שתף קטע נבחר

מנדלבליט קבע: "אין להרוס בית של מחבל שלוקה בנפשו"

היועמ"ש מסר לשר הביטחון: מחבל שסובל מבעיה נפשית לא מורתע מהאיום שצה"ל יהרוס את ביתו - הרתעה שלשמה ניתנת הסמכות להריסה. ליברמן מחה בעבר על הקביעה: "מעתה משפחתו של כל רוצח תנסה לייחס לו מצב נפשי"

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קבע שאין להרוס בית של מחבל שאינו אחראי למעשיו עקב ליקוי נפשי. במכתב שהעביר לשר הביטחון אביגדור ליברמן, קבע מנדלבליט שבמקרה שבו סובל המחבל מבעיות נפשיות, ההרתעה שבאיום הריסת ביתו - שלשמה נועדה הסמכות להריסה - לא יכולה להתקיים.

 

מנדלבליט ציין במכתבו כי "אין לאותו אדם יכולת לשקול בצורה רציונלית את האפשרות הממשית שהבית שבו הוא מתגורר ייהרס, ובעקבות זאת להימנע מלבצע את מעשה הטירור שמפניו מבקשים להרתיע".

 

עוד קבע היועמ"ש כי מגבלה נוספת בנושא הריסת בתי מחבלים היא התוצאה של פגיעת המחבל. מנדלבליט מפריד בין פגיעה שהובילה לפציעת הקורבן, לבין מוות. מנדלבליט מדגיש כי על פי פסיקת בית המשפט העליון, במקרים של פציעה חמורה מאד "פעולת צה"ל תיחשב למידתית רק אם הוא יפעל לאטימת החלק הנקודתי אשר שימש למגורי המפגע ולא להרוס את הבית כולו".

 פעילות כוחות צה
(צילום: דובר צה"ל )

 פעילות כוחות צה
(צילום: דובר צה"ל )

ליברמן פנה בחודש שעבר למנדלבליט ומחה על החלטת צה"ל שלא להרוס את בית המחבל שרצח בחודש מרץ את עדיאל קולמן ז"ל בעיר העתיקה בירושלים. ההחלטה על אי הריסת הבית התקבלה לאחר שמשפחת המחבל הוכיחה כי סבל ממחלה נפשית. 

 

ליברמן כתב במכתב ליועמ"ש: "על דעתך הוחלט שלא להרוס את בית המחבל, וזאת על בסיס מסמכים רפואיים שמצביעים על ההיסטוריה הנפשית של המחבל והספק בדבר מצבו הנפשי בעת הרצח - ספק שלעולם לא התברר נוכח מותו של המחבל באירוע. בעוד שמשפחת המחבל טוענת לאי כשירותו הנפשית, הרי שבאותה העת ממש משפחתו, מכריו וסביבתו מריעים ומפארים את שמו כשאהיד בתקשורת וברשתות החברתיות".

גדי איזנקוט ואבגידור ליברמן  (צילום : אריאל חרמוני, משרד הביטחון )
ליברמן: "ההרתעה נפגעת משמעותית" (צילום : אריאל חרמוני, משרד הביטחון )

מכתבו של ליברמן נשלח גם לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשרת המשפטים איילת שקד, לרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט ולראש המל"ל מאיר בן-שבת. ליברמן הוסיף: "אני חושש שמחבלים פוטנציאליים שומעים את הקולות ורואים את אי הריסת בית המחבל על סמך עבר רפואי שלעולם לא יוכח, ובכך נפגע ממד ההרתעה באופן מהותי".

  

לפי צה"ל, משנת 2015 ועד 2017 נהרסו 35 בתי מחבלים ונאטמו חמישה נוספים. זאת על פי נתונים מאמצע חודש אוגוסט. השנה נרשמו עד כה ארבע הריסות ואטימה אחת, ועוד שלוש הריסות צפויות לצאת לפועל - של בית המחבל שרצח את יותם עובדיה ז"ל בקיץ האחרון ביישוב אדם, של בית המחבל שהרג את לוחם דובדבן, סמל יובל לוברסקי ז"ל, ואת בית המחבל שרצח את עדיאל קולמן ז"ל בפיגוע בשער האריות בירושלים.

 

לפי מדיניות הממשלה, הריסת בית מחבל מתבצעת רק אם הוא פלסטיני שאינו ערבי-ישראלי, שנטל את חייו של ישראלי. בפיגועים שבהם הישראלי נפצע באורח אנוש - בית המחבל לא ייהרס. ההליך המשפטי להריסה מתחיל כבר שעות לאחר הפיגוע, ויממה או שתיים לאחר מכן פושטים כוחות צה"ל על הבית ומתחילים במיפוי לקראת הריסה. תוך פחות משבוע אמורה להתגבש חוות דעת מקצועית על אפשרויות ההריסה של הבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
מנדלבליט: "אין למחבל יכולת לשקול את הריסת ביתו
צילום: עמית שאבי
מומלצים