שתף קטע נבחר

 

ריסון המפגינים והסרת 70% מהמצור: טיוטת ההבנות עם חמאס

עיתון לבנוני המקורב לחמאס פרסם את טיוטת ההבנות שהתגבשו עד כה בין ישראל לחמאס. הטיוטה כוללת 10 צעדים, שכל אחד מהם תלוי ביישום הצעד הקודם: החל מריסון ההפגנות, דרך הגדלת מרחב הדיג והכנסת פועלים מעזה, ועד יישום עסקת חילופי שבויים ופתיחה קבועה של המעברים

 פלסטינים עימות עם כוחות (צילום: רויטרס)
בשלב הראשון - ריסון ההפגנות. עימותים בגבול עזה, ארכיון(צילום: רויטרס)

העיתון הלבנוני אל-אחבאר, המקורב לחמאס, פרסם הבוקר (שבת) את טיוטת ההבנות שהתגבשו עד כה בין ישראל לחמאס. על פי הדיווח, מדובר בטיוטה האחרונה שהושגה - אך לא בהכרח הטיוטה הסופית משום שהצדדים נמצאים עדיין בשלבי דיונים ומשא ומתן.

 

נראה כי בשלב זה, הפעילות האלימה של קמפיין "צעדות שיבה" תוקפא עד יום שישי הבא כדי לתת למצרים הזדמנות להגיע להבנות סופיות בין הצדדים. כבר אתמול, על רקע ההתקדמות בשיחות הרגיעה, רק כמה מאות הגיעו להפגנות השבועיות בחמישה מוקדים שונים לאורך גבול רצועת עזה. מרבית המפגינים נמצאו בעומק השטח ולא התקרבו לגדר. כוחות הביטחון היו פרוסים לאורך הגבול ובמקרים חריגים המתפרעים הורחקו באמצעות גז מדמיע.

 

ההפגנות בגבול רצועת עזה, אתמול    (צילום: רועי עידן)

ההפגנות בגבול רצועת עזה, אתמול    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מהפרסום הבוקר ניתן לשרטט את טיוטת הבנות הרגיעה בין ישראל לחמאס ברצועת עזה. טיוטה זו כוללת בשלב זה את הצעדים הבאים - כאשר כל אחד מהם תלוי ביישום הצעד הקודם:

 

1. דרישה מחמאס לרסן את המפגינים בגבול עם ישראל ולהעניש כל מתפרע שיפר זאת.

 

2. הפסקת מוקד ההפגנות השבועי בצפון הרצועה מול קיבוץ זיקים, שמתקיים בכל יום שני וכולל גם משט לגבול הימי עם ישראל.

 

3. המשך צעדות השיבה במתכונת החדשה עד סוף השנה (כפי שהיה אתמול).

 

4. במקביל, מצרים תפעל להסיר 70% מהמצור על עזה עד שהצעדות ייפסקו לחלוטין.

 

5. הגדלת מרחב הדיג מול חופי הרצועה למרחק של 14 מיילים.

 משט יציאה מ עזה לעבר מרחב ימי בינלאומי סירות סירה פלסטינים חיל הים צה
אחד הצעדים - הפסקת ההפגנות מול זיקים והמשטים לגבול הימי(צילום: AFP)

בהמשך? יישום עסקת חילופי שבויים. אברה מנגיסטו, אורון שאול והדר גולדין ()
בהמשך? יישום עסקת חילופי שבויים. אברה מנגיסטו, אורון שאול והדר גולדין

פלסטינים פתיחת מעבר רפיח ל עזה רמדאן  מצרים (צילום: AFP)
עתידי: פתיחה קבועה של המעברים המסחריים. מעבר רפיח(צילום: AFP)

6. ישראל תיתן אישור עבודה בשטחה ל-5,000 פלסטינים מרצועת עזה שגילם מתחת ל-40. אישור זה יינתן רק אחרי שתיפתר בעיית תשלום משכורות הפקידים בעזה - כלומר, אם הרשות הפלסטינית תשלם 80% מהמשכורות לפקידיה בעזה במקום 40%, ולא תתנגד לתשלום משכורותיהם של פקידי ממשל חמאס על ידי קטאר.

 

7. מצרים תפעל ליישום עסקת חילופי שבויים, שהמשא ומתן לגביה מוקפא בשלב זה.

 

8. רגיעה של לפחות שלוש שנים תחת פיקוח בינלאומי בחסות האו"ם ורוסיה.

 

9. פתיחה קבועה של מעבר רפיח ושל המעברים המסחריים עם ישראל. זאת כדי לתמוך בפעילותה של תחנת החשמל בעזה ושל פרויקטים תשתיתיים.

 

10. הקמת פרויקטים אחרים שעתידים לספק 30 אלף מקומות עבודה לבוגרי האוניברסיטאות.

 

על רקע המגעים: הפגנות דלילות, לא פרצו שריפות

מלבד ההפגנות השקטות באופן יחסי, משעות הבוקר אתמול לא פרצו שריפות ביישובי העוטף כתוצאה מבלוני תבערה. אנשי המודיעין המצרי, שעוסק בתיווך בין הצדדים, הגיעו לאחד ממוקדי ההפגנות בצפון הרצועה כדי לבחון מקרוב את יישום ההבנות מיום חמישי על הפסקת האלימות.

 

גורם מדיני בכיר התייחס שלשום לעסקה הקטארית, שדוגלת בהעברת דלק לרצועה ומשכורות לפקידי הממשל בעזה בתמורה לרגיעה, ואמר כי "יש למצות את האפשרות להסדרת המצב ההומניטרי הנפיץ בעזה. אנחנו מצליחים לפתור אותו לפחות באופן זמני באמצעות ההסדרים הללו". הגורם הוסיף כי "זה היה קרוב מאוד לא להתבצע, ויכול להיות שגם זה ייכשל. אנחנו ערוכים לאפשרות השנייה. כלומר, אם זה מתפוצץ, אנחנו ערוכים להפעיל הרבה מאוד כוח".

התפרעויות בגדר המערכת (צילום: AFP)
דליל ושקט, יחסית. ההתפרעויות בגבול עזה, אתמול(צילום: AFP)

התפרעויות בגדר המערכת (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התפרעויות בגדר המערכת (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

התפרעויות בגדר המערכת (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התפרעויות בגדר המערכת (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

התפרעויות בגדר המערכת (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

התפרעויות בגדר המערכת (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הגורם הוסיף כי מי שאמון כרגע על העברת הכסף לרצועה זה הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. "עדיף שאבו מאזן שיעביר את הכסף. כרגע יש נכונות קטארית לכך, וצריך לוודא שכספי המשכורות לא יגיעו לגורמי טרור, וגם זה כפוף לתוצאות מאמצי הרגיעה".

 

הנהגות חמאס והג'יהאד האיסלאמי נפגשו השבוע בלשכתו של איסמעיל הנייה כדי לדון ביוזמה המצרית להשגת הבנות רגיעה מול ישראל, וסיכמו כי צעדות השיבה השבועיות בסופי השבוע יימשכו ללא אלימות. גורם עזתי אמר ל-ynet כי הפלגים הפלסטינים הסכימו להקפיא את האלימות בהפגנות כדי לתת הזדמנות למאמצים המצריים לייצב הבנות רגיעה בין חמאס לישראל. הארגונים הוציאו הודעה משותפת שבה הוקירו את מאמצי מצרים, קטאר והאו"ם להקל על המצור שהוטל על הרצועה, ובג'יהאד האיסלאמי הבהירו כי צעדות השיבה יימשכו "אבל בטקטיקה חדשה".

 

בשבוע שעבר דווח כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מעדיף שלפעולה צבאית ברצועה תהיה תכלית אמיתית. גורם מדיני בכיר אמר בתדרוך לעיתונאים כי "אפשר לכבוש את עזה ולהחליף את חמאס, אבל אין מתנדבים לקחת מאיתנו את עזה. אם היה למי לתת את עזה, אולי היינו כובשים אותה כבר מחדש".

 

הגורם המדיני הוסיף כי האופציה השנייה מלבד כיבוש הרצועה היא "מכות קשות על עזה ללא כיבוש הרצועה כדי להשיג שקט ארוך טווח". עם זאת, הגורם המדיני הדגיש כי למכה כזו תהיה תגובת נגד מעזה וגם אחרי המכה הזו ישראל תגיע בדיוק לאותה הנקודה שבה היא נמצאת היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מהומות בגבול עזה. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים