ליועמ"ש הועבר מהמשטרה מכתב עם "מידע מביך" על המועמדים למפכ"לות
היועץ המשפטי לממשלה בודק את תוכנו של מסמך של המשטרה ובו "מידע רגיש מאוד ומביך מאוד" נגד לפחות שניים מהמועמדים להחליף את אלשיך בתפקיד. במשרד המשפטים פתחו בבדיקה בהולה. הערכה: כהונת אלשיך לא תוארך, במקרה הצורך ימונה ממלא מקום
ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הועבר ביממה האחרונה מכתב שבו מילים קשות על המועמדים להחליף את מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך. היועמ"ש פתח בבדיקת תוכן המסמך וצפוי לסיים זאת היום (ה') או ביום ראשון.
על המכתב חתומה היועצת המשפטית של המשטרה והוא נמסר למשנה ליועץ המשפטי, דינה זילבר. בחברת החדשות דווח כי המסמך מכיל "מידע רגיש מאוד ומביך מאוד" נגד לפחות שניים מהמועמדים לתפקיד מפכ"ל המשטרה - בעיקר נגד יורם הלוי, אך גם נגד משה (צ'יקו) אדרי. עוד דווח כי החומר התקבל במשרד המשפטים בתדהמה והיועמ"ש הורה על בדיקה בהולה של תוכן המסמך לפני שהוא נותן אור ירוק להמשיך בהליך המינויים.
נטען כי המסמך מכיל מידע שעלול לפגוע בכשירותם של המועמדים להחליף את אלשיך. עם זאת, מנדלבליט וצוותו הקימו בדיקה בהולה בעניין המידע והתרשמו שהוא מכיל בעיקרו מידע רכילותי ולא מהותי. עם זאת, הבדיקה תימשך ביממה הקרובה וההערכה היא שמחר ולכל המאוחר בראשית השבוע יעביר את חוות דעתו לוועדת גולדברג.
מהמשטרה נמסר: "משטרת ישראל נדרשת על פי חוק לדווח לגורמים המוסמכים על כל מידע רלוונטי, בהתייחס למועמדים. המידע מועבר על ידי היועצת המשפטית של המשטרה, תנ"צ איילת אלישר, לגורם במשרד המשפטים שהוסמך לכך על ידי היועמ"ש.
הניסיון לקשור את מפכ"ל המשטרה לאינטרסים זרים כדי לקושש עוד כותרות 'צהובות' ולפגוע במועמדים מעידה על חוסר מקצועיות במקרה הטוב וזדון במקרה הפחות טוב. משטרת ישראל לא תסכים להיות חלק משיח מכוער זה", נמסר.
לנוכח האפשרות כי המינוי יתעכב, לפי ההערכות, בכל מקרה השר לביטחון פנים גלעד ארדן לא יאריך לאלשיך את הכהונה ולו ביום - ואם המינוי יתעכב הוא ימנה כבר בשבוע הבא ממלא מקום. זאת נוכח החשד שהמפכ"ל עשה זאת כדי לכפות את הארכת כהונתו.
בחודש ספטמבר האחרון הודיע השר ארדן כי רב-ניצב אלשיך, המפכ"ל הנוכחי, יסיים את תפקידו בחודש דצמבר. המועמדים למפכ"ל הבא, כפי שנחשף ב-ynet וב"ידיעות אחרונות", יהיו מפקד מחוז ירושלים ניצב יורם הלוי, מפקד מחוז תל אביב ניצב דוד ביתן וניצב בדימוס משה (צ'יקו) אדרי.
השר ארדן הציג את המועמדים במסיבת עיתונאים. בפתח דבריו אמר כי קודם לכן הוא הודיע לאלשיך כי לא ימשיך בתפקידו. "המפכ"ל ואני שוחחנו במשך כמעט שעתיים על תהליך ההתעצמות שהמשטרה עברה בשנים האחרונות ועתידה, וסיכמנו להמשיך את שיתוף הפעולה בינינו עד לסיום הכהונה באופן ראוי, כפי שצריך ומתבקש", אמר.
הוא תיאר את מצבה של המשטרה לפני שנכנס לתפקידו כשר לביטחון הפנים, ואמר כי "בשנת 2015, כאשר אני מוניתי לתפקיד השר לביטחון פנים, קיבלתי אז לאחריותי משטרה במשבר אמון חריף מאוד מול הציבור, וכמעט מחצית מהסגל הפיקודי הבכיר שלה נאלץ לפרוש בנסיבות מביכות".
ארדן פירט את הישגיו המשותפים עם אלשיך ואמר כי "שלוש השנים האחרונות תחת כהונתי כשר ובפיקודו של אלשיך היו מאתגרות ומורכבות, אבל עתירות בהישגים.
"המשטרה התמודדה עם גל טרור חדש בירושלים. מג"ב התעצם והפך לחיל המבוקש ביותר. האכיפה בכבישים התרחבה, הוקמו יחידות משטרה חדשות, מאבק באלימות בספורט, אכיפה נגד כלי רכב כבדים, נחנוך בקרוב יחידה לתאונות עבודה ועוד".
ארדן אמר כי הוא אינו מתחרט על כך שמינה את אלשיך למפכ"ל המשטרה. "עם זאת, היו למפכ"ל ולי גם חילוקי דעות והיו גם הבדלי גישות בסוגיות שונות, חלקן הן סוגיות מהותיות וכבדות משקל שבעיני יש להן והייתה להן השפעה ניכרת על אמון הציבור במשטרה", אמר ארדן. "החוק איננו קובע מהו משך הכהונה. הארכת כהונה של מפכ"ל היא בעצם ההחלטה החריגה".
המפכ"ל אלשיך מסר בתגובה להודעה על סיום תפקידו כי "משטרת ישראל עומדת בחזית ההגנה על דמותה, צלמה, ביטחונה ויושרתה של המדינה. משימות אלה הן צו מצפונה של משטרת ישראל. הן עמדו והועמדו למבחן, ואני משוכנע שמשטרת ישראל תמשיך לעמוד על המשמר על עצמאותה של המדינה, חוסנה החברתי ואיכות חיי תושביה".