מפנה ביחסי ישראל-ברזיל: נתניהו שוקל לטוס להשבעת הנשיא
ראש הממשלה שוקל לטוס להשבעה של איש הימין ז'איר בולסונרו ב-1 בינואר 2019, שהודיע שיגיע לישראל מיד לאחר שייכנס לתפקיד. במהלך הקמפיין הבטיח האחרון להעביר את שגרירות ברזיל לירושלים. גורמים מדיניים: "ברזיל תיצבע כחול-לבן"
ציפייה בישראל לעידן חדש ביחסים עם ברזיל בעקבות בחירתו של איש הימין הקיצוני ז'איר בולסונרו לנשיא המדינה. במהלך הקמפיין הצהיר בולסונרו כי יעביר את שגרירות ברזיל לירושלים ויסלק את שגרירות אש"ף מברזיל כי "פלסטין איננה מדינה". לשכתו הודיעה שיגיע לביקור בישראל מיד לאחר שייכנס לתפקיד - והבוקר (ד') אומרים גורמים מדיניים כי קיימת סבירות גבוהה שנתניהו ייצא להשבעה של בולסונרו ב-1 בינואר.
גורמים מדיניים אמרו שמבחינת ישראל, "ברזיל תיצבע עכשיו בצבעי כחול לבן". אמש שוחח ראש הממשלה עם בולסונרו ובירך אותו על היבחרו לתפקיד: "אני סמוך ובטוח שבחירתך תביא לידידות גדולה בין העמים ולהידוק הקשרים בין ברזיל לישראל. אנו מחכים לביקורך בישראל". כאמור, נתניהו שוקל ברצינות רבה את ההצעה להגיע להשבעתו של נשיא ברזיל החדש.
ברזיל נחשבה תמיד אגוז קשה לפיצוח מבחינת ישראל, והנטייה הטבעית שלה תמיד הייתה פרו-פלסטינית. על אף שהקשרים הכלכליים והתרבותיים בין המדינות טובים מבחינה מדינית, היחסים היו בסך הכל קרירים. בנובמבר 2009 ביקר הנשיא שמעון פרס בברזיל ושנה לאחר מכן ביקר נשיא ברזיל לולה דה-סילבה בישראל.
מאז סוף 2015 התפתחה מתיחות ביחסים בין המדינות, בעקבות סירובה של ברזיל לאשר את מינויו של דני דיין לתפקיד שגריר ישראל בברזיל. הסירוב נבע בעיקר מהיותו בעבר יו"ר מועצת יש"ע. בסופו של דבר נשיאת ברזיל דילמה רוסף שהובילה את ההתנגדות לאישור מינויו של דיין הודחה בגלל האשמות על שחיתות. דיין מונה לבסוף לקונסול הכללי בניו יורק.
כסף, רובים ואהבת ישראל
בולסונרו בן ה-63 ניצח בסיבוב השני והמכריע של הבחירות עם 55.2% מהקולות. יריבו מהשמאל פרננדו חדד, איש מפלגת הפועלים ששלטה בברזיל ב-13 מ-15 השנים האחרונות, הסתפק ב-44.8%. אלפים מתומכי בולסונרו יצאו שלשום לרחובות ריו דה ז'ניירו וסאו פאולו, הריעו לו וירו זיקוקים. גם דגלי ישראל נצפו בקהל – ולצדם רובי קרטון.
בולסונארו נחשב לתומך נלהב של ישראל. יש לו קשרים הדוקים עם הכנסייה האוונגליסטית, כוח פוליטי הולך וגדל בברזיל, והיא נתנה לו את תמיכתה בשל הסכמתו עם סדר היום החברתי השמרני שלה. בולסונרו מתנגד בין השאר לחינוך המיני בבתי הספר ולהרחבת זכויות הלהט"ב.
בנאום הניצחון שלו הבטיח הנשיא נהבחר לשלוט בברזיל כפי שמורים לו התנ"ך והחוקה הברזילאית, ואמר שיכבד את עקרונות הדמוקרטיה. עם זאת הוא הדגיש כי ברצונו לשנות את הכיוון שבו צועדת המדינה: "איננו יכולים להמשיך לפלרטט עם הסוציאליזם, הקומוניזם, הפופוליזם והקיצונות השמאלנית", אמר. "אנחנו הולכים לשנות את גורלה של ברזיל". שעה קלה אחר כך התקשר אליו נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כדי לברכו. בולסונרו הוא תומך גדול של טראמפ, ולאורך מערכת הבחירות כונה בעצמו "טראמפ הברזילאי".
בולסונרו הוא האדם הראשון מאז תום הדיקטטורה הצבאית ב-1985 שמתמנה לנשיא ברזיל כשבעברו קריירה צבאית. בעבר דיבר בשבח המשטר הצבאי ששלט בברזיל והדגיש כי זה הביא לה שגשוג כלכלי. מדובר במשטר שהוציא להורג מאות ממתנגדיו ועינה עוד אלפים. בשנת 1991, אחרי שנבחר לקונגרס, אף קרא בולסונרו להחזיר את המשטר הצבאי, וב-1999 קרא למלחמת אזרחים ולהריגתם של כ-30 אלף איש.
בהזדמנות אחרת השווה בולסונרו בין הומוסקסואליות לפדופיליה, והצהיר שלא יוכל לאהוב בן הומו, ושאם יהיה לו ילד הומו הוא מעדיף שבנו ייהרג בתאונה. "ילדיי לא יכולים להיות הומואים, הם מחונכים טוב מדי", טען. ב-2014 אמר לחברת קונגרס שהיא אפילו לא שווה שהוא יאנוס אותה. למחוקקת שאינה מסכימה עם דעותיו אמר בולסונרו כי היא "מכוערת מכדי להיבחר". בעקבות דבריו ההומופוביים והמיזוגיניים של בולסונרו קמה נגדו תנועת מחאה שתחת הסיסמה #לא_הוא הוציאה רבבות להפגין.
הניצחון של בולסונרו הביא לסיומה את אחת ממערכות הבחירות המפלגות ביותר שידעה ברזיל, מערכת בחירות שבשיאה אף נדקר בולסונרו על ידי אחד ממתנגדיו והושבת לשבועות ארוכים. כעת הוא מקבל את ההזדמנות להוכיח שהבטחותיו לא היו פופוליזם זול, ושיש לו היכולת לשקם את מדינת הענק העשירה במשאבים.