עסקת ענק בהייטק העולמי: יבמ רוכשת את רד-האט תמורת 34 מיליארד דולר
ענקית המחשוב הודיעה על תוכניתה לרכוש את חברת הקוד הפתוח בעסקת ענק. רד-האט היא אחת החברות הגדולות בעולם בקוד הפתוח ובין המפיצות של לינוקס. ב-2008 היא רכשה את קומראנט הישראלית, וכיום היא מעסיקה כ-200 עובדים ברעננה
על פי ההצהרה המשותפת של שתי החברות, מדובר בעסקת מזומן במסגרתה תרכוש יבמ את כל מניות רד-האט במחיר של 190 דולר למניה. רד-האט נסחרת לפי שווי של 20.5 מיליארד דולר. כלומר, העסקה נעשית בפרמיה של 65%.
בעקבות הרכישה תהפוך רד-האט ליחידה בחטיבת הענן ההיברדי של יבמ, כאשר מנכ"ל רד-האט ג'ים ווייטהרסטאנד יצטרף להנהלה הבכירה של יבמ ויהיה כפוף למנכ"לית יבמ העולמית, ג'יני רומטי.
לרד-האט נוכחות ישראלית. בחודש ספטמבר 2008, רגע לפני משבר משבר הסאבפריים, רכשה החברה את קומראנט הישראלית של היזמים בני שניידר ורמי תמיר תמורת 107 מיליון דולר. לרד-האט מרכז פיתוח ברעננה שבו מועסקים כ-200 עובדים. לצדם מועסקים עוד כמה עשרות עובדים בפעילות של רד-האט המשותפת לישראל, יוון וקפריסין. בעקבות העסקה, ככל הנראה ישולבו העובדים בפעילות יבמ בארץ.
על פי הערכות, העסקה לא אמורה להשפיע על עובדי רד-האט בישראל, שבעקבותיה ככל הנראה ישולבו בפעילות יבמ בארץ.
יבמ תבסס את מעמדה כספקית של שירותי ענן
נכון להיום, יבמ משתרכת מאחורי אמזון ומיקרוסופט בשוק הענן. הפעילות בשוק זה היא אחד המפתחות האסטרטגיים של יבמ, שעשויים לשמש עבורה כמנוע צמיחה משמעותי.
הרכישה תבסס את יבמ כספקית של שירותי ענן, ללא תלות במערכות הפעלה של יצרניות חיצוניות. עד כה הסתמכה יבמ על שיתופי פעולה עם ספקים חיצוניים. השילוב של רד-האט יאפשר לה לעבות את היצע המוצרים שלה בתחום הענן ולחסוך מהלקוחות את הצורך להרכיב פתרונות שדורשים שילוב של מספר ספקים חיצוניים.
מחשוב ענן היברידי הוא התחום החם בעולם. מדובר בשילוב של מערכי מחשוב ענן פרטיים וציבוריים. כלומר, לקוח יכול להשתמש במוצרים שכבר יש לו ולשלב אותם עם מחשוב ענן שנמצא אצל הספק. פתרון זה נדרש בעיקר עבור לקוחות ארגוניים ועסקים שנתונים לרגולציה. למשל חברות שנדרשות להחזיק חלק מהמידע על גבי שרתים מקומיים.
יצוין, כי רד-האט נחשבת כספקית מובילה גם עבור אמזון, מיקרוסופט, עליבאבא וגוגל. על פי הודעת החברה לא צפויים שינויים בשלב הראשון בשיתופי הפעולה האלה בין החברות וזאת למרות שמדובר במתחרות ישירות. פרשן הסביר שהשאיפה של יבמ היא להפוך ל''שווייץ'' של תחום מחשוב הענן. זאת אומרת לשמור על נייטרליות ולאפשר שילוב של מערכי ענן ציבוריים נוספים במסגרת היצע השירותים שלה.
ביבמ מבינים שהחברה לא תוכל לעקוף את היתרון העצום שיש לאמזון ומיקרוסופט בשוק הענן הציבורי. היא מקווה על ידי הרכישה לעקוף את יתרון הגודל של השתיים ולשלב פתרונות משלה במסגרת הפעילות מול היריבות.
"יבמ מחויבת להפוך לנציגה של כל ספקיות הענן'', הסביר סגן נשיא חטיבת הענן ההיברידי ביבמ, ארוינד קרישנה. ''יבמ מחויבת להמשיך ולקדם את השימוש בקוד פתוח''.
כל ספקיות הענן הציבורי תומכות בקוד פתוח, אך חלקן כמו אמזון מכבידות על לקוחות שמעוניינים להחליף ספק. במקום להחליף את הפתרונות של אמזון באלו של ספק אחר, יבמ תוכל על ידי המהלך הזה לשלב אותם בהיצע הפתרונות שלה.