שתף קטע נבחר

 

הורים לפעוטות אלרגיים עתרו: לממן סייעות בכל המעונות

עמותת יה"ל לאלרגיות מזון וכ-40 הורים לפעוטות דורשים מבג"ץ להורות למדינה להקצות כוח אדם נוסף למעונות. על פי העתירה, רק כ-300 פעוטות אלרגיים, מתוך אלפים, זכאים לסייעת שמגיעה לשעתיים ביום, והורים נדרשים לממן סייעת ביתר השעות

 

 

הפגנות נגד ביטול סייעות לילדים עם אלרגיה ()

כ-40 הורים לפעוטות אלרגיים הגישו עתירה לבג"ץ, בשיתוף עמותת יה"ל לאלרגיות מזון, בבקשה שיורה למדינה להקצות כוח אדם נוסף למשך כל שעות היום במעונות שבהם לא ניתן להרחיק מזונות העלולים לסכן את חייהם של פעוטות אלרגיים. "ברור שילד הוא לא אלרגי רק שעתיים ביום", אומרת יו"ר העמותה, שלומית רדר.

 

ההורים והעמותה מציינים בעתירה כי מבין אלפי הפעוטות האלרגיים השוהים במעונות היום המפוקחים על ידי משרד העבודה והרווחה, יש בין 200 ל-300 פעוטות בלבד שנמצאו זכאים לסייעת, וגם זאת רק לשעתיים ביום. בעמותה טוענים כי המשמעות היא שלאורך כל שאר שעות היום חשופים הפעוטות האלרגיים לסכנה של ממש לחייהם, שכן מדובר בעיקר בפעוטות אלרגיים לחלב, שנמצא באופן תדיר במעונות, או בפעוטות מולטי-אלרגיים (לכמה מזונות), ובשני המקרים אין כל אפשרות להוציא את האלרגנים באופן מוחלט מהמעון.

 

במסגרת העתירה, שהוגשה ביום חמישי האחרון באמצעות עו"ד הרן רייכמן מהקליניקה למשפט ומדיניות חינוך בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, ביקשו העמותה וההורים כי בג"ץ יורה באופן ברור שבכל מקום שבו נדרשת סייעת, היא תמומן על ידי המדינה ולא על ידי הורי הפעוט האלרגי. כמו כן ביקשו לקבוע כי לא ניתן יהיה להציב תנאים ייחודיים כלשהם לקבלתו של פעוט אלרגי למעון.

 

הפגנות נגד ביטול סייעות לילדים עם אלרגיה ()
הפגנה נגד ביטול סייעות לילדים עם אלרגיה. ארכיון

בנוסף, מבקשים העמותה וההורים מבג"ץ להורות למשרדי העבודה והרווחה והבריאות להוציא נהלים ברורים לכל מעונות היום המחייבים אותם לפעול בהתאם להמלצות גורמי המקצוע במשרד הבריאות להיערכות מעונות היום, לרבות הדרכת הצוותים, התאמת סביבת המעון (הרחקת אלרגנים, שמירה על היגיינה, התאמת תפריטים, שילוט ועוד), מתן מענה לתגובה אלרגית וקביעת תוכנית סדורה להיערכות זו.

 

שתה חלב ונזקק לשתי החייאות

העמותה וההורים מפרטים בעתירה מקרה שכמעט שנגמר באסון בעקבות המדיניות הנוכחית. אביאל, פעוט בן שנתיים שאלרגי לחלב ברמה מסכנת חיים, נרשם השנה למעון של ויצ"ו בחולון ואושרה לו סייעת למשך שעתיים ביום בשל האלרגיה שממנה הוא סובל. בזמן החלפת חיתול ברח הפעוט למטפלת, מצא בקבוק חלב שהיה מונח על מדף נמוך סמוך ושתה ממנו 20 מ"ג. הוא נכנס להתקף אלרגיה, התנפח, הוציא קצף מהפה והחל להקיא. המטפלות שהיו במקום החלו לצעוק, לא הוציאו את מזרק האפיפן נגד אלרגיה ולא פעלו להזעקת אמבולנס. בסופו של דבר הובהל אביאל לבית החולים, שם עבר שתי החייאות ושהה כשש שעות בחדר טראומה. חייו ניצלו, אבל בעקבות האירוע מסרבת הנהלת המעון לקבל את אביאל למעון מבלי שהמשפחה תחתום על מסמך שהיא מסירה כל אחריות מהצוות לשלומו, ותישא בעלות שעות סיוע נוספות.  

 

אימא לפעוט אלרגי    (בימוי: הדר גיל-עד, הפקה ותחקיר: שני שדמה, צילום: ניצן דרור)

אימא לפעוט אלרגי    (בימוי: הדר גיל-עד, הפקה ותחקיר: שני שדמה, צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במקרה אחר שמפורט בעתירה, הוריה של תינוקת בת שנה שהתקבלה למעון נעמ"ת בפתח תקווה גילו כי היא סובלת מאלרגיה מסכנת חיים לשומשום ולטחינה. הם דיווחו על כך למנהלי הגן ולמפקחת, שדרשו מהם לחתום על מסמך שלפיו במקרה של התפרצות האלרגיה חלה עליהם אחריות להגיע לגן תוך חמש דקות, וכמו כן, כי פינוי התינוקת לבית החולים והתשלום על האמבולנס במצב של סכנת חיים יהיה באחריותם. בעקבות זאת נאלצו הוריה של התינוקת לרשום אותה לגן פרטי ולא מפוקח.

 

במקרה נוסף, אם יחידנית לפעוטה הסובלת מאלרגיה חריפה לחלב ברמה מסכנת חיים סיפרה כי קבלתה למעון היום של נעמ"ת ברמת גן נמנעה בשנה לאחר שגילו שהיא אלרגית. לאחר שהאם עמדה על קבלתה של הפעוטה למעון, היא הותנתה בגיוס סייעת ולוותה בקשיים רבים, ובכללם העברה לכיתות עם ילדים גדולים, בידוד בארוחות ועוד.

 

"מתקוטטים על גב הילדים"

יו"ר עמותת יה"ל, שלומית רדר, אומרת כי "משרד העבודה והרווחה ומשרד הבריאות מתקוטטים על תקציבים על הגב של הילדים האלרגיים ומעמידים אותם בסכנת חיים יומיומית. לא רק שהמצב כיום הוא כמעט הפקרות מוחלטת, כי הרי ברור שילד הוא לא אלרגי רק שעתיים ביום, אלא שבמעונות היום חוששים לקחת אחריות ומכריחים את ההורים לממן סייעת על חשבונם למשך כל שאר שעות היום - סכום שעשוי להגיע לכדי אלפי שקלים מדי חודש. מי יכול לעמוד בזה? יש שמגדילים עוד יותר לעשות ומחתימים את ההורים על מסמך שמסיר כל אחריות מהמעון, כולל לטיפול מציל חיים בעת הצורך".

 

בעמותת יה"ל מוסיפים כי אף שסוכם כי ייצא נוהל מסודר שינחה את המעונות כיצד להתנהל ביומיום עם פעוט אלרגי למזון, הדבר לא קרה. "אין הנחיה להוצאת אלרגנים מהתפריטים, אין מערכת תמיכה למעונות על ידי תזונאית וגם הדרכות והכשרות שמבוצעות אינן מספקות, כך שבפועל הילדים האלרגיים לא בטוחים במסגרות הללו. ההתנהלות הזאת מובילה מחד גיסא לסיכון הפעוטות אשר שוהים במעון, ומאידך גיסא להדרה של רבים מהם, שכן משום שהסביבה אינה בטוחה דיה ברוב המעונות, ההורים נמנעים מלכתחילה מלרשום את ילדיהם למעונות היום".

 

יו"ר הוועדה לזכויות הילד בכנסת, ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו), התייחסה לנושא ואמרה: "צר לי שההורים נאלצים לפנות לבג"ץ בעניין זה. התאמת מעונות היום והפעוטונים לשילוב ילדים אלרגיים בתוכם היא צעד הכרחי ובלתי נמנע, שאנו עוסקים בו יותר משנתיים בוועדה לזכויות הילד ובוועדת החינוך. בכל התקופה הזו עבדנו עם המערכות הרלוונטיות כדי שייקחו אחריות ויבצעו את הפעולות הנדרשות לשם השגת המטרה, ואף סייענו בבניית המודל בהתאם לצורכי הילדים. עצוב ומקומם שצריך פסיקה של בית משפט כדי לחייב את המדינה לעשות את מה שיכולנו לעשות כבר מזמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת הורים לילדים אלרגיים
מומלצים