שתף קטע נבחר

 

ח"כים נגד תנועת הצופים: "עוד ועוד תלונות על עבירות מין שמטויחות"

ועדת החינוך דנה בהתנהלות תנועת הנוער על רקע מקרי הטרדות מיניות שהתרחשו בה. יו"ר הוועדה מרגי: "קיבלנו תשובות מזעזעות, ההתנהלות כושלת". ח"כ רוזין: "מקבלת המון תלונות". אם לחניכה: "מה קורה לכם?". הצופים: מקבלים את הביקורת ומתנצלים בפני הנערות שנפגעו

 

ועדת החינוך דנה בהטרדות המיניות בצופים    (צילום: ערוץ הכנסת)

ועדת החינוך דנה בהטרדות המיניות בצופים    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בצל מקרי ההטרדות המיניות בתנועת הצופים, והקמתה של ועדה בראשות שופטת בדימוס מטעם התנועה, שביקשה לקבל המלצות לטיפול בתופעה, התכנסה הבוקר (ב') ועדת החינוך של הכנסת כדי לדון בממצאי ההמלצות. כחלק מהדיון, ולאחר הפרסום ב-ynet על מסמך שהעבירו בצופים לוועדת החינוך, בו נכלל מכתב חריף של הורי אחד החניכים שתקף לכאורה את אחת מנפגעות התקיפה המינית שהופיעו בפני הוועדה, ביקרו חברי הכנסת את התנועה על המשך התנהלותה הקלוקלת, כלשונם.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), אמר: "ראיתי במכתב שגוף גדול ודורסני קיבל החלטה למעוך ולהמשיך לדרוס. הסיפור הטרגי של תנועת הצופים – זה יכול היה להיגמר בדיון אחד אילו רק הייתם לוקחים את המקרה, שמים אותו במרכז החדר ומטפלים עם אנשי מקצוע, זה לא היה מגיע לדיון בוועדת החינוך. קיבלנו תשובות מזעזעות בדיון הראשון, התנהלות קלוקלת. לצערי הרב אין תחושה, עם כל מה שנעשה, שהפנמתם, או שקיבלתם החלטה אמיתית ללכת להתמודד עם הבעיה מהשורש. עשיתם כי נאלצתם".

 

גם ח"כ מיכל רוזין (מרצ), לשעבר ראש איגוד ארגוני הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, ביקרה את התנהלות התנועה ואף חשפה בדיון כי הגיעו לידיה עדויות על מקרים חדשים שלא טופלו כיאות על ידי הצופים, גם במהלך השנה האחרונה. "כל התקופה הזאת מגיעות אליי תלונות מהצופים", אמרה רוזין, "רק לאחרונה הגיעה תלונה על ראש שבט ורכזת, ועוד ועוד תלונות. אני לא רוצה להביא דוגמאות של קטינים. אני מקבלת דוגמאות של מקרים שמדווחים לתנועת הצופים ומטויחים".

תנועת הצופים  (צילום: אלעד גרשגורן )
תנועת הצופים. אילוסטרציה (צילום: אלעד גרשגורן )

במהלך הדיון תקפו שני הורים לחניכות שהוטרדו מינית במהלך פעילותן בתנועה את התנהלות הצופים גם במהלך השנה האחרונה, לאחר התפוצצות הפרשה והדיונים שהתקיימו בוועדת החינוך. א', אב לחניכה בתנועה, סיפר כי הצעיר שהטריד את בתו הפך ממדריך ליו"ר בשכבה הבוגרת של השבט שלו באזור השרון. הוא הוסיף כי בשיחה עם רכז השבט, גם כיום, נאמר לו כי תלונתה של בתו היא "מעשייה מומצאת ושכל מה שהיא רצתה היה לקבל תשומת לב", כך לפי א'. הוא סיפר כי חניכים בתנועה אמרו לו כי הוא ובתו פוגעים בתדמית של השבט. לדבריו, לא נעשה שום תהליך בשבט לאחר המקרה.

 

במקרה חמור יותר, סיפרה ס', שבתה א' עברה אף היא אירוע של הטרדה מינית, כי אחותה הצעירה של א' החליטה להמשיך ולהשתתף בפעילויות הצופים ואף הגיעה עם שלט ענק לפעולה בשבט בו נכתב: "לא צופות מהצד", אות מחאה על העיכוב של התנועה בפרסום מסקנות הוועדה בראשות השופטת אחיטוב. לדברי האם, אחד מבעלי התפקיד בשבט, שמכונה "אב השבט" (הורה של אחד החניכים) פנה באופן אישי לילדה ותקף אותה מילולית על שהציבה את השלט בכניסה לשבט. "זה שנה אחרי, זה בבית שלנו, זאת הבת הצעירה שלי. מה קורה לכם?", זעקה ס' בדיון כלפי נציגי הצופים.

 

בצופים בחרו לשלוח לדיון שני בעלי תפקידים בדרג ביניים בארגון, מנהל אגף החינוך ומנהלת באגף משאבי אנוש. זאת, לאחר שבדיון הקודם לפני כשנה השתתף מזכ"ל התנועה, קלי קרלו כהן. השניים הציגו את הפעולות שננקטו על ידי התנועה ואת ממצאי הוועדה שהוקמה, בראשות השופטת בדימוס נורית אחיטוב, ובהשתתפות נציגה מאיגוד נפגעי ונפגעות תקיפה מינית, וכן עורך דין מטעם התנועה. מנהל אגף החינוך של הצופים, דני לויט, אמר בדיון כי "התופעה של פגיעות מיניות היא תופעה ארצית וגלובלית והיא מתקיימת גם בתנועת הצופים כמו בכל מקום. אנחנו מכירים בזה". בהמשך, הציג לויט את ממצאי ועדת אחיטוב בהם שינויים ברמה ההכשרתית, המקצועית והמנהלית.

 

הדוח של הצופים אכן נראה מפורט אך לחברי הכנסת היו מספר השגות, למשל נוכחותו של עורך דין מטעם התנועה כחבר בוועדה של השופטת אחיטוב. יו"ר הוועדה מרגי טען כי בצופים היו צריכים להקים ועדה בלתי תלויה. ממצאי הוועדה של השופטת אחיטוב מצאו כי קיימים פערי הטמעה של הנהלים שבגינם אין אחידות בישום, וזאת למרות קיומם של נהלים אחידים בכל השבטים המבהירים כיצד יש לנהוג כשמתקבלת תלונה הנוגעת לפגיעה מינית. חלק לא מבוטל של הצוות המתחלף בתדירות גבוהה יחסית לא עבר מספיק הכשרות בנושא.

 

לפי ההמלצות, בכל שבט בצופים יוקם פורום "מרחב בטוח" שיקבל את ההחלטות על הטיפול במקרה. הפורום יכלול את מרכז השבט, ראש השבט ונציג מצוות ההנהגה. בדוח הוועדה שמו דגש על מניעה של מקרים לצד טיפול והתמודדות חינוכית. הוועדה סבורה שיש לנהל מעקב על הפנמת והטמעת התהליכים וההדרכות שפורטו בדוח ולבחון את יישומם ויעילותם. בוועדה החליטו כי אחת לחצי שנה הם ייתכנסו כדי לעקוב אחר הטמעת הממצאים.

 

בחודש ספטמבר האחרון נחשף ב-ynet מכתב התגובה של יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב מרגי (ש"ס), לתנועה לאחר שבצופים שלחו מכתב מפורט מהוריו של חניך שהטריד מינית לכאורה חניכה בתנועה, תוך הפרה בוטה של צנעת הפרט שלה. המכתב שהועבר לוועדה היה סוג של כתב הגנה משפטי לטענות שהועלו. במכתב התגובה של מרגי נכתב כי "אני סבור שיש טעם לפגם בהעברת מכתב זה. לא ברור מדוע תנועת הצופים חשבה שיש לעשות במכתב שימוש ולהפיצו ברבים בלא לתת את הדעת כי עליכם להגן ולשמור על כבודה של החניכה תוך שמירה על חיסיון וצנעת הפרט. עצם השימוש במכתב מעיד שתנועת הצופים לא הפנימה את הרגישות בנושא. כולי תקווה כי מקרים אלו לא יישנו בעתיד".

 

באשר למשרד החינוך, מסקנות הוועדה מעלות כי לתנועת הנוער תינתן מידה רחבה של אוטונומיה באשר ליישומן ולאופן החלתן על פעילות "הצופים" בכל הנוגע לטיפול בתלונות על הטרדות מיניות. בנוסף, ניכר כי גם ניסוח המסקנות נעשה תחת אוטונומיה של התנועה, שכן נציג משרד החינוך לא היה חלק באף אחד מדיוני הוועדה. בדו"ח גם נכתב כי אחד ממעגלי הטיפול בעקבות תלונה על הטרדה מינית היא בית הספר, אולם לא צוין באיזה אופן יהיה בית הספר שותף לטיפול בתלונה על הטרדה מינית בצופים. האם תהיה חובת דיווח לבית הספר במקרה של תלונה על הטרדה מינית שלא נעשתה בשטח בית הספר? כלומר, האם התנועה תיידע את בית הספר של תלמיד שהוגשה נגדו תלונה מצד אחד החניכים? מהדו"ח עולה כי לא תהיה חובת דיווח שכזו. עוד עולה מהדו"ח כי השירות הפסיכולוגי ייעוצי (שפ"י) של משרד החינוך, הגוף האמון הן על כתיבת התכנים הרלוונטיים בכיתות הלימוד, כמו גם הייעוץ ומתן המענה לתלמידי בתי הספר - לא יהיה חלק מתכנון ההכשרות למניעת הטרדות מיניות בתנועת הצופים. על אלו גורמים מקצועיים כן תוטל האחריות לתכנון והפעלת ההכשרות? הדו"ח לא מפרט זאת.

 

מתנועת הצופים נמסר: "ראשית, אנו מקבלים את הביקורת ומתנצלים בפני הנערות שנפגעו ולא זכו למענה מספק. אנו רואים בחומרה כל מקרה של הטרדה מינית ופועלים בנחישות וללא פשרות, תוך גילוי אפס סבלנות, תוך שיתוף המרכז לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, זאת כחלק מתהליך שמטרתו לספק לעובדים ולחניכים סביבת עבודה בטוחה ומוגנת.

 

"יובהר כי התנועה הגישה דו"ח של ועדה מקצועית אשר בחנה את הנושא במהלך השנה האחרונה והתחייבה לאמץ את מסקנותיו ללא סייג. אנו מצרים על כך שההודעה על מועד הדיון התקבלה בהתראה קצרה רק לפני ימים ספורים, בשעה שמזכ"ל התנועה שהה בשליחות בחו"ל. נבהיר כי ראש אגף החינוך בתנועת הצופים, אשר השתתף בדיון, אינו 'דרג ביניים'".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בהתאם לחוק העמותות, כל תנועת נוער ובכלל זה תנועת "הצופים" מאוגדת כישות משפטית עצמאית שמתנהלת באופן עצמאי. לפיכך, התנועה היא זו שהוסמכה לקבוע את נהליה וכן את אופן הטיפול באירועים שונים לרבות הטיפול בהטרדות מיניות (דרכי התנהלות וקביעת הנחיות בנושא). עם זאת ולמרות האמור, במסגרת מבחן התמיכה של התנועות הוסיף המשרד דרישת סף חדשה, המחייבת כל תנועת נוער למנות בעל תפקיד שהוכשר לטפל בנושא הטרדות מיניות, לקיים הכשרות ולפרסם כל מידע רלוונטי בנושא. תנועה שלא תעמוד בתנאי סף זה, לא תוכל להיתמך. בכוונת המשרד להחיל דרישה זו על התנועות החל מינואר 2019".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
תנועת הצופים. אילוסטרציה
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים