שתף קטע נבחר

 

הגבלות ההצבעה שיעזרו לרפובליקנים בבחירות

דמוקרטים ופעילים בארה"ב מתלוננים על "דיכוי מצביעים" לקראת בחירות האמצע מחר. חוקים נוקשים מאיימים על מיעוטים עם נטייה דמוקרטית, ומיליונים לא יוכלו להצביע. קלפיות בשכונות של שחורים והיספנים נסגרו

מיליוני אמריקנים לא יוכלו להצביע בבחירות האמצע הקריטיות מחר (יום ג') בגלל מגבלות במדינות שבהן הם גרים, שמונעות זכות הצבעה ממיעוטים עם נטייה למפלגה הדמוקרטית.

 

כמעט 6 מיליון אמריקנים לא יוכלו להצביע מכיוון שהם במאסר, משוחררים על תנאי או מחכים לעונשם. שיעור השחורים בבתי הסוהר גבוה, והסיכוי שזכות ההצבעה תישלל מאזרח שחור גבוה פי 4 בהשוואה לשאר האוכלוסייה. החוקים משתנים ממדינה למדינה: במדינות כמו מיין וניו המפשייר מאפשרים לאסירים להצביע, אך במדינות כמו קנטאקי, איווה, וירג'יניה ופלורידה, מכל אדם שהורשע – אפילו בעבירה קלה כמו החזקת מריחואנה – נשללת זכות ההצבעה לכל החיים.

הצבעה מוקדמת קלפי ב לוס אנג'לס קליפורניה בחירות אמצע ארה
הצבעה מוקדמת, קלפי בלוס אנג'לס(צילום: EPA)

הצבעה מוקדמת קלפי ב לנקסטר קליפורניה בחירות אמצע ארה
בוחרים בלנקסטר, קליפורניה(צילום: AFP)

בפלורידה, מדינה "מתנדנדת" שבה דונלד טראמפ זכה בפער של 112 אלף קולות ב-2016, כמעט 1.5 מיליון איש לא יכולים להצביע בגלל עברם הפלילי. בפלורידה יצביעו מחר לא רק על בחירת המושל וחברי הקונגרס. האזרחים יצביעו אם להחזיר את זכות ההצבעה לאנשים שהורשעו בפלילים וסיימו לרצות את עונשם – חוץ ממי שהורשע בעבירות קשות.

הצבעה מוקדמת קלפי ב פלורידה בחירות אמצע ארה
בדרך לקלפי בפלורידה. מורשעים יוכלו להצביע?(צילום: רויטרס)
  

הצבעה מוקדמת קלפי ב פלורידה בחירות אמצע ארה
(צילום: רויטרס)

בארה"ב אין תעודת זהות "לאומית". כל מדינה מגדירה בעצמה מהם המסמכים שנחשבים לתעודות מזהות בקלפי. לפי האיגוד לחירויות האזרח, כמה מדינות הטילו תקנות נוקשות מאז 2010. משנת 2016 דורשת צפון דקוטה מאזרחיה להציג מסמך שמאשר את כתובת המגורים שלהם. במדינה הזו יש אלפי אמריקנים-ילידים, שחיים בשמורות באזורים כפריים. ייתכן שהקושי להצהיר על כתובת מקום המגורים ימנע מהם להצביע.

 

הסנאטורית הדמוקרטית של צפון דקוטה, היידי הייטקמפ, נבחרה ב-2012 לסנאט בפער זעום של 3,000 קולות בלבד. היא מנהלת קמפיין כדי להישאר בתפקיד. תומכי החוק אומרים שהוא מונע הונאה, מכיוון שצפון דקוטה לא דורשת מהמצביעים להירשם מראש.

אורלנדו, פלורידה ארה
(צילום: AFP)
  

אורלנדו, פלורידה ארה
(צילום: gettyimages)

במדינת ג'ורג'יה משווים את המידע של מי שנרשם בקלפיות מאז 2017 למידע שהתקבל כשאותו אזרח הוציא רישיון נהיגה או כרטיס ביטוח לאומי. אם יש אי התאמה כלשהי, הרשויות עלולות לשלול מהנרשם את זכות ההצבעה. כרגע נמצאות בבדיקה 53 אלף בקשות – 70% מהן של שחורים.

 

סטייסי אברהמס הדמוקרטית, שמקווה להפוך למושלת השחורה הראשונה בארה"ב, מפנה אצבע מאשימה לכיוונו של היריב הרפובליקני שלה, בריאן קמפ. הוא עומד בראש המשרד שמפקח על הליך ההצבעה. בתגובה אמר קמפ שאם במסמכים של הנרשמים תהיה אי התאמה, אך הם יבהירו את המצב שלהם - הם יוכלו להצביע. הוא תקף את אברהמס בחזרה, ואמר שהיא רוצה לתת למהגרים ללא מסמכים מזהים להצביע. אברהמס חוששת שהליך הרישום עלול לגרום לבוחרים דמוקרטים רבים להישאר בבית.

בחירות 2018 - המבחן של טראמפ ()
 

לקראת בחירות האמצע טוענים דמוקרטים ופעילים לזכויות האזרח שבארה"ב יש "דיכוי מצביעים". אלפי קלפיות נסגרו בשנים האחרונות ברחבי ארה"ב, חלק גדול מהן בקהילות של שחורים והיספנים – קבוצות עם נטייה למפלגה הדמוקרטית. הנימוק הרשמי הוא רצון לחסוך בעלויות, אך הדמוקרטים חוששים שמדובר בניסיון רפובליקני – מוצלח – להרחיק את הבוחרים הדמוקרטים מהקלפיות.

 

הדוגמה הבולטת היא בעיר דודג' סיטי בקנזס הרפובליקנית. 27 אלף איש חיים בעיר, רובם היספנים. לקראת הבחירות נסגרה הקלפי היחידה בדודג' סיטי, והמצביעים לא יוכלו להגיע לקלפי שבה הם רשומים ברכבת או באוטובוס. האיגוד לחירויות האזרח פנה לבית המשפט בדרישה לפתוח קלפי חדשה בדודג' סיטי, אך הבקשה נדחתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים