שעון החורף כאן: למה אתם עלולים להשמין בקרוב
החושך שמקדים לרדת עושה לנו חשק לאכול יותר, בעיקר בשעות הערב ובמיוחד מזון עשיר בפחמימות. התוצאה: עלייה לא רצויה במשקל. למה זה קורה ומה אפשר לעשות כדי לסיים את החורף בלי לעלות במשקל? התזונאית יעל דרור מסבירה
שעון החורף הוא אמנם רק תאריך קלנדרי שרירותי שבו מזיזים את מחוגי השעון שעה אחת אחורה (ומרוויחים שעת שינה נוספת), אבל בפועל ההשפעה שלו על מערכת האיזונים בגוף היא משמעותית למדי.
בכתבה הזו נבדוק את הקשר בין שינוי השעון לבין עלייה במשקל - בשבועות הקרובים ובתקופת החורף בכלל ונשאל אם מדובר בשינוי פסיכולוגי שקשור רק בחשיכה המוקדמת, או שמא יש כאן שינוי פיזיולוגי שבאמת גורם לנו לאכול יותר - ובעיקר פחמימות.
שחקן מרכזי: המלטונין נכנס לפעולה
המלטונין הוא הורמון שמופרש מאזור האצטרובלים במוח, ומושפע במיוחד מההבדלים בין אור לחושך. כלל ששעות האור מתקצרות, כך כמות המלטונין שמופרש בגופנו עולה, ואיתה גם תחושת העייפות. בנוסף לכך, העלייה ברמות המלטונין משפיעה גם על מצבי הרוח והתיאבון.
השינוי מורגש ביתר שאת בגלל החדות שבה מתבצע המעבר. ביום אחד אנחנו בעצם "מפסידים" שעה של אור ולגוף לוקח זמן להתרגל למצב החדש.
מה הסיבות להשמנה דווקא בשעון החורף?
שינויים במצב הרוח. סקירת ספרות רחבה שהתפרסמה בשנת 2000 במגזין המקצועיJournal of psychiatry & neuroscience הגדירה תופעה קלינית בשם "דיכאון חורף" או בשמה המקצועי Seasonal Affective Disorder) SAD).
המאמר, שפרסמו חוקרים מאוניברסיטת קולומביה הבריטית בקנדה, הראה כי השינויים ההורמונליים המתרחשים בחורף, בעקבות קיצור משך שעות האור ביום, גורמים לאנשים הסובלים מהתופעה לצרוך באופן מובהק יותר מזון עשיר בפחמימות בשעות הערב בהשוואה לאנשים שלא סובלים ממנה.
עוד כתבות בנושא:
די לתירוצים: איך שומרים על המשקל בחורף
5 המזונות שיעזרו לכם לעבור חורף ללא מחלות
אוכלת כמעט הכל ולא עולה במשקל: איך יעל ארד מתחזקת את הגוף
גם אם לא מדובר במצב של דיכאון קליני, הירידה במצב הרוח עלולה ליצור מצב של אכילה רגשית ושל "חיפוש" משהו מתוק או מזון מנחם בשעות הערב. אכילת מזון עשיר בפחמימות, בעיקר בשעות הערב, עלולה לעודד יצירה של תאי שומן (אדיפוציטים).
עלייה בתיאבון. מחקר שפרסמו בשנת 2008 חוקרים מאוניברסיטת לואי פסטר בצרפת במגזין Psychoneuroendocrinology, מצא כי קיצור שעות האור במהלך היום היווה טריגר (זרז) מובהק לעלייה בצריכת הסוכרוז (הסוכר הלבן), והוביל לעלייה בכמות תאי השומן (אדיפוציטים) בחולדות שניזונו מדיאטה עשירה בשומן, זאת בהשוואה לקבוצת הביקורת.
לא רק חולדות, רבים מהאנשים מדווחים על עלייה בתיאבון בתקופת החורף, ובמיוחד כמיהה אחר מתוקים ומאכלים עשירים בפחמימות. אחד ההסברים יכול לנבוע מהקשר בין ירידה בטמפרטורות לבין חיפוש מקור אנרגיה (מזון) שיסייע בחימום הגוף.
פחות ספורט. השינוי של שעון החורף משפיע לא רק על שינויים הורמונליים בתוך הגוף, אלא גם על דפוסים התנהגותיים, למשל על התדירות בה נבצע פעילות גופנית. כאשר מחשיך יותר מוקדם המוטיבציה לצאת אחרי הצהריים ובערב לעשות ספורט יורדת.
לא משנה אם תכננתם הליכה או ריצה בחוץ, או ביקור בחדר הכושר, כשמחשיך מוקדם הרבה יותר קל לוותר לעצמנו ולהישאר בבית. כך, בלי לשים לב, אנחנו לא רק עלולים לאכול יותר, אלא גם להיות פעילים פחות. כדי שזה לא יקרה, חשוב מאד לתכנן מראש ימים ושעות לביצוע פעילות גופנית ולשמור על השגרה הפעילה גם כשהחושך מקדים להגיע.
יותר שעות בבית. אם בתקופת הקיץ שעות אחרי הצהריים היו מלאות בפעילות מחוץ לבית, כשחשוך בחוץ יוצאים החוצה הרבה פחות (גינת משחקים, לפגוש חברים, ללכת על הטיילת ועוד).
גם אם לא מדובר בפעילות גופנית אינטנסיבית, אין לזלזל בה ובתרומתה לחילוף החומרים היומי. כמו כן, כשנמצאים בחוץ, מספר הצעדים עולה ואנו נמצאים שעות רבות יותר בתזוזה ולא בישיבה בבית על הכורסה. מה גם, שכשנמצאים בבית הרבה יותר שעות, הדחף לאכול יותר גדול והסיכויים שנאכל גם לא מתוך רעב עולים.
אז מה עושים?
קודם כל, מודעים לכל השינויים שמתלווים להזזת השעון. מתכננים מראש שגרת פעילות שלא תלויה בשעות האור ומקפידים לא לוותר עליה. מתכננים מראש את האכילה בשעות אחרי הצהריים והערב בבית, כדי לא ליצור מצב של אכילה בלתי פוסקת, ושולטים בנשנושים.
מתכננים שיהיו בבית הרבה מזונות המתבססים על ירקות, ובמיוחד מרקים ותבשילים שיתנו לנון מענה בימים הקרים. זכרו ש"השמנת חורף" היא לא גזירה משמיים, אבל בלי תכנון נכון, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו עם כמה קילוגרמים עודפים בעוד כמה חודשים. עכשיו זה הזמן לקחת על עצמנו אחריות.
יעל דרור היא דיאטנית קלינית וספורט