אחרי רצח חשוקג'י: ארה"ב קוראת להפסקת אש בתימן
כ-10,000 איש נהרגו עד כה במלחמת האזרחים בתימן, שבה נלחמת הקואליציה שמובילה סעודיה במורדים החות'ים. כעת, בצל פרשת הרצח של העיתונאי, קורא מזכיר המדינה מייק פומפאו לסיים את הלחימה תוך 30 יום
מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו קרא היום (ד') להפסקת אש בתימן, ואמר שמגעים בתיווך האו"ם לסיום המלחמה יתחילו בחודש הבא. פומפאו הודיע שתקיפות הטילים והמל"טים של המורדים החות'ים נגד סעודיה ואיחוד האמירויות חייבות להיפסק, ושמנגד הקואליציה שמובילה סעודיה צריכה להפסיק לתקוף באזורי מגורים בתימן.
פומפאו אמר את הדברים בצל פרשת ג'מאל חשוקג'י, העיתונאי הסעודי שנרצח בתחילת החודש בקונסוליה הסעודית באיסטנבול. הרצח של חשוקג'י, שלפי החשד היה בהוראת השלטון הסעודי, סיבך את סעודיה של יורש העצר מוחמד בן סלמאן – וגרם למתיחות עם ארה"ב.
במשך כמעט ארבע שנים סובלת תימן ממלחמת אזרחים בין המורדים החות'ים, שנתמכים על ידי איראן, לכוחות הממשלה - שמקבלים סיוע מסעודיה, איחוד האמירויות והמערב. גם ארה"ב מסייעת לקואליצה על ידי תדלוק המטוסים שלה ואימונים ללוחמיה. קרוב ל-10,000 איש נהרגו במלחמה.
"עכשיו זה הזמן להפסיק את העוינות, כולל את תקיפות הטילים והמל"טים מאזורים בשליטת החות'ים לעבר סעודיה ואיחוד האמירויות", אמר פומפאו. "לאחר מכן התקיפות האוויריות של הקואליציה חייבות להיפסק בכל האזורים המאוכלסים בתימן". בחודש שעבר אמר פומפאו שסעודיה ואיחוד האמירויות מנסות להפחית את מספר האזרחים התימנים שנפגעים במלחמה.
השליח המיוחד של האו"ם לתימן, מרטין גריפיתס, אמר החודש שבאו"ם מקווים לחדש את השיחות בין הצדדים הלוחמים עד נובמבר. פומפאו ומזכיר ההגנה האמריקני, ג'ים מאטיס, הביעו תמיכה במאמצי האו"ם.
מאטיס אמר היום שכל הצדדים צריכים לנקוט צעדים משמעותיים כדי שב-30 הימים הקרובים תושג הפסקת אש ויתחיל המו"מ. מאטיס הוסיף שנראה שסעודיה ואיחוד האמירויות מביעות נכונות לפתור את הסכסוך. "אנחנו חייבים לקדם מהלך לשלום. אנחנו לא יכולים לומר שאנחנו 'נעשה את זה מתישהו בעתיד'. אנחנו צריכים לעשות את זה ב-30 הימים הקרובים".
פומפאו אמר שהשיחות שמקדם השליח גריפיתס יתמקדו בבניית צעדים בוני אמון, פירוז הגבולות ומסירת הנשקים הכבדים לפיקוח בינלאומי. הוא אמר שקידום הפסקת האש יעזור לפתור את המשבר ההומניטארי הקשה. המשבר ההומניטארי בתימן, אחת המדינות העניות בעולם הערבי, הוא הקשה ביותר בעולם. כ-75% מהתימנים – 22 מיליון איש – צריכים סיוע. 8.4 מיליון נמצאים בסכנת רעב.