פורצת דרך: הדתייה הראשונה שתשמש כראש עירייה
אחרי קרב צמוד שהוכרע בקולות החיילים, נבחרה ד"ר עליזה בלוך לראשות עיריית בית שמש. היא נולדה בקריית גת למשפחת בן חמו, עסקה עשרות שנים בחינוך, וחבריה מגדירים אותה כדתייה, ישראלית וציונית. הכותרת של אתר האינטרנט האישי היא "חינוך, יהדות, ישראליות והגשר ביניהם". פרופיל
אשת חינוך שניהלה את תיכון ברנקו וייס בבית שמש ולאחר מכן את כל התיכונים ברשת, אישה שמכריה מגדירים אותה כדתייה, ישראלית וציונית: ד"ר עליזה בלוך שנבחרה לראשות העיר בית שמש תהיה האישה הדתייה הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל שתשמש כראש עירייה. עד כה הייתה אישה דתייה אחת בראש מועצה מקומית - אשת הימין דניאלה וייס - שעמדה בראש מועצת קדומים.
ניצחונה של בלוך נחשב להפתעה גמורה בבית שמש. מדובר באישה, דתייה, שהתמודדה מול ראש עיר חרדי מכהן ששלט בעשור האחרון ללא עוררין בפוליטיקה המקומית. ניצחונה משמעותי הרבה יותר כשלוקחים בחשבון שלא מדובר בפוליטיקאית ממוקצעת ומשופשפת, אלא באשת חינוך. לצד זאת, יש לציין כי היא התמודדה גם בבחירות הקודמות בעיר, אך פרשה לאחר שלא קיבלה את תמיכת מפלגת הבית היהודי.
הקרב נגד ראש העיר המכהן משה אבוטבול היה צמוד. בסיכום ספירת הקולות בקלפיות הרגילות, בלוך הייתה בפיגור של כ-250 קולות. אבל אחרי שנספרו כ-1,300 קולות של חייילים, אסירים וקלפיות מונגשות, היא התבשרה על הניצחון המתוק.
"המוטו הגדול שלה: הכלה"
ד"ר עליזה בלוך (51) נולדה בקריית גת בשם עליזה בן חמו, והיא נשואה לד"ר אהרון בלוך שעובד כרופא בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. לבני הזוג ארבעה ילדים. בלוך עסקה כבר מגיל צעיר בחינוך פורמלי ובלתי-פורמלי, התקדמה ממשרת ההוראה והפכה למנהלת תיכון "ברנקו וייס" בבית שמש. בעקבות הצלחתה היא קודמה והפכה למנהלת של כלל בתי הספר התיכוניים של הרשת. במשך כארבע שנים ניהלה ד"ר בלוך את הרשת וקידמה רפורמות בבתי ספר, במגזר הבדואי והחרדי. זו גם יכולה להיות אחת הסיבות שהובילו לבחירתה בבית שמש - היכולת לשכנע ולדבר עם הציבור החרדי על הנושאים שחשובים לו, מבלי לתקוף את אורחות חייו ואמונתו.
את לימודי התואר השלישי שלה בחינוך סיימה באוניברסיטת בר אילן כשנושא עבודת הדוקטורט שלה הוקדש להתפתחות החינוך העל-יסודי בעיירות הפיתוח. אתר האינטרנט האישי של ד"ר בלוך מתהדר בכותרת "חינוך, יהדות, ישראליות והגשר ביניהם". בבסיסם של דברים, היא אשת חינוך בכל רמ"ח איבריה, כך מספרים עליה קרוביה ומכריה, שמגדירים אותה כאישה דתייה ולצד זאת ישראלית וציונית. בתפקידיה המקצועיים לאורך השנים היא הביאה לגישור בין כלל העולמות הללו.
ניבה ברדה עבדה תחת בלוך בבית הספר "ברנקו וייס" בבית שמש. ברדה מספרת כי בלוך בחרה להיכנס לפוליטיקה מתוך ראייה ערכית וחינוכית. "היא בן אדם שמאמין בדרך שלו", סיפרה ברדה בשיחה עם ynet, "היא מאוד אוהבת את בית שמש ותמיד הייתה מאוד פטריוטית של העיר. כשעבדתי איתה במשך שלוש שנים בעיר זה היה מבחינתה ממש להילחם על הבית. יש לה את העקרונות שלה והיא מאמינה שדרך ניהול עיר היא תצליח לעשות שינוי. היא כל כך חדורת מטרה שהיא מצליחה להדליק אנשים סביבה".
ברדה, שכיום משמשת כמנהלת תחום פדגוגיה מבוססת כתיבה ב"ברנקו וייס", הגיעה לעבוד בבית הספר בבית שמש בשנת 2001 כשבלוך ניהלה אותו. היא מספרת כי בלוך תמיד עודדה את הצוות להציג רעיונות יצירתיים כדי לקדם את החינוך ואת התלמידים. "המוטו הכי גדול שהיה לה מול העיניים: הכלה. לא מוותרים על אף אחד. בכל מחיר. היא המציאה תפקידים והשקיעה משאבים כדי לסייע לתלמידים שהיו בסכנת נשירה".
האתגר המרכזי של בלוך
בית שמש הוקמה בשנות ה-50 של המאה הקודמת כמעברה שקלטה עולים ממדינות ערב וכן ממזרח אירופה. ב-1991 קיבלה בית שמש מעמד של עיר, לאחר שאוכלוסייתה גדלה. במשך השנים בית שמש הפכה להיות אחת הערים בהן החיכוך בין הציבור החרדי - שרבים מהם הגיעו מירושלים - ובין הציבור החילוני או הדתי-ציוני - הוא מהגדולים ביותר בארץ.
בתחילת הדרך היו אלה דווקא החילונים שהגיעו לעיר, בעיקר מירושלים, אבל בעקבותיהם החל גם הציבור החרדי לגלות את העיר. הנהירה החרדית לעיר הביא לבניית שכונות בעלות אופי חרדי, לעיתים קנאי, דוגמת רמת בית שמש ב'. בשנים האחרונות היו עימותים משמעותיים בשכונה ובאזור סביב נושאי צניעות, הדרת נשים, שלטי הפרדה ותקיפת ילדות ונערות על רקע של צניעות לכאורה. אחד האתגרים הראשונים שבלוך תצטרך להתמודד איתם הוא גישור הפערים בין כלל האוכלוסיות שמרכיבות את בית שמש.
נראה כי לצד הפיצול בקול החרדי וההצלחה של בלוך למשוך אליה מצביעים גם מקהילות שמרניות יותר, ההצלחה הגדולה שלה הייתה באיחוד הקול החילוני והמסורתי והוצאתו לקלפיות. היא הגיעה למרוץ כאנדרדוג מובהק, אבל המיאוס של התושבים ממלחמות על רקע דתי בעיר - שהביאו פעם אחר פעם את בית שמש לכותרות הארציות, וחוסר המענה מצד העירייה לנושאים הללו, הביאו לניצחון המפתיע של בלוך. עכשיו צריך לראות אם היכולת שלה לאחד סביבה קולות ממגזרים שונים, תעזור לד"ר בלוך גם בניהול העיר המאתגרת.