שתף קטע נבחר
 

נשים ו-HIV: חשיבות האבחון והטיפול היעיל

מחצית מ-40 מיליון האנשים החיים עם HIV -הן נשים. מה השתנה בשנים האחרונות בטיפול בנשים החיות עם HIV, האם ניתן למנוע הדבקה ומה קורה כשהן רוצות להיכנס להריון וללדת?

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

על פי הערכות כמעט 40 מיליון איש בעולם  החיים עם HIV מחציתם, נשים. קצב התקדמות המחלה וההישרדות דומים בנשים וגברים, אך נצפו הבדלים מסוימים במהלך המחלה בין גברים ונשים. כנשים, מעבר לחשיבות המעקב הרצוף והטיפול, ישנם עוד מספר נושאים שרצוי לשים לב אליהם למען המשך אורח חיים בריא ותקין.

 

ראשית חשוב לציין שכולן צריכות להיבדק. ד''ר קרן אולשטיין, רופאה למחלות זיהומיות במרכז האיידס בהדסה, מספרת כי יש כ-80 נשים מאובחנות מדי שנה בישראל.

 

חשוב להבין שגורמי הסיכון הקלאסיים שכולנו מכירים פחות רלוונטיים ודבר החשוב ביותר הוא אבחון מוקדם ותחילת טיפול.

 

ד"ר אולשטיין מסבירה על חשיבות גילוי הנגיף במהלך הריון. "יש חשיבות גדולה לידיעה אם קיים בגוף נגיף ה-HIV בזמן ההריון, על מנת למנוע הדבקה של העובר. כיום, משרד הבריאות ממליץ לבדוק רק נשים עם גורם סיכון ידוע, אך לא תמיד הוא ידוע לרופא הנשים ומעבר לכך, רבות מהנשים לא רוצות להיבדק כי הן מתביישות".

 

חשיבות גדולה לאבחון בהריון כדי למנוע העברה לתינוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשיבות גדולה לאבחון בהריון כדי למנוע העברה לתינוק(צילום: shutterstock)

 

ד"ר אולשטיין מוסיפה כי אם לא מזהים את הימצאות הנגיף ולא מטפלים בו יש סיכוי של 30-40% להדבקת העובר בלידה. "פעם היו נותנים תרופות רק לקראת הלידה ובחודש הראשון גם לתינוק וראו שבצורה זו יורד אחוז ההדבקה לשמונה אחוזים בלבד.

 

"לאחר מכן החליטו שנשים החיות עם HIV יעברו לידה בניתוח קיסרי על מנת להוריד את אחוז ההדבקה עוד יותר. היום, כבר יודעים שאם נשים מקבלות טיפול מלא, הוא מוריד את רמת הווירוס בצורה כל כך יעילה, כך שסיכוי ההדבקה יורד לרמה של 0.25% בלבד. ברמה כזו כבר לא צריך טיפול מיוחד לפני לידה או ניתוח קיסרי, כל עוד האישה מקבלת טיפול רציף בצורה מסודרת ומבוקרת".

 

לדברי ד"ר אולשטיין אם בשבוע 36 האישה נבדקת ווהווירוס נמצא מתחת לסף, כלומר בלתי ניתן לאיתור, והוא למעשה "ישן", זה סימן שהוא גם אינו מידבק ולכן אין שום סכנה בלידה רגילה.

 

האם ניתן להניק כרגיל אחרי הלידה?

"אחד הדברים הלא פתורים הם הנקה. הרבה שנים הנחו את האמהות לא להניק על מנת לא להדביק את התינוק. באפריקה למשל, בשל בעיות של מים מזוהמים ותזונה לקויה, הגיעו למסקנה שבשנה הראשונה עדיף שהאמהות יניקו מאשר ייתנו לתינוק מים מזוהמים לשתייה.

 

"אחד הממצאים היה שהתמותה בקרב תינוקות יותר נמוכה בשל ההנקה ואחוזי ההדבקה הם מתחת לאחוז אחד. במערב, אחוז אחד זה עדיין גבוה מדי ולכן מפחדים לתת הנחיה שניתן להניק ללא סכנת הדבקה. יש נשים שמאוד חשובה להן ההנקה גם מבחינה חברתית, בקהילה האתיופית למשל כל מי שלא מניקה מיד חשודה כחיה עם HIV, אך עדיין אין מסקנה חד משמעית האם הנגיף מדבק גם בהנקה".

 

האם לנשים החיות עם HIV יש סיכון גבוה יותר לחלות במחלות אחרות?

לנשים החיות עם HIV אכן קיים סיכוי גבוה יותר לחלות גם ב-HPV, ווירוס הפפילומה. בנוסף, יש סיכוי גבוה יותר לפתח מחלה מסובכת או ממאירה ולכן חשוב להקפיד על מעקב רצוף ותכוף. אם לכלל אוכלוסיית הנשים ההמלצה לבדיקות שגרתיות היא בין 3-5 שנים, אצל נשים הנושאות את הנגיף ההמלצה תהיה להיבדק פעם בשנה".

 

ד"ר אולשטיין מציינת שבשנים האחרונות אכן רואים פחות מקרים של פפילומה, בטח אצל נשים מתחת לסף, אבל בכל זאת, חשוב להיבדק בצורה תדירה ולטפל.

"נגיף הHIV מעלה סיכון לדברים אחרים, גם למחלות לב, כבד ועוד", היא מציינת.

 

"גם לתרופות יש חלק בזה וגם לווירוס עצמו, לכן, יש חשיבות רבה לקיום אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית. אנחנו רואים אצל נשים הנושאות את הנגיף, יותר מחלות לב, ירידה מהירה יותר בצפיפות העצם ומחלות כבד, לאו דווקא מחלות מין. הווירוס מייצר מצב של דלקת ממושכת בגוף ואולי באופן רגיל הדלקת הזאת לא תבוא לידי ביטוי בסממנים פיזיים אצל המטופלות. לאורך זמן הדלקת הזו יכולה להזיק לאיברים בגוף, לכן חשוב לבדוק. היום למשל, אנחנו רואים דברים שלא ידענו על קיומם לפני עשור".

 

ד"ר אולשטיין מסיימת ומדגישה שנשים הנושאות את הנגיף יכולות לחיות חיים שלמים ובריאים, ללדת ילדים בריאים ובאופן עקרוני לנהל חיים "רגילים". ההמלצה היחידה ששונה משאר אוכלוסיית הנשים היא להיבדק באופן תדיר יותר.

 

לפרטים נוספים בנושא

 

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אבחון HIV בנשים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים