מבקר נדיר: פלמינגו שחור הגיע לאילת
פלמינגו שחור הגיע לביקור בבריכות המלח של חברת "מלח הארץ" באילת יחד עם חבריו הפלמינגו שצבעם ורוד. לפני שמונה שנים נצפה לראשונה בישראל, שהה באילת במשך שנתיים עד שעזב לקפריסין, וכעת מעריכים כי מדובר בתושב חוזר. "זה לא פגם אלא פשוט שוני, המתקבל בשלווה על ידי בני מינו", אומר נועם וייס ממרכז הצפרות באילת. "הוא אטרקציה אמיתית"
בין מאות הפלמינגו השוהים כעת ברחבי הארץ, בעיקר באזור בריכות המלח בעתלית, אגמון החולה ובריכות המלח הצפוניות באילת, הגיע לביקור גם פלמינגו שחור שנצפה בימים האחרונים בבריכות המלח של "מלח הארץ" באילת.
בעוד חבריו לנוצה מפורסמים בזכות צבעם הוורוד העז, הפרט השחור מושך תשומת לב רבה בקרב הצפרים וחובבי הטבע בארץ ובעולם.
"פלמינגו שחור הוא בדיוק כמו פלמינגו ורוד רגיל, מלבד עודף בפיגמנט הכהה מלנין שהוא מפריש שניכר בצבע נוצותיו. דוגמה מפורסמת אחרת מהטבע היא הפנתר השחור, שהוא בעצם נמר רגיל עם עודף פיגמנט כהה", אומר ל-ynet נועם וייס, מנהל פארק הצפרות באילת מטעם החברה להגנת הטבע. "זה לא פגם אלא פשוט שוני, שבדרך כלל מתקבל בשלווה על ידי בני מינו. אצל הפלמינגו, כנראה, אין גזענות".
נצפה לראשונה בישראל ב-2012
לדברי וייס, הפלמינגו השחור נצפה לראשונה בשנת 2012 בבריכות הפלמינגו של חברת "מלח הארץ" באילת, ושם שהה במשך כשנתיים עד אביב 2014. "ימים ספורים אחרי שנעלם מאילת, צפרים קפריסאים דיווחו על פלמינגו שחור זהה בלרנקה שבקפריסין", הוא מפרט.
על פי הדיווחים בקפריסין, הפלמינגו השחור הגיע לביקור שלישי בארבע השנים האחרונות באגם המלח אקרוטירי שבקפריסין בפברואר האחרון. "כל הסיכויים שמדובר באותו הפלמינגו שהחליט לנוע. הוא נותר באקרוטירי עד לאחרונה ואז נעלם", מגלה וייס.
הפלמינגו בבריכות המלח בעברונה בפברואר 2014 תועד בין היתר על ידי דורון ניסים מרשות הטבע והגנים, ובצילומים העדכניים שצילם השבוע צלם הטבע אבי מאיר ניתן לראות כי הראש של הפלמינגו ורדרד ובהיר יותר בהשוואה לפלמינגו שביקר בארץ לפני ארבע שנים.
וייס מצידו סבור כי למרות ההבדלים בין השניים, מדובר באותו פרט ולא בשני פלמינגו שחורים שונים. להערכתו, מדובר בפלמינגו בן שבע שנים, בוגר.
מישראל לקפריסין ובחזרה
"רוב הסיכויים כי מדובר באותו הפלמינגו שקיבל נוצות ורדרדות בצווארו וראשו בשל תהליך התבגרותו. בדיקה של תמונות של הפלמינגו ששהה בקפריסין מראות פלמינגו עם ראש שחור בימיו הראשונים שם, אך בעל ראש ורדרד בשנה האחרונה. כמו כן, באופן חשוד הפלמינגו השחור מקפריסין נעלם ימים לאחר שנמצא בפארק הצפרות באילת", הוא מפרט.
"נוצות הפלמינגו משתנות בתקופת חייו הראשונה מאפור לבנבן לוורוד המוכר, בדרך כלל תוך ארבע שנים. אם מדובר אכן באותו הפרט שחזר, הוא כבר יישאר שחור כפי שהוא היום עד סוף ימיו".
בחברת "מלח הארץ" שמחו לקבל את פניו של האורח המיוחד, וציינו כי החברה מנהלת בבריכות המלח באילת ובעתלית פרויקט שימור רב שנים במטרה לקיים סביבה מוגנת עבור עופות המים, בהם הפלמינגו ושחפיות הים בעתלית. "בשיתוף ארגוני שמירת הטבע ומתנדבים מתקיימת באזור בריכות המלח פעילות הגנה על הצפרות והטבע כחלק משגרת העבודה", אמרו בחברה.
"לטובת שימור והגנה על עופות המים הקימה החברה מצפורים ואיים מלאכותיים המהווים אזורי קינון בטוחים, והיא אף תומכת במחקרים ובמעקב באמצעות טיבוע והצבת מצלמת תצפית באזורי הקינון. סביבה מוגנת זו שמקיימת 'מלח הארץ' מושכת אליה גם את להקת הפלמינגו היפהפייה השוכנת באופן קבוע בבריכות המלח באילת, שאליה הצטרף בימים האחרונים הפלמינגו השחור הנדיר".
כמה זמן ישהה הפלמינגו בישראל? וייס הביע תקווה כי "לפחות שנתיים, כמו בפעם הקודמת. הוא אטרקציה אמיתית. השמועה הפריחה כנפיים והמוני אילתים ותיירים כבר הספיקו לצפות בו. הוא נראה מרוצה", הוא מסכם. "למרות זאת, סביר שירצה להתקדם בחיים ולהקים יום אחד משפחה, ואת זה הפלמינגו עושים בטורקיה. אז למי שעוד רוצה לצפות בפלא השחור, סיכוי סביר שהוא יהיה איתנו עד האביב".