שתף קטע נבחר

 

"לא יכול לקנות אורז לילדים": באיראן חוששים מהסנקציות החדשות

מנהיגי הרפובליקה האיסלאמית מתייחסים בביטול לסנקציות שייכנסו לתוקף ביום שני, ויפגעו בייצוא הנפט - אך אזרחים מהשורה לא משתכנעים. "כבר עכשיו יש מחסור בסחורות, מה יקרה אחרי?", שואל סוחר מטהרן, בעוד פקיד ממשלה חושש שאביו חולה הסרטן לא יוכל לקנות תרופה מצילת חיים

ציוץ טוויטר תשובה של איראן  סנקציות דונלד טראמפ ארה
טראמפ צייץ: "הסנקציות מגיעות". באיראן הגיבו: "אתייצב מולך"

הסנקציות חוזרות: תושבי איראן חוששים כי הסנקציות החדשות של ארצות הברית על ארצם יגדילו עוד יותר את יוקר המחיה במדינה ויחמירו את המשבר הכלכלי - מעסקים שנסגרים בשל קושי לקנות מוצרי גלם ועד חולים ומבוגרים שחוששים כי לא יוכלו לקנות תרופות מצילות חיים.

 
ארה"ב תחדש ביום שני הקרוב, 5 בנובמבר, את הסנקציות על תעשיית הנפט האיראנית ועל מערכת הבנקאות במדינה. הממשל האמריקני הודיע אתמול (שישי) כי לשמונה מדינות יינתן פטור זמני מהסנקציות על הנפט. מזכיר המדינה מייק פומפאו, שלא ציין אילו מדינות יוכלו להמשיך לסחור עם איראן, הדגיש כי אף אחת מ-28 החברות באיחוד האירופי לא תזכה להקלה האמריקנית.

 

הפגנות באיראן השנה בעקבות המשבר הכלכלי    (מתוך: טוויטר)

הפגנות באיראן השנה בעקבות המשבר הכלכלי    (מתוך: טוויטר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

איראנים במרכז טהרן מתבונננים בשערי מטבעות שונים בחודש שעבר (צילום: AP)
(צילום: AP)

בעוד בכירי המשטר הפחיתו מחשיבות הצעד האמריקני, האזרחים הפשוטים מודאגים. "המחירים עולים בכל יום. אני לא יכול לדמיין מה יקרה אחרי ה-4 בנובמבר. אני מפחד. אני מודאג. אני מיואש", אומר פג'מן סרפנג'אד, מורה בית ספר יסודי בן 43 ואב לשלושה שמתגורר בטהרן. "אני לא יכול לקנות אפילו אורז כדי להאכיל את הילדים שלי או לשלם שכר דירה", הוסיף.

 

בתוך כך, בתגובה ל"כרזה" שפרסם אתמול טראמפ בטוויטר, ובה נכתב: "הסנקציות מגיעות" - החלה לרוץ ברשת כרזת תגובה איראנית ובה תמונה של קאסם סולימאני, מפקד כוח "קודס" של משמרות המהפכה, ובה נכתב: "אתייצב מולך".

 

המאבק היומיומי של התושבים לגמור את החודש הפך לקשה יותר ויותר בחודשים האחרונים, בעקבות כניסתו לתוקף של גל הסנקציות הראשון על טהרן בחודש אוגוסט - בשל החלטת הנשיא דונלד טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין בחודש מאי.

 

חברות זרות מתחומים שונים ומגוונים - החל מנפט ועד למשלוחים - עצרו את פעילותן באיראן מחשש שארה"ב תענישן אם ימשיכו לעשות עסקים במדינה. "אני לחוץ מאוד בגלל שכבר עכשיו יש מחסור בסחורות מסוימות והמטבע איבד כל כך הרבה מערכו", אמר בעל מכולת בבזאר הגדול של טהרן. "מה יקרה לאחר חידוש הסנקציות?".

 

למרות שחלק מהאיראנים מגבים את עמדת מנהיגיהם, ולפיה טהרן לא תיכנע ללחץ האמריקני ותמשיך בפיתוח תוכנית הטילים שלה ומדיניותה האזורית, אחרים חוששים כי הלחץ הגובר מצד וושינגטון יביא לקריסת הכלכלה - שבמשך שנים נמצאת במשבר בשל סנקציות קודמות, ניהול כושל ושחיתות.

 

"ההצהרות של הממשל שלסנקציות לא תהיה השפעה הן סיסמאות פוליטיות", אמר עורך הדין פארהד אלאווי, שמתמחה בתקנות המסחר האמריקני ובסנקציות ומתגורר בארה"ב. "העובדה היא שההגבלות הללו מגדילות באופן משמעותי את המחירים באיראן".

 

דובר משרד החוץ האיראני בהראם קאסמי התייחס כבר אתמול להחזרת הסנקציות האמריקניות על ארצו ואמר כי טהרן לא מודאגת מהמהלך. הוא אמר עוד כי "לאיראן יש את היכולת לנהל את ענייניה הכלכליים במסגרת הסנקציות האמריקניות. ארה"ב לא תוכל לפעול בשום צורה נגד איראן. מטרת החזרת הסנקציות היא מלחמת פסיכולוגית נרחבת נגד איראן".

 

"החברות האירופיות לא עונות בטלפון" 

מאז כניסתן לתוקף של הסנקציות הקודמות באוגוסט, מחירי מוצרים בסיסיים כגון לחם ושמן זינקו, והמטבע האיראני, הריאל, צנח ואיבד נתח גדול מערכו. מחירי האורז, ממרכיבי היסוד של המטבח האיראני, גדלו פי שלושה מאז השנה שעברה בעקבות נפילת שער המטבע.

 

אזרחים מהשורה במדינה חוששים כי הסנקציות על הנפט של איראן - שמדורגת במקום השלישי בעולם מבין המדינות שמייצאות נפט גולמי - תהיה מכה כואבת מדי עבור הכלכלה האיראנית, כיוון שנפט מהווה את מקור ההכנסה העיקרי של המדינה.

 

המשטר האיראני מקווה כי ההחלטה האמריקנית להעניק פטור זמני מהסנקציות על הנפט לשמונה מדינות, יחד עם עליית מחירי הנפט בעולם, יפצו על הקיצוץ בהיקף הייצוא.

איראנים מפגינים בטהרן בחודש מאי האחרון, נגד החלטת טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

תשתית נפט איראנית באי חארג שבמפרץ הפרסי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

אסדת ייצור נפט במפרץ הפרסי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אולם גם בלי הסנקציות החדשות של ארה"ב, אנשי עסקים באיראן מתקשים להתמודד עם המצב הכלכלי. התקשורת במדינה דיווחה כי כ-70% מהמפעלים ובתי העסק הקטנים החלו להיסגר בחודשים האחרונים - בשל המחסור במוצרי גלם ומטבע יציב.

 

"היה לי קשה לסגור את העסקים שלי. החברות האירופיות שרצו לחתום במהירות על הסכם, עכשיו לא עונות לי לטלפון", אמר איש עסקים מטהרן, שביקש שלא לחשוף את שמו.

 

"לא אכפת לי מהפוליטיקה, רק רוצה לחיות בשלום"

מוחמד ראזה סאדוקי, פקיד ממשלתי בן 38 מהעיר סארי שבצפון איראן, אומר כי פשוטי העם הם אלו שייאלצו לסבול את נטל הסנקציות. "לאבי יש סרטן, ובגלל הסנקציות התרופה שלו לטיפול במחלה, שחייו תלויים בה, תהיה זמינה רק בשוק האפור ובמחיר גבוה יותר", אמר.

 

יש לציין כי הסנקציות האמריקניות מתירות מסחר במוצרים הומניטריים כגון מזון ותרופות. עם זאת, הצעדים נגד הבנקים באיראן והגבלות המסחר האחרות, יקשו על החולים האיראנים.

 

"בסופו של דבר, העם האיראני ששואף לחיות חיים טובים הוא זה שיסבול מהיעדר השכל הישר של המנהיגים שלהם - שלא מוכנים להתפשר עם המעצמה העולמית", אמר אפטאב חסן, חבר במועצת העסקים האיראנית בדובאי.

 

"לא אכפת לי מהפוליטיקה. לא אכפת לי מי אחראי לבעיות שלנו. אני לא רוצה שינוי משטר. אני רק רוצה לחיות בשלום עם המשפחה שלי בארץ שלי", אמרה פאריבה שאקורי, עקרת בית בת 51 מהעיר יזד שבמרכז המדינה.

 

דניאל סלאמה השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים