שתף קטע נבחר

המנצחות הגדולות: הדיחה ראש עיר מכהן, גברה על המועמדת של נתניהו

עינת קליש רותם הדיחה את ראש העיר יונה יהב ותהיה האישה הראשונה שתעמוד בראש עיר גדולה בישראל. טל אוחנה מירוחם גברה על מועמדת שזכתה לתמיכת ראש הממשלה. 72 נשים התמודדו בבחירות לרשויות המקומיות לעומת 42 ב-2013 ומספר הנשים שעומדות בראש רשות צפוי להיות מוכפל

 

 

יותר ויותר נשים נכנסו בשנים האחרונות למערכת המוניציפלית בארץ והתמודדו על ראשות הערים והמועצות המקומיות. בבחירות שנערכו אתמול (יום ג') נפל דבר, כאשר עינת קליש-רותם זכתה בראשות עיריית חיפה, ועשתה היסטוריה - לראשונה תעמוד אישה בראש אחת הערים הגדולות בישראל. בנוסף, מספר הנשים שעומדות בראש רשות צפוי להכפיל את עצמו משש ל-12 (תלוי בתוצאות הבחירות בסיבוב השני). ועוד נתון מעודד: בבחירות המקומיות אתמול התמודדו 72 נשים לעומת 42 בבחירות ב-2013, עלייה מרשימה של כ-60 אחוז.

טל אוחנה מרים פיירברג עינת קליש רותם ()
 

 

הבחירות המקומיות - כתבות נוספות:

 

 


 

כעת ישנן שש נשים שמכהנות כראשות רשויות: מרים פיירברג-איכר, ראש עיריית נתניה; יעלה מקליס, ראש עיריית יהוד-מונוסון; ליאת שוחט, ראש עיריית אור יהודה; ליזי דלריצ'ה, ראש מועצת גני תקווה; סיגל מורן, ראש המועצה האזורית בני שמעון; וד"ר מטי צרפתי-הרכבי, ראש המועצה האזורית יואב.

 

עשר נשים נבחרו בוודאות בסיבוב הראשון, בהן כל אלה שמכהנות כיום, מלבד יעלה מקליס שתתמודד בסיבוב השני וסיגל מורן, שהחליטה שלא להתמודד לכהונה נוספת. ראשות הרשויות החדשות שנבחרו הן עינת קליש-רותם בחיפה, שושי כחלון-כידור בכפר יונה, טל אוחנה בירוחם, גלית שאול במועצה האזורית עמק חפר ואושרת גני גונן במועצה האזורית דרום השרון.

 שושי כחלון כידור, ראש עיריית כפר יונה (צילום: יובל חן)
מהפך בכפר יונה אחרי 41 שנים. שושי כחלון-כידור(צילום: יובל חן)

בכפר יונה, סגן-אלוף (במיל') כחלון-כידור ניצחה את ראש העיר המכהן זה 41 שנים אפי דרעי, וזכתה ב-51% מהקולות לעומת 36% שאותם קיבל דרעי. כחלון-כידור הייתה מפקדת הגדוד הראשונה בצה"ל ומפקדת בסיס טירונים בדרום. בבחירות הקודמות דרעי ניצח ב-40 אחוזים פלוס חמישה פתקים. היא התמודדה מולו והפסידה לו בסיבוב השני.

 

במועצה האזורית גזר מובילה רותם ידלין (תושבת כרמי יוסף) בפער של 126 קולות על ראש המועצה המכהן, פטר וייס. עליזה בלוך תחכה לספירת הקולות במעטפות הכפולות כדי לדעת אם ניצחה בבית שמש.

 

לסיבוב השני העפילו בוודאות שש נשים נוספות: יעלה מקליס ביהוד, יפעת קריב בהוד השרון, הגר פרי יגור בפרדס חנה-כרכור, קרן גרין בקדימה-צורן, רותי קלנר-עקרון בקריית טבעון ומיכל רייקין במועצה האזורית גולן. חדווה שקד תחכה לספירת הקולות במעטפות הכפולות כדי לדעת אם תעלה לסיבוב השני במיתר.

 

"עוד רחוקות מייצוג הולם"

"אין ספק שהבחירות האלה מסמנות את תחילת עידן השוויון המגדרי", אומרת מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, אוה מדז'יבוז', שיזמה את קמפיין "תתמודדי!", לעידוד נשים להתמודד בבחירות לרשויות המקומיות. "אנחנו עוד רחוקות מתוצאה משביעת רצון אבל 15-10 ראשות רשויות לצד העלייה במספר נבחרות הציבור במועצות הרשויות היא בשורה חיובית מאוד. אני רוצה לאחל הצלחה לנבחרות החדשות ולנבחרות שזכו לאמון מחודש, ולהזכיר גם להן וגם לכל הציבור שזו אחריות משותפת של כולנו לדאוג לשוויון מגדרי גם בחיי היומיום של התושבות והתושבים".

 

אוה מדז'יבוז'. "אנחנו עוד רחוקות מתוצאה משביעת רצון" (צילום: ענבל מרמרי) (צילום: ענבל מרמרי)
אוה מדז'יבוז'. "אנחנו עוד רחוקות מתוצאה משביעת רצון"(צילום: ענבל מרמרי)

גליה וולוך. "בכיוון הנכון אך המלאכה עוד רבה". (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
גליה וולוך. "בכיוון הנכון אך המלאכה עוד רבה".(צילום: צביקה טישלר)

מזל שאול, מנכ"לית עמותת כ"ן (מקומיות 2018), הוסיפה: "מהפכת אוקטובר בהחלט צלחה. מספר הנשים בראש רשות כמעט הוכפל ואנחנו ממש גאות לראות שהפעילות שלנו במהלך השנה וחצי האחרונות הצליחה הלכה למעשה. אנחנו בטוחות שגם מספר הנשים במועצות יוכפל מ-14% ל-28% ואף יותר. זאת הייתה מערכת בחירות מאוד יצרית שבה נשים רבות התמודדו באומץ רב מול אלימות ובריונות ברשת, איומים והפחדות. זו תופעה מכוערת שחייבים להוקיע ולגנות וגם להגביר את האכיפה של רשויות החוק על מנת למגר אותה".

 

יו"ר נעמת, גליה וולוך אמרה כי "השנה התמודדו נשים רבות יותר, בהן נשים דתיות וחרדיות, וזו מגמה מבורכת. נשים רבות יותר מגלות מעורבות פוליטית והבנה שזו הדרך להשפיע על מציאות חיינו. יחד עם זאת, צריך להודות שלמרות השיפור במצב, אנו עודנו רחוקות מייצוג הולם, בין השאר מכיוון שלחלק מהרשימות עדיין לא ברור מאליו שיש מקום לייצוג שני המגדרים. אנחנו בכיוון הנכון אך המלאכה עוד רבה".

 

המנצחת הגדולה בחיפה

קליש-רותם, ילידת חיפה בת 48, התמודדה מול ראש העיר המכהן יונה יהב גם בבחירות לפני חמש שנים, אבל אז היא קיבלה 15% בלבד מהקולות. קליש-רותם, שעומדת בראש סיעת "חיים בחיפה", כיהנה כחברת מועצה באופוזיציה וזכתה לתמיכה חלקית של מפלגת העבודה והעומד בראשה, אבי גבאי. גבאי עצמו גם הגיע הערב למטה קליש-רותם.

עינת קליש (צילום: גיל נחושתן)
עינת קליש-רותם חוגגת את הניצחון בבחירות(צילום: גיל נחושתן)

עינת קליש (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

ראשת העיר הבאה של חיפה נשואה לבועז ואם לשני בנים. היא נולדה וגדלה בחיפה ומתגוררת בשכונת רמות ספיר בעיר. לאורך השנים שמרה בקנאיות על פרטיותה וסירבה באופן מתמשך לחשוף פרטים על חייה האישיים. במקצועה היא אדריכלית ומתכננת ערים, ואוחזת בתואר דוקטור בתחום חידוש ושיקום ערי תעשייה. היא מתכננת ומנהלת פרויקטי בנייה עבור הממשלה ורשויות בהיקף של שני מליארד שקלים, וליוותה מקצועית פרויקט שיקום אזור תעשיה באמסטרדם.

 

ליאת שוחט ראש עיריית אור יהודה (צילום: ריאן  )
ליאת שוחט. "נלחמתי בהשמצות אינסופיות"(צילום: ריאן )

 


פוסטים שכתב ויקטור דדוש בהם איים על ליאת שוחט   ()
האיומים על ליאת שוחט במהלך מערכת הבחירות

לאורך השנים היא הייתה חברה בפורומים ציבוריים שונים, בהם כיו"ר עמותת האדריכלים בחיפה והקואליציה לבריאות הציבור – ארגון גג לארגוני סביבה בצפון. לחיים הפוליטיים נכנסה בשנת 2012, לדבריה בשל "התנהלות החובבנית של עיריית חיפה והסכמתה בשתיקה לתוכניות ההרסניות שקידמה הממשלה", במהלך השנים שבהן ישבה באופוזיציה פעלה בתחומי איכות הסביבה, בעיקר לאור התמשכות הזיהום במפרץ חיפה. בנוסף, קליש-רותם בעלת חגורה שחורה בקראטה.

 

טל אוחנה ()
טל אוחנה. ניצחה מועמדת שבה תמך ראש הממשלה

מרים פיירברג  (צילום: יאיר שגיא)
מרים פיירברג. ניצחון בצל החקירות (צילום: יאיר שגיא)

 

עוד אישה שניצחה אחרי מערכת בחירות קשה, כולל איומים עליה, היא ראש העיר אור יהודה, ליאת שוחט, שתתחיל את הקדנציה השנייה שלה בראשות העיר. שוחט קיבלה כ-51% מקולות המצביעים לעומת 40% שהצביעו למתמודד מולה, עוזי אהרון. לאחר בחירתה אמרה שוחט: " נלחמתי שהשמצות אינסופיות ובצד שבחר להשחיר את העיר ולנסות להרוס כל חלקה טובה, אבל הטובים ניצחו. ממחר אני ראשת העיר של כולם. אני מוכנה להמשיך ולטפל בכל האתגרים הרבים שמחכים לנו. יש בנו אהבה והיא תנצח".

 

העיר ירוחם זכתה אף היא בראשת עיר, אחרי שטל אוחנה, המועמדת מטעם "כולנו", ניצחה בבחירות עם 59% מהקולות. אוחנה הייתה סגנית וממלאת מקום ראש המועצה הקודם, מיכאל ביטון, שלא התמודד בבחירות. נילי אהרון, שזכתה לתמיכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הגיעה למקום השני עם 32%. המועמד השלישי אילן אלמקייס זכה ב-9%. לפני הבחירות אמרה אוחנה: "אני לא רוצה שיצביעו לי כי אני אישה. אני רוצה שנשים יצביעו לי כי הן סומכות עליי".

 

הבוקר אמרה אוחנה לאולפן ynet: "אני נרגשת. אחרי שישה חודשים של עבודה אינטנסיבית ושמונה שנים של מסע ארוך בתוך הפוליטיקה המקומית אני זוכה להגשים. מודה על ההזדמנות, התמיכה. חובת ההוכחה עליי ואני מחכה להתחיל".

 

אוחנה אומרת שהיא האמינה בניצחונה, למרות שראש הממשלה תמך ביריבתה: "היה פה מצעד של שרי הליכוד שאפילו לא הכירו את המועמדת. אני גאה בתושבים שלנו, הם יודעים מה טוב עבורם. אני מברכת את כל המועמדים האחרים. אנחנו נמשיך לשתף פעולה עם כל שרי הממשלה כפי שעשינו בקדנציות הקודמות. כשהם רואים שיש עיר שיודעת לעבוד, הם יודעים להצטרף אליך וזה ייאמר לזכותם. הסיפור של הפיתוח הכלכלי הוא האתגר המרכזי בעת הזו. זה משפיע על גיוון תעסוקתי ועל האיתנות המוניציפלית של העיר. המלחמה הגדולה שלי ביום שאחרי תהיה להביא לכאן כמה שיותר מוקדי תעסוקה מגוונים - גם מסחר, גם שירותים. נעשה את זה יחד עם שר הכלכלה ושר האוצר שאני נמנית על מפלגתם". 

 

ראש העיר המכהנת הבולטת ביותר היא מרים פיירברג-איכר שניצחה פעם נוספת בנתניה. למרות שנאלצה להתמודד במהלך מערכת הבחירות עם פרשת שחיתות והאשמות בשוחד, זה לא הפריע לה לנצח בלי בעיות מיוחדות בבחירות בנתניה. היא התקבלה בקריאות "מרים המלכה שלנו" על ידי פעיליה, לאחר שעל פי ספירת הקולות מהקלפיות היא זכתה ב-47.4% מהקולות.

 

גם הדרמה בקצרין עשויה להוליד ראשת עיר: ההפרש בין המתמודדים הוא  46 קולות ויש כ-250 חיילים שקולותיהם טרם נספרו. בשלב זה מוביל ראש המועצה דימה אפרצב ואחריו ויקי בדריאן, שהייתה דוברת המועצה. כאמור, הפער קטן וקולות החיילים עשויים להכריע את הכף. אותו מצב במועצה האזורית גזר, שבה רותם ידלין מובילה בהפרש של 146 קולות על ראש המועצה המכהן, פטר וייס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
עינת קליש חוגגת את ניצחונה
צילום: גיל נחושתן
מומלצים