שתף קטע נבחר

 

המדינה ה-194? האיים שיצביעו על עצמאות מצרפת

165 שנה אחרי בוא הקולוניאליזם יחליטו מחר תושבי קלדוניה החדשה אם לצאת לעצמאות. חשש ממהומות בין ילידים ללבנים, מקרון: "בלעדיכם נהיה יפים פחות". ההצבעה היא מבחן לקשר בין צרפת לטריטוריות שלה בעולם, ועשויה לאותת לסין שהשטח פנוי להשתלטות שלה על האוקיינוס השקט

התושבים באיי קלדוניה החדשה שבאוקיינוס השקט יצביעו מחר (יום א') במשאל עם ויחליטו אם להכריז על קלדוניה החדשה כמדינה עצמאית, נפרדת לגמרי מצרפת. בפריז רואים במשאל העם הזה מבחן חשוב לתמיכה בצרפת מצד התושבים בטריטוריות הצרפתיות הרבות הפזורות ברחבי העולם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

קלדוניה החדשה שוכנת כ-18 אלף קילומטרים מפריז, והיא המקור לרבע מאספקת הניקל העולמית – רכיב חיוני למוצרי אלקטרוניקה. היא נחשבת למעוז אסטרטגי של צרפת באוקיינוס השקט. כ-175 אלף בני אדם הם בעלי זכות הצבעה בקלדוניה החדשה, הידועה בחופיה המרהיבים.

קלדוניה החדשה (צילום: shutterstock)
קלדוניה החדשה. פחות מ-50% הם ילידים(צילום: shutterstock)

קלדוניה החדשה עיר הבירה נומאה משאל עם על עצמאות (צילום: AP)
בבירת קלדוניה החדשה נומאה. מעצמת ניקל(צילום: AP)

קלדוניה החדשה (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

קלדוניה החדשה עיר הבירה נומאה משאל עם על עצמאות (צילום: AFP)
1.3 מיליארד דולר בשנה. בקלדוניה החדשה(צילום: AFP)

לפי סקרי דעת קהל רוב גדול מקרב בעלי זכות הבחירה תומך בהישארות של הטריטוריה חלק מצרפת, אולם יש מי שחוששים שמשאל העם יעורר מתח בין בני הקנאק, התושבים הילידיים של האיים, הנוטים לתמוך בעצמאות, לבין האוכלוסייה הלבנה והאירופית. בשנות ה-80 כבר הידרדרה מתיחות שכזו לכדי סבב אלימות קטלני שבו נהרגו יותר מ-70 בני אדם. בעקבות זאת גובש ב-1998 הסכם נומאה, שסלל את הדרך להאצלת סמכויות עקבית ולמשאל העם שייערך מחר.

 

אתמול יצאו פעילים התומכים בעצמאות לנסיעה בשיירה של כ-20 כלי רכב בנומאה, בירת קלדוניה החדשה, נופפו בדגלי קנאק וצעקו "קנאקי" – השם שהם חושבים שבו ראויה להיקרא קלדוניה החדשה. הבדלנים קוראים למצביעים הקנאקים להצביע בעד הגדרה עצמית ולהיפטר מכבלי השלטונות ה"קולוניאליים" לכאורה בפריז.

מפה קלדוניה החדשה ()

קלדוניה החדשה עיר הבירה נומאה משאל עם על עצמאות (צילום: AP)
הנשיא מקרון בביקורו באיים. נמנע מהתערבות בקמפיין(צילום: AP)

קלדוניה החדשה עיר הבירה נומאה משאל עם על עצמאות (צילום: AFP)
רוץ' ומייטן, ממנהיגי המיעוט הקנאקי(צילום: AFP)

אלא ששיעורם של הילידים באוכלוסיית קלדוניה החדשה הוא פחות מ-50 אחוז, ואם לא די בכך יש בקרב הקנאקים מי שמעדיפים להישאר חלק מצרפת – בין השאר בזכות 1.3 מיליארד האירו שהמדינה הצרפתית מעבירה לאיים מדי שנה. לפי סקרים, 75-63% מהבוחרים יצביעו נגד היפרדות מצרפת, השולטת באיים מאז 1853. לפי ההסכם מ-1998, אם מחנה ה"לא" ינצח, עדיין יהיה אפשר לקיים שני משאלי עם נוספים לפני 2022.

 

נשיא צרפת עמנואל מקרון צפוי לשאת מחר בצהריים נאום טלוויזיוני שבו יתייחס לתוצאות. מקרון השתדל להתרחק מהבעת עמדה במשאל, אבל במהלך ביקור בנומאה במאי השנה הצהיר כי "צרפת תהיה פחות יפה בלעדי קלדוניה החדשה". הוא גם הביע דאגה מההשפעה ההולכת וגוברת של סין ברחבי האוקיינוס השקט. בייג'ינג השקיעה בין השאר סכומי כסף אדירים בוונואטו, טירטוריה שנפרדה מצרפת ומבריטניה ב-1980.

קלדוניה החדשה עיר הבירה נומאה משאל עם על עצמאות (צילום: AFP)
קנאקים מניפים את דגל קלדוניה החדשה(צילום: AFP)

מקרון האשים את ארה"ב כי בחודשים האחרונים היא מפנה את גבה לאזור, ואמר כי סין בונה צעד אחר צעד הגמוניה באוקיינוס השקט – רמז לכך שאם קלדוניה החדשה תצא לעצמאות היא עלולה להפוך למעוז הבא של בייג'ינג. גם אוסטרליה הביעה חשש מהפעולות שעושה סין במדינות האיים השכנות

שלה. לפי מכון מחקר אחד, בשנים 2016-2006 העבירה סין למדינות באזור כספי סיוע בסך 1.78 מיליארד דולר.

 

בקלדוניה החדשה חיים 269 אלף תושבים, והיא אחד מכמה מוצבים קדמיים שיש לצרפת ברחבי העולם, זכר להיותה אימפריה במאה ה-19. משאל העם יהיה מבחן לרצונם של תושבים בטריטוריות צרפתיות להישאר חלק מצרפת. הטריטוריות האלה תלויות מאוד בתקציבים מפריז, אבל רבות מהן מרגישות שצרפת אינה מעניקה להן את היחס הראוי.

קלדוניה החדשה עיר הבירה נומאה משאל עם על עצמאות (צילום: AFP)
אלי פויגונה, מראשי הפעילים למען עצמאות לקלדוניה החדשה(צילום: AFP)

קלדוניה החדשה עיר הבירה נומאה משאל עם על עצמאות (צילום: AFP)
הקנאקים סובלים מאבטלה ושיעורי נשירה גבוהים(צילום: AFP)

כך למשל אירעו בשנה שעברה מהומות בגיאנה הצרפתית שבדרום אמריקה ובארכיפלג מיוט שבאוקיינוס ההודי. תושבים שם זעמו על תנאי החיים, וטענו כי הם נובעים מניהול רשלני.

 

בקלדוניה החדשה יש מי שחוששים כי ההצבעה תחשוף מתיחות על רקע חוסר השוויון, שנמשך למרות מאמצי הממשלה להיטיב את מצבם של הקנאקים ביחס לתושבים הלבנים. הקהילה הקנאקית סובלת משיעורים גבוהים של נשירה מבית הספר ואבטלה כרונית ומבתים שתנאי המחיה בהם ירודים. כנופיות של עבריינים צעירים הפכו לתופעה שכיחה ברחובות, ושני הצדדים חוששים מאלימות במקרה שבמשאל ינצח המחנה המתנגד להיפרדות מצרפת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קלדוניה החדשה. 18,000 ק"מ מפריז
צילום: shutterstock
מומלצים