שתף קטע נבחר

 

שייח אמריקני באירוע הזיכרון לטבח: "על המוסלמים לחבק את ישראל"

בצל הטבח בפיטסבורג, התכנסו בבית כנסת בניו יורק אנשי דת מובילים למפגן של מלחמה באנטישמיות. מזכ"ל האו"ם: "ארגוני השנאה מנסים לחדור למיינסטרים, למנהיגים יש אחריות". דני דיין: "'לעולם לא עוד' - זה עכשיו"

כנס לזכר נרצחי הטבח בפיטסבורג    (צילום: אמיר בוגן)

כנס לזכר נרצחי הטבח בפיטסבורג    (צילום: אמיר בוגן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בצל פיגוע השנאה בפיטסבורג בשבת האחרונה, ורגע לפני ש-11 הקורבנות יובאו לקבורה, התכנסו בבית הכנסת פארק איסט בניו יורק עשרות אנשי דת מובילים למפגן של אחדות במלחמה באנטישמיות, בגזענות ובשנאת הזרים. אחדות שכלל המשתתפים היו תמימי דעים לגבי חשיבותה במאבק נגד פשעי השנאה בארצות הברית, הניזונים מאווירת הפילוג במדינה. רבנים, כמרים, ואנשי דת מוסלמים התייצבו ביחד ולחוד על במת בית הכנסת המפואר, התפללו להגנת היושב במרומים, קראו למדיניות נחושה יותר של המנהיגים, וגם לאחריות שלהם עצמם.

 

בין אנשי הדת שהגיעו לאירוע, בלטו גם פוליטיקאים ודיפלומטים שכיבדו בנוכחותם את המעמד, ובראשם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, שנשא דברים מתוך הזדהות עם הקורבנות מפיטסבורג ותוך הבעת דאגה מהתגברות הגזענות והאנטישמיות ברחבי העולם - תופעה שמנהיגים פוליטיים נוטים להפנות לה, ולמניעיה עורף. "אנחנו רואים שלא רק רמות האנטישמיות עולות. ראינו פגיעה במוסלמים, ואפילו בנוצרים כמו היאזידים במזרח התיכון. ראינו כל כך הרבה מצבים שבהם פליטים ומהגרים הופכים לשעירים לעזאזל בחברות שלנו. אנחנו רואים גזענות שמתפתחת בכל רחבי העולם", אמר גוטרש.

 

בלי להתייחס למנהיגים אלו או אחרים באופן אישי, אמר מזכ"ל האו"ם: "יש אחריות מהותית למנהיגים פוליטיים, מנהיגים דתיים, מנהיגים חברתיים, מנהיגים שיהיו מסוגלים לטפל בשורשי הבעיה שגורמת לכך שביטויי השנאה הללו הופכים ליותר ויותר שכיחים ושליליים. עלינו לפעול נגדם בחברות שלנו, כי לארגוני השנאה הללו יש נטייה לנסות לחדור לאט לאט לתוך המיינסטרים. הם שואפים להתקבל כנורמה חדשה בחברות שלנו".

 

מזכ
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש בכנס לזכר הנרצחים בבית הכנסת "עץ החיים" בפיטס בורג (צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק)

כנס לזכר הנרצחים בבית הכנסת
(צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק)

דיין, שגריר ישראל בניו יורק בכנס לזכר הנרצחים בבית הכנסת
הקונסול הישראלי דני דיין (משמאל) באירוע (צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק)

ארתור שנייר, העומד בראש בית הכנסת פארק איסט, ניצול שואה שקרובי משפחתו נרצחו באושוויץ, סיפר כיצד בניגוד לשלטונות באירופה של אותם הזמנים שעמדו מהצד או השתתפו בזוועות, רשויות החוק האמריקניות עומדות לצד הקהילה היהודית, מגינות עליה ונלחמות את מלחמתה. בתגובה להצעת הנשיא דונלד טראמפ להציב שומרים חמושים בבתי הכנסת, קרא הרב: "אנחנו מבקשים את סיוע הממשל במימון האבטחה בכל בתי התפילה ברחבי המדינה".

 

את הצד הישראלי בטקס יצג הקונסול בניו יורק דני דיין, שקבע בנאומו כי "לעולם לא עוד זה עכשיו". הוא אף הבהיר לנוכחים כי למרות שלישראל אין סמכות לפעול בשטחי מדינות ריבוניות אחרות, היא תמיד תהיה אחראית לשלום הקהילות היהודיות. דוברים אחרים כמו הארכיבישוף היווני האורתודוכסי דמיטריוס והכומר הארמני דניאל פינדיקיאן קשרו גם הם בין השואה להתרחשויות העכשוויות. עוד נשאו דברים הקרדינל של ניו יורק טימותי דולן, הכומר קליפטון דניאל, וכן האריבישוף אאוזה נונסיו שהקריא מסר מהאפיפיור פרנסיס לזכר הקורבנות ונגד פשעי השנאה.

 

מי שהשמיע את הדברים הנוקבים ביותר היה שייח מוסא דראמה, יו"ר מרכז התרבות האיסלמית בצפון אמריקה, שדרש פעולה תקיפה נגד הגזענות. "הגיע הזמן שהאיחוד שלנו יפעל כאיחוד מושלם, שיאסור על כל גילויי שנאה. זהו כישלון אחד שהאומה הזאת נודעת בגינו, אי היכולת להילחם באופן נחרץ נגד שנאה", אמר, "הקורבנות הללו שאיבדנו לא נהרגו בגלל שהם היו רשעים, הם נרצחו בגלל שהרוצח היה רשע. והדבר העצוב הוא שזה לא רק הוא לבדו. זו לא הפעם האחרונה שאנחנו מגיבים לפשע כזה. זה עצוב, אבל זו המציאות. על כן עלינו להמשיך ולהגיב בעמידה נחרצת מול פשעי שנאה".

 

שייח דראמה הפתיע בדבריו, כשסיפר על השינוי שעבר בעקבות הפיגוע ב-11 בספטמבר, והצעדים שהוא מוביל למלחמה בשנאה בקהילה שלו: "כעסתי כל כך עד שהכרזתי שאני אשתנה, כי או שאני חלק מהדת הלא נכונה, או שיש אנשים לא נכונים בדת שלי. בכל מקרה, שינוי חייב לקרות. מאז אנחנו עובדים על שני נושאים: האחד, שינוי תוכנית הלימודים בכל רחבי העולם המוסלמי. הדבר השני שאנחנו עושים הוא לתקן את הנוסחה השגויה. מתוך 193 חברות באו"ם, 56 משתייכות לארגון לשיתוף פעולה מוסלמי, ו-22 מהן הן מדינות ערביות. וכל מה שהן עושות במהלך שבעים השנה האחרונות זה להתכחש למדינה ריבונית יהודית עצמאית אחת. הנוסחה הזאת לא הגיונית, ואנחנו נדאג לכך שהעולם כולו, כולל העולם המוסלמי, ימצא נחמה בכך שיכיר ויחבק את מדינת ישראל כמדינה אחות. זו המטרה שלנו".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק
הכנס בניו יורק
צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק
מומלצים