דו"ח רצח תאיר ראדה הגיע לפרקליטות: "דרושות עוד בדיקות DNA"
הפרקליטות קיבלה לידיה את דו"ח המכון הפתולוגי בתיק תאיר ראדה. גורמים המעורבים בפרשה סבורים כי עצם הימצאותה של השערה בזירת הרצח מהווה ראיה משמעותית. לכן ממליצים לבצע בדיקות DNA לשערות נוספות. הפרקליטות: "השערה יכולה להתאים לאלפים או עשרות אלפים"
פרשת רצח תאיר ראדה ממשיכה להסתעף: המכון לרפואה משפטית העביר בצהריים (יום ד') לידי הפרקליטות את הדו"ח הסופי שבו בחן את הראיות החדשות בתיק רצח תאיר ראדה. לפי הודעת הפרקליטות, "מסיכום הדו"ח עולה כי השערה שנבדקה יכולה להתאים לאלפי אנשים עד עשרות אלפי אנשים בישראל". עם זאת, גורמים המעורבים בתיק סבורים כי הטענה שה-DNA שנמצא בשערות על גופתה של המנוחה יכול להתאים לעשרות אלפי בני אדם אינה מדויקת. המשמעות היא שעצם הימצאותה של השערה בזירת הרצח היא כשלעצמה ראיה משמעותית ביחס לשכיחות היחסית באוכלוסייה.
הפרקליטות עדכנה כאמור שקיבלה לידיה את הדו"ח המלא והמפורט בן 16 עמודים של חוות דעת מדעיות. "כפי שמסרנו לאורך כל הדרך, הפרקליטות תבחן את הממצאים המלאים לעומק על מנת להבין את משמעותם הראייתית ולהחליט באילו פעולות נוספות לנקוט, ככל שיהיה בכך צורך", לשון ההודעה.
גורמים המעורבים בתיק אמרו כי נמצא קשר בין השושלת שאליה משתייך א"ח - לשעבר בן זוגה של א"ק, שלגביה הצטברו כמה עדויות בנוגע לרצח - לבין ה-DNA שנמצא. מדובר בשושלת יחסית נדירה ולכן הסיכוי שה-DNA שייך לגורם לא ידוע ולא מוכר היא נמוכה. לטענתם, הראיה הזו אינה יכולה להרשיע את א"ח, אך בהחלט ראויה להביא לבחינה מחודשת של התיק.
מהו DNA מיטוכונדריאלי?
DNA הוא למעשה החומר התורשתי המכיל את תכונותיהם של כל היצורים החיים. ה-DNA של כל יצור מורכב מזה של שני הוריו. בהתאם לכך, החומר התורשתי של כל אדם נגזר במידה שווה - משני ההורים. החומר תורשתי נקרא "הגנום", משום שהוא נמצא בגרעין של התא. בנוסף לגרעין התא, גם המיטוכונדריון (אברון המצוי בתא), נושא חומר תורשתי. החומר הזה נקרא "גנום מיטוכונדריאלי". אבל החומר הזה - בניגוד לחומר הנמצא בגרעין התא- - מושפע מהאם בלבד.
ה-DNA המיטוכונדריאלי נמצא בתוך האברונים של התא, והוא חומר שונה מזה הנמצא בגרעין התא. בשל העובדה שהגנום המיטוכונדריאלי עובר בתורשה רק מהאם, הוא זהה לחומר הנמצא אצל האם. עובדה זו מנוצלת פעמים רבות למחקרים בתחומי הגנטיקה והאבולוציה, מפני שהיא מאפשרת להתחקות אחר השושלת האימהית של אדם ולקבוע את רמת הקרבה בין בני אדם שונים או שיוכם לקבוצות גנטיות שונות.
בבדיקה של DNA גרעיני, התוצאה מאפשרת לקבל מידע על הפרופיל הגנטי של הנבדק ברמת דיוק גבוהה מאוד. הסיכוי שלשני אנשים שאינם קרובי משפחה תהיה זהות במרכיבי ה- DNAהיא אחד לארבעה מיליארד. לעומת זאת, ה-DNA המיטוכונדריאלי אינו נותן פרופיל של אדם ספציפי - אלא פרופיל של "אילן יוחסין": כל מי ששייך לאותו שושלת משפחתית יישא את אותו DNA מיטוכונדריאלי.
יצוין כי אין מדובר בבדיקה שגרתית שנערכת תדיר, אלא רק במקרים שבהם ישנה ראיה נוספת שיכולה לקשור אדם מסוים לאירוע ספציפי. גם במקרה של רצח תאיר ראדה, ה-DNA של א"ח לא נבדק באופן אקראי, אלא נבחן רק אחרי שהוא קשר את עצמו לפרשה ורק אחרי שהוא טען שחברתו לשעבר לקחה את בגדיו והשתמשה בהם בזמן הרצח. כלומר, לא"ח היה קשר לפרשה והבדיקות הללו מחזקות את הקשר הזה.
בשל הממצאים: פרקליט המדינה קיים דיון בפרשה
בתוך כך, קיים ביום א' פרקליט המדינה שי ניצן ישיבה בעקבות קבלת הממצאים הראשוניים מהמכון לרפואה משפטית. סוכם כי יש להמתין לקבלת חוות הדעת המלאה והכתובה של המכון, על מנת שניתן יהיה לבצע בחינה מעמיקה של הממצאים המלאים, להבין את משמעותם הראייתית ולהחליט על פעולות נוספות ככל שיהיה בכך צורך.
הישיבה נערכה בהשתתפות כל גורמי המקצוע הרלוונטיים בפרקליטות המדינה, ובהם שני משנים לפרקליט המדינה, מנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה וכן נציגי משטרת ישראל, בראשם ראש אח"מ ונציגי האגף לחקירות ומודיעין מחטיבת הזיהוי הפלילי וחטיבת החקירות במשטרת ישראל. הישיבה עסקה בהערכת הממצאים הראשוניים של הבדיקה המיטוכונדריאלית כפי שנמסרו על ידי המכון לרפואה משפטית לפני ימים אחדים וכן בתוצאות הבדיקה הנוספת שנערכה ביוזמת המכון ביום שישי האחרון עם מומחה ישראלי מוביל בתחום, שהשווה את הממצאים למאגר ישראלי.
ההתפתחות החדשה בחקירת תיק הרצח של תאיר ראדה הייתה ביום חמישי שעבר, אז זימן בדחיפות המכון לרפואה משפטית את סניגורו של רומן זדורוב, ירום הלוי, ואת נציגי הפרקליטות בעקבות "ממצאים פורנזיים חדשים". כך פורסם לראשונה ב-ynet. הממצא: שערה שמתאימה ל-DNA של א"ח. לנוכח הממצאים, במשטרה יבקשו ככל הנראה לגבות עדות מא"ק - ששוהה כעת בחו"ל.
מנהל המכון לרפואה משפטית באבו כביר, ד"ר חן קוגל, אמר ביום חמישי שעבר, עם ההתפתחות בפרשה: "לפי בקשתו של סניגורו של רומן זדורוב ובתיאום ובהסכמת פרקליטות המדינה, המכון לרפואה משפטית ביצע בדיקות DNA מיטוכונדרי כדי להשוות שערות שנמצאו על גופתה של תאיר ראדה ז"ל עם פרופילים גנטיים שונים. הבדיקות בוצעו מספר פעמים כדי לוודא את תקפותן ונמצאו ממצאים חדשים שלא היו ידועים קודם לכן. לפיכך, זימנו את הסנגור ואת אנשי פרקליטות המדינה כדי לבשר להם על הממצאים החדשים".
כאמור, שערה אחת מתוך השלוש שנמצאה מתאימה לפרופיל המיטוכונדריאלי של א"ח. התאמה זו משמעה כי א"ח הוא אחד מקבוצת אנשים רחבה, שלא ידוע מה מספר הפרטים הנמנים עליה, שיכולים להתאים לשערה שנמצאה. מומחה ישראלי ל-DNA שהשווה את השערה ל-2,000 דגימות של אילנות יוחסין ישראליים, טוען כי נמצאה התאמה לכחצי אחוז מכלל הדגימות שנבדקו - ומכאן שהיא מתאימה לאלפי ישראלים, ואולי גם אלפי משפחות ישראליות.
לאחר הממצא החדש משבוע שעבר של השערה שנבדקה, כעת בידי הפרקליטות להחליט האם לבצע בדיקות פורנזיות נוספות חדשות, ולנסות להוציא דגימות מראיות שנמצאו בזירה. זאת בהנחה שניתן עדיין להוציא דגימות עקב הזמן הרב שחלף.