עד לקצה גבול היכולת". מעבדת המאמץ במכללה מאפשרת לספורטאי להכיר את גופו, ולחזק את יכולותיו הגופניות, כאשר יתרון נוסף של אותם מפגשים, הוא ההיכרות של הספורטאים עם עולם האקדמיה, כאשר מפגש חיובי עשוי להביא את הכדורגלן לרכוש השכלה אקדמית בעתיד.

 

בנוסף לכך, המכללה פועלת גם לחיזוק הכדורסל ברחבי הנגב, זאת באמצעות קורס מאמנים בכדורסל, כאשר אותם מאמנים עתידים להדריך את ילדי הדרום בשנים הקרובות ולייצר שחקנים איכותיים ומוכשרים. הקורס כולל הרצאות שמעבירים "אגדות הכדורסל" דוגמת עודד קטש ושמעון אמסלם.

 

מכללת קיי (צילום: יח
מכללת קיי(צילום: יח"צ)

 

» פעילויות של סטודנטים למען הקהילה בפריפריה: לא רק סגל המכללה לוקח חלק בפעילות למען הקהילה, אלא גם הסטודנטים עצמם. כמכללה שחרתה על דגלה את הנושא החברתי, התרומה לקהילה הינה חלק מדרישות הקורס בתוכניות לימוד רבות. לדוגמה, במגמת חינוך גופני הסטודנטים מקיימים פעילות גופנית ומחנכים לתזונה נכונה בבתי אבות, במועדונים לנוער בסיכון, במרכז לבריאות הנפש ועוד, כאשר במקרים רבים נוצר קשר מיוחד בין הסטודנטים לקהילה, והפעילות ההתנדבותית נמשכת עוד שנים רבות לאחר תקופת הלימודים.

 

תוכנית נוספת המשלבת תרומה משמעותית למען הקהילה היא תוכנית ״שבילים״, במסגרתה לומדים סטודנטים שכבר פעילים מספר שנים בעולם החינוך והמעוניינים לזכות בתואר אקדמי במקביל להמשך עשייתם החינוכית, כשהדגש של התוכנית הוא דיאלוג מתמשך עם הקהילה. הסטודנטים בתוכנית זו משתתפים בפרויקט חממה ליזמות חברתית, במהלכו הם בונים פרויקט למען הקהילה, החל משלב החשיבה על הרעיון, דרך התכנון ועד ליישומו של הפרויקט. בין הפרויקטים הבולטים שנעשו בשנים האחרונות ניתן למצוא את הפרויקט של מנאר אבו ריאש מרהט, שפתחה קבוצת תמיכה לנשים בדואיות הסובלות מבעיות פוריות. מפגשי הקבוצה נתנו לנשים אלו כוח לדבר ולהבין שהן לא לבד, בנושא שהיה במשך שנים בבחינת טאבו בחברה הבדואית, ולהבין כי הן חזקות ושוות בזכות עצמן.

 

מעבר לקורסים האקדמיים, המכללה מקיימת פרויקט הנקרא "קייהילה" במסגרתו כ־150 סטודנטים וסטודנטיות מהמכללה מתנדבים בקהילות שלהם במגוון תחומים רחב. ההתנדבות מוכרת כנקודת זכות אקדמית, אולם במקרים רבים הסטודנטים ממשיכים בהתנדבות גם לאחר סיום לימודיהם במכללה. מידי שנה מגיעים למכללה למעלה מ־30 ארגונים כדי לגייס מתנדבים איכותיים מבין הסטודנטים. הסטודנטים מתנדבים בבתי אבות, בבית החולים הפסיכיאטרי, בבית הגלגלים ועוד. במהלך השנה האחרונה, הסטודנטים המצטיינים של פרויקט "קייהילה" השתתפו בתערוכת אקטיביסטים המספרת על פעילותם ההתנדבותית, במטרה לעודד סטודנטים נוספים להירתם לעשייה.

 

» פעילויות למען חולים: גם אגודת הסטודנטים של המכללה שמה במרכז את נושא ההתנדבות והחיבור לקהילה כיעד מרכזי בפעילויותיה השונות לאורך השנה. בין שלל הפעילויות שמקיימת האגודה ניתן לציין את "מבצע שמחה" בבית החולים סורוקה לקראת החגים. במהלך המבצע הסטודנטים מלווים בציוד המתאים לחג כגון סופגניות, משלוחי מנות וכו', והולכים לשמח ולהצחיק ילדים חולים בבית החולים סורוקה.

 

» פעילויות חינוכיות לאוכלוסייה המבוגרת: אחד מהפרויקטים של עמותת "עוד" עמותה הפועלת בחסות המכללה ומרכזת מטעמה את פעילויות החינוך הבלתי פורמלי למען הקהילה הוא בית הספר לגמלאים "תרשיש". "תרשיש" מציע למעלה מ־800 קורסים שונים ליותר מ־600 אזרחים ותיקים המעוניינים להעשיר את הידע שלהם בתחומים שונים, כגון: אמנות, שפות, היסטוריה ועוד. תוכנית הלימודים כוללת מגוון רחב של קורסים לבחירה ופעילויות חברתיות ותרבותיות ענפות. במסגרת פרויקט "פרלמנתרשיש" הנערך מידי שבוע, מתארחים ב"תרשיש" מרצים מהשורה הראשונה בישראל מתחומים שונים. בנוסף, בית הספר מוציא לאור את "תרשיתון" - עיתון המופק על־ידי חברי מערכת הלומדים ב"תרשיש", כאשר בתום השנה מוצגות התערוכות "אסיף בתרשיש" יציר כפיהם של הלומדים בקורסים השונים לאמנות ותערוכת סיום השנה של לומדי הקורסים בצילום.

 

» פעילויות למען הגנה ושמירה על הסביבה: לפני מספר חודשים נחנך במכללה בשיתוף פדרציית מונטריאול, השביל הביומימיקרי הרביעי בעולם. ביומימיקרי הינו ענף בביולוגיה שהחל להתפתח רק לפני כ־20 שנה, ומשלב בתוכו ביולוגיה והנדסה, כאשר המטרה היא להביט בטבע וללמוד ממנו כיצד ליישם פתרונות לצרכים הנדסיים, או לחילופין לקבל מהטבע השראה להמצאות טכנולוגיות מעוררות עניין וצורה. פיתוחים רבים הומצאו על־ידי התבוננות בטבע דוגמת המצנח, הטנק והמסוק שהמציא לאונרדו דה וינצ'י באמצעות התבוננותו בטבע.

 

בשביל הייחודי שבו ישנה התייחסות לצמחים וחיות המצויים בסביבה המדברית של הנגב, יכולים המבקרים ללמוד בדרך של הפעלה ומשחק על ההתמודדות הסביבתית של אורגניזמים טבעיים אלו, ועל אפליקציות מעשיות ומקיימות שהאדם יכול ללמוד מאותם אורגניזמים.

 

בנוסף לכך, המכללה עורכת מידי שנה כנסים רבים העוסקים בקיימות וסביבה. אחד הכנסים שנערכו השנה הוא כנס סיום של "החאן האקדמי" בנושא "הנגב כפאזל של צרכים משתנים". "החאן האקדמי" הינה תוכנית השתלמות שנתית של מכללת קיי בשיתוף "המכון לחינוך דמוקרטי", המיועדת לצעירים הנמצאים לקראת התחלת לימודיהם ומעוניינים להעמיק בנושאים שונים בתחום הגיאוגרפיה ואיכות הסביבה. בכנס דנו בנושאים שונים כגון הצורך בתעשייה מול החשיבות של השמירה על הטבע ועוד.

 

המכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע

 

רח' עזריאל ניצני 6, ת"ד 4301 באר שבע

 

טל': 08-6402777

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים