סיסו ושמחו? זעם ביישוב שבו יהיה שבתון בלי בחירות
בתל מונד יש 8,000 בעלי זכות בחירה, אבל בגלל החלטת משרד הפנים למנות לו ועדה קרואה בראשות שמואל סיסו, לא ייערכו בו מחר בחירות. חברת מועצה לשעבר: "התושבים רוצים לנהל את היישוב שלהם בעצמם"
ראש המועצה הקודם הודח, משרד הפנים מינה במקומו יושב ראש ועדה קרואה ועוד אחד - ותושבי היישוב הכפרי לא ילכו לקלפי: מחר (יום ג') בשעה 7:00 בבוקר ייפתחו הקלפיות בבחירות לרשויות המקומיות ברחבי הארץ, אולם תושבי תל מונד שבשרון יוכלו ליהנות מיום השבתון מבלי להצביע.
שר הפנים אריה דרעי מינה בספטמבר 2016 את אמנון בן עמי לתפקיד ראש הוועדה הקרואה של תל מונד. ביוני בשנה שעברה החליף אותו בתפקיד שמואל סיסו, שכיהן בעבר כראש העיר קריית ים, ומאז אין לתל מונד ראש מועצה קבוע.
בתל מונד, שנחשב לאחד היישובים בשרון ומונה 14 אלף תושבים, יש שמונת אלפים בעלי זכות בחירה. רבים מהם ציפו כי השנה יתקיימו בחירות לראשות והרכב המועצה, אך בסופו של דבר הם נאלצו להתבדות.
לין קפלן, חברת מועצה לשעבר ופעילת ציבור, אמרה: "מדובר בהחלטה מיותרת ובהתערבות בוטה של משרד הפנים בדמוקרטיה בתל מונד. נשללה פה בעצם מהתושבים הזכות הבסיסית ביותר שלהם, שזה לבחור. יש בתל מונד אוכלוסייה חזקה, מעורבת, תושבים אכפתיים, המועצה לא בקריסה כלכלית או ארגונית, וזה תקדים מאוד מסוכן שביישוב עם פרופיל כזה מוקמת ועדה קרואה".
קפלן אמרה עוד כי "שנתיים יש כאן ועדה קרואה ומה בעצם קורה כאן? היישוב מוזנח, בהיבט של הניקיון, בהיבט של הגינון, בהיבט של גינות המשחקים, תשתיות. אתמול פורסם מדד השקיפות ברשויות המקומיות, תל מונד לצערי נמצאת ברשימת הרשויות האפלות. פורסם לאחרונה דו"ח חמור של מבקר המועצה על מה שקורה פה בנושא של פיקוח, הסדר הציבורי, גינון וכן הלאה. אז אנחנו כתושבים ואני גם כחברת מועצה לשעבר מודאגים מאוד".
"החלטות ארוכות טווח בלי לחיות ביישוב"
אילה רבין, אף היא חברת מועצה לשעבר, מתגוררת בתל מונד זה 32 שנה. לדבריה, "מחר מתקיימות בחירות בכל ארץ ישראל למעט בשלושה יישובים ערביים (טייבה, באקה אל-גרבייה וג'ת. ר"ב) ובתל מונד. הוועדה הקרואה מורכבת מיו"ר ומשלושה חברים שאינם נמנים עם תושבי היישוב. למעשה, חברים שמקבלים החלטות ארוכות טווח וקצרות טווח על היישוב כשהם לא חיים בו ולא חווים אותו, ללא שיתוף תושבים, ללא התחשבות בצרכים של תושבים וצורכי המקום".
כרמלה פייט מתגוררת בתל מונד 29 שנה וגם היא הייתה בעבר חברת מועצה. לפייט אין טענות בנוגע לטיפוח היישוב: "יש שיפור גדול מאוד בחזות של היישוב, בניקיון, בגינון ובהרבה מאוד נושאים לעומת מה שהיה אחרי הבחירות ב-2013. אבל כל זה נעשה על ידי יד זרה, יד שלא נבחרה ביישוב. יש לזה יתרונות ויש לזה חסרונות.
"היישוב נמצא היום במצב שאין שום סיבה שתהיה בו מועצה ממונה כי מועצה ממונה קיימת כשיש בעיות תקציביות ליישוב, וליישוב תל מונד כיום אין בעיות תקציביות. יש איזושהי יד עליונה שמכוונת את העניין הזה וזה לא כל כך מוצא חן בעיני התושבים ובצדק משום שתושבים רוצים לנהל את היישוב שלהם בעצמם, לקבוע את סדר העדיפויות, לקבוע את הקטגוריות של מה הם רוצים לטפל בו יותר ומה אפשר לדחות. כשזה נעשה על ידי מישהו שלא גר פה, שלא מכיר את הדופק היישובי, אז זאת בעיה".
יערה די סגני, אם לשניים ותושבת תל מונד ב-12 השנים האחרונות, אמרה: "אני חושבת שזה בעייתי מאוד שאין בחירות בתל מונד. אני חושבת שלתושבי תל מונד כמו לתושבי כל המדינה יש זכות דמוקרטית להצביע. אני חושבת שניהול של יישוב על ידי ועדה ממונה זה משהו שקורה במקרים מאוד מסוימים. אני חושבת שהפרופיל של תל מונד הוא לא פרופיל שמתאים לניהול חיצוני, אני חושבת שהתושבים יכולים לבחור בעצמם, ובלי קשר לאיכות הניהול בפועל אנחנו צריכים להיות מסוגלים לבחור".
ויש גם תושבים, אמנם מעטים, שלא מתרגשים מכך שבחירות 2018 ידלגו על תל מונד. אחד מהם אמר: "היישוב נראה בסדר גמור, ראש המועצה הממונה הוא בן אדם אדיב שאפשר לפנות ברחוב ולדבר איתו והוא מקשיב. אחד היתרונות של ראש מועצה ממונה זה שהוא לא נתון לסחיטות ממפלגות שונות בשביל קואליציה, ודמוקרטיה היא אמצעי - לא מטרה. עכשיו טוב לנו וגם יהיה לנו יום שבתון בלי דמוקרטיה".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "בתל מונד פועלת ועדה ממונה. בהתאם לחוק, לאחר שלוש שנים בסמכות השר להחליט על בחירות".