רגע לפני הבחירות: יתרון 7% בלבד לדמוקרטים
בחירות אמצע הכהונה: הצטמצם בשני אחוזים יתרונם של המצביעים התומכים בקונגרס דמוקרטי. 72% מהבוחרים מודים: נצביע לפי הדעה שלנו על טראמפ. שיעור התמיכה בנשיא נותר יציב, אבל 60% רוצים שישנה את דרכיו. לפי הנתונים: האמריקנים מגלים עניין שיא בבחירות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הסקר החדש, 50% מהאמריקנים שצפויים לצאת להצביע מצהירים כי הם תומכים בקונגרס בשליטת הדמוקרטים ו-43% מעדיפים קונגרס רפובליקני. מדובר בפער קטן יותר מזה שהיה באוקטובר, אז עמד היתרון של הדמוקרטים על 9%. עם זאת עורכי הסקר מציינים כי הפער הזה נמצא בטווח טעות הדגימה.
על כל פנים, צמצום הפער משקף את התחושה הכללית בארה"ב שאחרי חודשים שבהם הרגישו הדמוקרטים כי יש להם רוח גבית להשתלט על הקונגרס, "הגל הכחול" שעליו חלמו מתרחק. פרשנים מעריכים כי הדמוקרטים ישיגו רוב בבית הנבחרים אך לא בסנאט.
הפילוג החברתי בארה"ב ותקופת נשיאותו הסוערת של דונלד טראמפ הפכו את הבחירות הללו למעניינות במיוחד עבור האמריקנים והעולם, ונתוני הסקר מוכיחים זאת שוב. לפי NBC, לא פחות מ-70% מבעלי זכות הבחירה מגלים עניין רב בבחירות שייערכו השבוע, עלייה מ-61% בבחירות האמצע שנערכו ב-2010.
בחירות האמצע בארה"ב – סיקור נרחב :
כוכבי הבחירות: יהודייה, פלסטינית וטייסת קרב
אנטישמיות בבחירות: מועמד יהודי סופר שטרות
התיקון לחוקה שיכול לעלות לטראמפ בנשיאות
הסקר מחזק את תפישת הבחירות הללו כמשאל עם על תפקודו של טראמפ. 40% מבעלי זכות הבחירה הצהירו כי האופן שבו יצביעו בבחירות האמצע יהיה כזה שמשקף את התנגדותם לטראמפ ו-32% הצהירו כי הצבעתם תהיה סימן לתמיכתם בטראמפ. רק 28% אמרו כי בהצבעתם לא תהיה הבעה עמדה כלשהי על תפקודו של הנשיא.
שביעות הרצון של הבוחרים מטראמפ, שגדלה בחודשים האחרונים, נותרת יציבה. לפי הסקר 46% מבעלי זכות הבחירה וממי שמתכוונים לממש את זכותם להצביע מרוצים מתפקודו ו-52% אינם מרוצים. 59% מבעלי זכות הבחירה אומרים כי הם רוצים לפחות שינוי מסוים באופן שבו טראמפ מנהיג את ארה"ב. הסקר נערך בימים חמישי עד שבת האחרונים.
בסקר אחר, שפרסם בסוף השבוע מכון הסקרים "גאלופ", התבקשו הנשאלים לציין עד כמה ישפיע כל אחד מעשרה נושאים על ההצבעה שלהם ביום שלישי. שיעור המשיבים "ישפיע מאוד" בנוגע לסוגיית ביטוח הבריאות היה הגבוה ביותר – 80%, ואחריו הכלכלה וההגירה עם 78%. אחריהם בדירוג: היחס שלו זוכות נשים בחברה האמריקנית 74%, מדיניות הפיקוח על הנשק 72%, מסים 70%, יחסי החוץ 68%, אופן חלוקת ההכנסות והעושר בארה"ב 68%, מינוי השופט ברט קבאנו לבית המשפט העליון 64%, מדיניות הסחר והמכסים של ארה"ב 61%, שינויי האקלים 53% וחקירת ההתערבות הרוסית בבחירות ב-2016 45%.
הסקר של "גאלופ", שבו התברגה סוגיית המהגרים לצמרת הגבוהה, משקף את מיקומה של הסוגיה הזו בשיח הציבורי האמריקני בחודש האחרון. בשבועות האחרונים מרבה טראמפ לצייץ בטוויטר על הסכנה הנשקפת משיירת הענק הספונטנית של מהגרים ממרכז אמריקה העושה בימים אלה את דרכה לגבול בין מקסיקו לארה"ב. טראמפ זרע פחד בקרב אמריקנים כשאמר שבשיירה הזו יש גם פושעים ו"אנשים מסוכנים מהמזרח התיכון", והורה לשלוח לגבול 5,000 חיילים מהצבא האמריקני כדי לחסום את דרכם. בהמשך אמר כי מספר החיילים שיישלחו יכול להגיע ל-15 אלף. אין שום עדות לכך שבשיירה אכן יש גורמי פשיעה או טרור.
באמצע השבוע שעבר, בעיתוי מחשיד, אישר טראמפ בריאיון לאתר חדשות אמריקני כי החל לקדם תוכנית שבמסגרתה תבוטל הזכות האוטומטית לאזרחות הניתנת לכל ילד שנולד על אדמת ארה"ב, כך שמעתה היא לא תחול על ילדיהם של מי שאינם אזרחים אמריקנים, בכלל זה מהגרים בלתי-חוקיים. טראמפ טען שלדברי יועציו המשפטיים יש לו הסמכות לעשות זאת באמצעות צו נשיאותי, ואילו מומחי משפט וחברים בקונגרס, בהם רפובליקנים בכירים, טוענים כי היות שהזכות הזו מעוגנת בתיקון ה-14 לחוקת ארה"ב אפשר לבטלה רק באמצעות רוב גדול בקונגרס.
ביום רביעי עורר טראמפ סערה כשפרסם בטוויטר סרטון שלפיו הדמוקרטים אחראים לכניסתו לארה"ב של הרוצח לואיס ברקמונטס, שהסתנן ממקסיקו וגורש פעמיים – אך הצליח לחזור. בשנת 2014 הוא רצח שני שוטרים ונידון לעונש מוות. בסרטון מופיעים קטעים ממשפטו של ברקמונטס, והוא נשמע מביע חרטה על כך שלא רצח שוטרים נוספים. הסרטון כולל תמונות של שיירת מהגרים, והוא מזהיר: "את מי עוד הדמוקרטים יכניסו?". טראמפ הוסיף כי "מה שהדמוקרטים עושים למדינה שלנו זה מזעזע. הצביעו לרפובליקנים".
ביום חמישי הכריז טראמפ כי בשבוע הקרוב הוא מתכוון לחתום על צו נשיאותי שיאפשר לארה"ב לעצור לזמן ממושך את מי שחוצים שלא כחוק את הגבול ממקסיקו – וימנע ממי שנכנס לארה"ב שלא כחוק את הזכות להגיש בקשה לקבלת מקלט. כמו במקרה של ביטול הזכות האוטומטית לאזרחות לילדי זרים, גם כאן מביעים משפטנים ספק גדול בנוגע לאפשרות שלנשיא יש סמכות משפטית ליישם מהלכים כאלה.