שתף קטע נבחר

 

עדות מבית הכנסת הסמוך בפיטסבורג: "נעלנו את עצמנו למשך שלוש שעות, היה כאוס"

יסמין רפאל, ישראלית שביקרה את אחיה בעיר, הגיעה להתפלל במרחק כמה רחובות מזירת הטבח כששיירות והאמבולנסים עברו לידה. בראיון לאולפן ynet סיפרה: "לא ידענו מה קורה, רק שמועות. כשפתחו את הדלתות ברחנו הביתה בריצה". מנהיגים בקהילה היהודית לטראמפ: "אתה לא רצוי"

 

עדות מפיטסבורג: "היה כאוס ופאניקה"

עדות מפיטסבורג: "היה כאוס ופאניקה"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רגעים של חרדה עברו ביום שבת בבוקר על כך הקהילה היהודית בפיטסבורג, שחלקים גדולים ממנה חיים או מתפללים לא הרחק מבית הכנסת "עץ החיים" שבו בוצע הטבח שבמסגרתו רצח רוברט באוורס 11 בני אדם. יסמין רפאל, ישראלית שמבקרת את אחיה המתגורר בעיר, התפללה באותם רגעים בבית הכנסת האורתודוכסי הסמוך "שערי תורה". בריאיון לאולפן ynet הבוקר (יום ב') היא סיפרה על שהתרחש כשהידיעות החלו להגיע: "נעלנו את עצמנו בחדרים והסתתרנו. לא ידגענו מה לעשות, פשוט חיכינו לאיזו הוראה. הילדים התחילו לבכות, היה כאוס ופאניקה. אי אפשר לתאר את זה במילים".

 

בתוך כך, התובע של העיר פיטסבורג אמר הלילה כי ינסה לבקש גזר דין מוות נגד מבצע הטבח באוורס.

 

לדברי רפאל, כבר כשהגיעה עם משפחתו של אחיה לבית הכנסת הם ראו משטרות באזור. "בעיקרון אני עוזרת בשמירה על הילדים, אז ברגע שהגענו לבית הכנסת אני נכנסתי עם האחיינים והילדים לכיתות ואחי נכנס להיכל", סיפרה. "שמענו כל שנייה ניידת משטרה שעוברת והבנו שיש אירוע גדול".

 

- מתי הבנתם שמדובר בירי בבית כנסת?

"התחילו להגיע שמועות אבל אף אחד אצלנו לא היה עם טלפון".

 

- כמה זמן התבצרתם שם עם הילדים?

"קרוב לשעתיים וחצי-שלוש. אלו היו רגעים ארוכים. גיסתי לא הייתה איתנו ולא ידעתי מה קורה עם אחי והאחיינים שלי בחדרים האחרים. הבנו שמדובר באיזשהו פיגוע והיה פחד נוראי".

 

- מתי הבנתם שהאירוע הסתיים?

"ברגע שפתחו את הדלתות פשוט ברחנו, רצנו הביתה ואז הבנו מה קרה. ההורים שלי היו בפאניקה מטורפת".

 

עצרת לזכר נרצחי הטבח בפיטסבורג:

טקס זיכרון להרוגי פיגוע בית כנסת ב פיטסבורג פנסילבניה ארה
(צילום: רויטרס)

שרת החינוך נפתחי בנט בעצרת לזכר קורבנות הטבע בבית הכנסת בפיטסבורג (צילום: אלכסיי רוזנפלד )
(צילום: אלכסיי רוזנפלד )

60 אלף יהודים חיים בפנסילבניה ו-40 אלף מתוכם בשכונת סקוורל היל שבה בית הכנסת עץ החיים. "זוהי קהילה מאוד חזקה", אמר דייויד קסטנברג, ישראלי שמתגורר ליד בית הכנסת עם אשתו ושני ילדיהם. "החיבור בין הקהילה היהודית לבין הישראלים המתגוררים כאן הוא חזק. זו קהילה ותיקה: המרכז היהודי הראשון הוקם כאן לפני 120 שנה. מה שיפה בקהילה הזאת זה שכולם חברים עם כולם, מפרגנים לכולם, ויש בהם עוצמה נהדרת. לכן כולנו נתגבר, ביחד. לא מדובר באיזו קהילה נידחת".

 

בחלקת הדשא שבפתח בית הכנסת נערמו זרי פרחים לצד נרות דולקים. הגיעו לשם תושבי השכונה, יהודים ולא יהודים, היספנים ואפרו-אמריקנים, כדי לתת כבוד אחרון לנרצחים, כדי לנחם ולהתנחם, כדי להביע את החרון העצום על מה שעוללו לשכונה השלווה והשקטה שלהם. כשעמדו בתור כדי להניח את הפרחים, הם לא דיברו על נקמה ולא חשפו רגשות של שנאה. היה להם בעיניים עצב עמוק, דמעות ששטפו את הפנים והבעה של תימהון ואימה.

 

במקביל, 11 מנהיגים יהודים מפיטסבורג פנו לנשיא דונלד טראמפ ואמרו לו שהוא אינו רצוי בעיר עד שיוקיע את הלאומנות הלבנה בארה"ב. במכתב ששלחו נטען: "הקהילה היהודית שלנו היא הקבוצה היחידה שהייתה על הכוונת. בכוונה ערערת את הביטחון של אנשים מצבע אחר, להט"ב ובעלי מוגבלויות. הטבח בשבת הוא לא מעשה הטרור היחיד נגד מיעוטים שנגדם הסתת". לדבריהם, טראמפ "הפיץ שקרים וזרע פחד ממשפחות מהגרים ממרכז אמריקה. התורה מלמדת שכל אדם נברא בצלם אלוהים".

 

בנט בראיון מפיטסבורג

בנט בראיון מפיטסבורג

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

זירת הרצח בפיטסבורג:

מניחים פרחים מחוץ לבית הכנסת עץ החיים בפיטסבורג פנסילבניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מניחים פרחים מחוץ לבית הכנסת עץ החיים בפיטסבורג פנסילבניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שוטר ליד בית הכנסת עץ החיים בפיטסבורג פנסילבניה (צילום: AP)
(צילום: AP)

ציוץ רוברט באוורס ()
הרוצח רוברט באוורס והציוץ שפרסם לפני הטבח
 

שר החינוך והתפוצות נפתלי בנט הנמצא בפיטסבורג השתתף אתמול בעצרת לזכר 11 הקורבנות באירוע הירי, יחד עם שליח הנשיא טראמפ למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, מושל פנסילבניה תום וולף, שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר, ראש עיריית פיטסבורג ביל פדוטו. בעצרת נכחו כ-5,000 תושבי האזור.

 

בראיון לאולפן ynet מפיטסבורג אמר בנט: "זאת קהילה מאוד חמה ובאופן מאוד יפה זרמים שונים מדברים זה עם זה. הדבר האחרון שצריך עכשיו זה עוד פיצול וקיטוב. זה הזמן לאחדות. הרוצח לא שאל את היהודים אם אתה שייך לזרם כזה או אחר, אם אתה שמאלני או ימני, הוא הרג את היהודים כי הם יהודים. אנחנו פה כדי לאחד".

 

על השאלה אם הוא קורא ליהודי ארה"ב לעלות לישראל ענה: "באופן כללי כל יהודי צריך להגיע לארץ ישראל כי זה הבית שלנו. אבל לא באתי לפה לקרוא ליהודים לעלות לארץ. אני מכבד את העובדה שיש קהילה יהודית אמריקנית גדולה".

 

אתמול החלו גולשים יהודים בעולם לצרף לתמונת הפרופיל שלהם בפייסבוק את הכיתוב together against antisemitisim (ביחד נגד אנטישמיות) כשלצדו מגן דוד המצויר על ידיים המושכות האחת בשנייה. "אני לא אדם דתי, אבל צירפתי את הכיתוב בשביל להביע סולידריות עם הקהילה", אמר ג'ון מאנגליה. "אני הייתי מביע סולידריות עם כל קהילה בין אם היא יהודית או לא שעברה כזה רצח נתעב וסופגת מכה קשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים