שתף קטע נבחר

התרופה לטרשת נפוצה שבונה מחדש את מערכת החיסון

אם בעבר חולי טרשת נפוצה הלכו במסלול ברור של קשיים בתנועה שהובילו בסופו של דבר לנכות ולמוות, דור חדש של תרופות משנה לחלוטין את המצב. בכנס האירופאי השנתי לטרשת נפוצה הוצג מחקר שמראה שגם אחרי 8 שנים, טיפול שקיים בסל התרופות וניתן בשני מחזורי טיפול בלבד במרווח של שנה, מצליח לעצור את תסמיני המחלה ואף לשפר את מצב החולים בה

טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית, בה תוקפת מערכת החיסון את מערכת העצבים המרכזית (מוח וחוט השדרה). במחלה זו מותקף חומר בשם מיאלין, העוטף את הסיבים העצביים המשמשים כשלוחות של תאי העצב, על ידי מערכת החיסון. כתוצאה מהתקפה זו, נפגעת ההולכה העצבית, דבר היכול להשפיע על הגוף כולו. המחלה מופיעה לרוב בצורה של טרשת נפוצה הפוגתית התקפית (RRMS). החולים במחלה זו חווים התקפים היכולים להתבטא בין היתר בראייה מטושטשת, קשיים בהליכה ובתנועתיות בכלל, סחרחורות, פגיעה בקוגניציה, במערכת העיכול, בתפקוד המיני ועוד.

 

בדרך כלל לאחר ההתקף, החולה יתאושש ויחזור לתפקוד רגיל לכאורה. עם התקדמות המחלה, ולאחר מספר התקפים, החולים מתחילים לצבור נכויות והיכולת להתאושש מההתקפים פוחתת. המחלה עצמה שהתחילה מהצורה ההתקפית, מתקדמת עם הזמן לשלב הפרוגרסיבי, בו תדירות ההתקפים פוחתת והחולים חווים הדרדרות מתמשכת במצבם. יש חולים (כ-15%) שיחוו צורה פרוגרסיבית של המחלה כבר מתחילתה.

 

טרשת נפוצה - כ-6,000 חולים בישראל

טרשת נפוצה פוגעת במיליוני אנשים ברחבי העולם (ההערכות מדברות על 2.5 מיליון אנשים) כאשר בישראל ישנם בין 5,500-6,000 אנשים החיים עם המחלה, והיא פוגעת בנשים יותר מאשר בגברים ונפוצה יותר ככל שמתרחקים צפונה מקו המשווה. עד היום הגורם למחלה אינו ידוע וניתן לדבר על גורמי סיכון גנטיים וגם סביבתיים (גנים שונים במערכת החיסון, חשיפה לזיהומים, עישון, חוסר ויטמין D ועוד) כתוצאה מכך, נכון להיום לא קיים טיפול המרפא את המחלה אלא רק טיפולים שעיקר תפקידם לעכב את השפעות המחלה והתפתחותה ולהפחית את תדירות ההתקפים.

 

למרות שהטרשת הנפוצה היא עדיין מחלה חשוכת מרפא, רוב החולים במחלה חיים שנים רבות. תרופות חדשות מצליחות להאריך את ההפוגות בין ההתקפים, לעכב את הנכות ולשפר במידה ניכרת את איכות חייהם של החולים, באמצעות עיכוב הרס המיאלין.

טרשת נפוצה. מהלך המחלה ( ) ( )
טרשת נפוצה. מהלך המחלה
 

למעלה מ-16 תרופות עם מנגנונים שונים קיימות כיום לטיפול בטרשת נפוצה. כדי לבדוק אם תרופה אכן יעילה בטיפול במחלה, נבחנים שלושה פרמטרים עיקריים: כמות ההתקפים השנתית, צבירת הנכות של המטופל, הנמדדת על-ידי מדד EDSS - ציון בין 0 ל- 10, כאשר 0 משמעותו - בריא לגמרי ו-10 – מוות. למשל מדד 7 של EDSS היא דרגה בה החולה זקוק כבר לכיסא גלגלים. הקריטריון השלישי לבדיקת יעילותה של תרופה הוא סריקות MRI בהן נבדק עד כמה התרופה מונעת את הנזק המוחי המתבטא בנגעים (חדשים או הרחבה של הנגעים הקיימים) כמו גם הצטמצמות נפח המוח.

 

לפני כ-4 שנים אישר ה-FDA את התרופה למטרדה לטיפול בחולי טרשת נפוצה. שלא כמו רוב הטיפולים למחלה, שניתנים בין השאר על-די זריקות וכדורים הנלקחים על בסיס יומי, למטרדה ניתנת בשני מחזורי טיפול, בהפרש של שנה ביניהם כאשר מחזור הטיפול הראשון אורך חמישה ימים ומחזור הטיפול השני שלושה ימים. רוב המטופלים לא נזקקים למחזורי טיפול נוספים, והם משוחררים מנטילת תרופה קבועה.

 

הטיפול שניתן פעמיים בלבד

כאן הטיפול ניתן פעמיים – פעם אחת במסגרת מחזור טיפול בן חמישה ימים ופעם שנייה שנה אחר-כך במחזור טיפול שנמשך שלושה ימים. למטרדה פועלת במנגנון המבצע אתחול למערכת החיסון, במהלכו מתבצעת הוצאה של התאים "הפגומים" שתוקפים את מערכת החיסון ויצירת תאים חדשים "בריאים".

 

עד היום נעשו בלמטרדה שני מחקרים קליניים בפאזה 3 שכללו מעל 1,400 משתתפים במשך שנתיים. מחקר אחד כלל חולים שטרם טופלו בתרופה לטרשת נפוצה, ובמקביל נערך המחקר השני שכלל חולים שכבר שטופלו בעבר לפחות בתרופה אחת למחלה. המחקרים בשנתיים הראשונות לא נערכו כנהוג בדרך כלל אל מול פלצבו, אלא מול התרופה שנחשבה ליעילה ביותר לטיפול בטרשת. במהלך שני המחקרים הללו, למטרדה הוכיחה עליונות על התרופה מולה נבחנה. לאחר שנתיים, עם סיום המחקר, רוב החולים שטופלו בלמטרדה (מעל ל90%( נותרו במעקב הנמשך מאז וגם לאחר 8 שנים, כ-73% מהם נוטרו במחקרי המעקב, דבר המאפשר לקבל נתונים אמינים על יעילות התרופה לטווח ארוך יותר של 8 שנים. תוצאות אלו הוצגו בכנס איגוד הרופאים האירופאי לטרשת נפוצה שנערך החודש בברלין.

 

על פי הנתונים החדשים של מחקר המעקב של למטרדה בחולים שנוטלים אותה במשך 8 שנים, הוכיחה התרופה יעילותה בכל שלוש הפרמטרים העיקריים: היא הצליחה להוריד את כמות ההתקפים השנתיים בצורה דרמטית. מ-1.8 התקפים שנתיים בחולים שלא טופלו לפני כן בתרופה אחרת ו-1.7 התקפים שנתיים בחולים שטופלו לפני כן בתרופה אחת לפחות, אחרי 8 שנים ירד מספר ההתקפים השנתיים לממוצע של 0.16 בקבוצה הראשונה (שלא טופלה בתרופה אחרת לפני) ו-0.18 התקפים שנתיים בקבוצת החולים שהיו מטופלים בתרופה אחת לפחות. במילים אחרות – התקף אחד ביותר מ-7 שנים או 5 שנים בקבוצה השנייה.

 

גם במדד ה-EDSS מביאה התרופה נתונים מרשימים. המחקר מראה שבמשך 8 השנים מתחילת הטיפול, לא רק שמרבית החולים לא צברו נכות נוספת, אלא שבנוסף, לאחר הטיפול בלמטרדה נצפה שינוי לטובה במצבם של למעלה מ-40% מהחולים שלא טופלו לפני כן וכמו כן שיפור גם במצבם של קרוב למחצית המטופלים (47%) שטופלו כבר לפחות בתרופה אחת לפני. למעשה, למטרדה הייתה אחת התרופות הראשונות שהראתה שיפור של נכות קיימת במטופלים עם טרשת נפוצה.

 

גם נתוני סריקת ה-MRI בקרב החולים שהשתתפו במחקרים היו מעודדים. לאורך 8 שנים, כ-70% מהחולים היו חופשיים כל שנה מסממנים רדיולוגיים חדשים כלשהם או הרחבה של נגעים קיימים, כאשר בסביבות 90% כל שנה חופשיים מנגעים חדשים המעידים על מצב דלקתי. הנתון המרשים ביותר הנצפה לאורך זמן בשני המחקרים הוא הצטמצמות אובדן נפח המוח לרמה יציבה הדומה בערכיה לאיבוד נפח המוח באנשים בוגרים ובריאים.

 

בנוסף, כמחצית מהמטופלים הסתפקו בשני מחזורי טיפול בלבד שכללו 8 ימי טיפול בסה"כ במשך 8 שנים.

 

"מחקר המעקב הזה של 8 שנים אחרי חולים שנטלו את התרופה חשוב ביותר", אומרת ל-ynet ד"ר פניוטה פטרו, נוירולוגית בכירה מבית החולים הדסה שמטפלת בחולי טרשת נפוצה, "עכשיו אנחנו מכירים את יעילות התרופה לאחר זמן כל-כך ממושך. כרגע אנחנו רואים, שחור על גבי לבן, שרמת ההתקפים יורדת בצורה מרשימה ביותר. חולה טרשת נפוצה הוא חולה לכל החיים. אמנם התרופות עוצרות למעשה את הדרדרות המחלה, אבל לא ידענו לכמה זמן. עכשיו בא המחקר ומראה את ההשפעה גם אחרי 8 שנים, וזה מידע מאוד חשוב עבורנו כרופאים".

 

- התרופה הזו משפיעה על כל חולי טרשת נפוצה?

"לא כל תרופה משפיעה על כל מטופל. היא משפיעה בעיקר על אנשים עם מחלה דלקתית פעילה. כ-70 אחוז מהחולים בטרשת נפוצה נמצאים בקטגוריה הזו. אם מדובר במטופל צעיר עם אבחנה חדשה, הוא ככל הנראה נמצא במצב הזה והתרופה תתאים לו. לא כל המטופלים מתאימים לתרופה, ואז נותנים טיפול אחר".

 

- לפי המחקר, לכמה זמן מחזיק הטיפול?

"זו שאלה שאנחנו, כרופאים, שאלנו את עצמנו כל הזמן – לכמה זמן הטיפול הזה באמת יעיל? עד עכשיו ידענו שהטיפול יעיל לפחות לחמש שנים. היום אנחנו יודעים שהתרופה משפיעה מצוין גם אחרי שמונה שנים, ולמעשה יש לנו דוגמאות של חולים שגם אחרי 12 שנה התרופה עובדת עליהם".

 

- ומה לגבי מתן הטיפול, שני מחזורי טיפול אכן הספיקו לכמחצית החולים?

"היו חולים שהיו צריכים לקבל מנה נוספת של התרופה אחרי 5-7 שנים, אבל מדובר במספר קטן יחסית. למדנו גם עד כמה ניתן לתת. וגם אם צריך טיפול נוסף, יש לאותם חולים כמה שנים של שקט. פעם בכמה שנים הם מקבלים טיפול והם חיים את חייהם ללא הפרעות – בלי להזריק לעצמם בכל יום, בלי לקחת כדורים. אתה אומר למטופל שהוא יכול לשכוח מהמחלה. למעשה, החולים כל-כך שוכחים מהמחלה שאנחנו ממש צריכים לחפש ולמצוא אותם כדי שיבואו לעשות בדיקות דם פעם בחודש לצורך מעקב".

 

- דובר לא מעט על תופעות הלוואי שעלולות להתרחש כתוצאה מנטילת הטיפול.

"כמו לכל תרופה, גם כאן יש תופעות לוואי. קיימים שני סוגים – הראשון קורה לעיתים בזמן שנותנים את התרופה. כתוצאה מהטיפול, משתחררים ממערכת החיסון רכיבים שונים לדם, הגורמים לתחושה דמוית שפעת , אבל מכיוון שהתרופה ניתנת בטיפול בן חמישה ימים, אנחנו מיד נותנים סטרואידים שפותרים את הבעיה. קיימת גם סכנה לזיהומים מכיוון שמערכת החיסון של המטופל יורדת, אבל זה משתפר עם הזמן כי מערכת החיסון נבנית מחדש. הסיכון הזה קיים בחודש-חודשיים הראשונים ממתן הטיפול ומתבצע מעקב צמוד אחרי החולה בזמן הזה. יש גם מחלות אוטואימוניות, כמו למשל פגיעה בבלוטת התריס, שמתרחשת בכ-30% מהחולות, או תגובה נגד הטסיות או נגד הכליות, מה שקורה לאחד לכמה אלפים – אבל אפשר לחיות עם זה ולטפל בזה. לתופעות האלו יש תרופות והכל פתיר, כל עוד החולה במעקב הנדרש".

 

"יש משמעות מאוד גדולה לנתונים על תרופה אחרי 8 שנים", מוסיף פרופ' בועז וולר, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים בני ציון בחיפה, "הרבה פעמים תרופות חדשות מגיעות עם לא מעט הבטחות ובהמשך הדרך מתברר שגם אם הן יעילות, הן מגיעות עם לא מעט תופעות לוואי שמפריעות לחיי החולים. לכן מחקרים כמו אלו, שמראים לא רק את יעילות התרופה אחרי כל-כך הרבה שנים אלא גם ממפים את תופעות הלוואי, חשובים מאוד".

 

למטרדה נמצאת אמנם בסל התרופות הישראלי, אולם כדי להיות זכאי לקבלתה, על החולה להראות הוכחות שעבר לפחות שני התקפים במסגרת מחלתו.

 

הכתב היה אורח סאנופי בכנס השנתי לטרשת נפוצה בברלין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטיפול ניתן בשני מחזורי טיפול של 8 ימי אשפוז
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים