החוק ה"רחב" למעקף בג"ץ - להכרעת השרים
"פסקת ההתגברות הרחבה" תזכה כבר היום לאפשרות קידום מזורז וביום א' תעלה לוועדת השרים לחקיקה - אבל ללא תמיכת כחלון סיכוייה לעבור נמוכים. מגיש ההצעה, ח"כ קיש: "רק הכנסת רשאית לקבוע מי יוכל לפסול חוק"
ההצעה של קיש צפויה לקבל כבר היום פטור מ"חובת הנחה", כלומר - כמו במקרים אחרים, זירוז פרק הזמן שיוזם ההצעה נדרש להמתין בטרם יעלה אותה להצבעה ויחל הליך החקיקה בכנסת.
באוקטובר האחרון אישרה ועדת שרים לחקיקה חוק שהגיש ח"כ בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי) בעניין פסקת ההתגברות. ההבדל בין ההצעות: זו של סמוטריץ עוסקת בפסקת התגברות לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו בלבד, ואילו זו הנוכחית נוגעת לכל חוק יסוד, וזאת בהתאם להערות שעלו מטעם הגורמים המשפטיים בעניין החוק הקודם.
בעקבות אזהרותיו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, כי פסקת התגברות "צרה" על בית המשפט העליון (רק לצורך חוק לכליאה וגירוש של מסתננים) עלולה להוביל למשבר חוקתי, הוסכם בישיבת ראשי הקואליציה אתמול כי האפשרות הנכונה יותר היא פסקה רחבה. למרות זאת, שר האוצר משה כחלון עדיין מתנגד לצעד שכזה, ובלעדיו אין סיכוי להצעה כזו לעבור.
"בשנים האחרונות חל כרסום במעמדם של הכנסת ושל בית המשפט העליון", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק של ח"כ קיש. "חוקים שחוקקו על ידי הכנסת נפסלו פעם אחר פעם על ידי בתי המשפט, וזאת מבלי שהסמכות לפסילת חוקים מוסדרת בחוק יסוד, מבלי שנקבעה פרוצדורה או הרכב לדיון בעניין פסילת חוקים ומבלי שעוגנה בחוק יסוד עליונותו של המחוקק, כמייצג את ריבונות העם, לקבוע חוקים וחוקי יסוד שאינם נתונים לביקורת שיפוטית ואשר שופטי בית המשפט מחויבים לפעול על פיהם כחלק מהצהרת האמונים שלהם למדינת ישראל ולחוקיה".
לפי ההצעה החדשה, יעוגן בחקיקה לראשונה "כי רק לבית המשפט העליון סמכות לדון בתוקפם של חוקים ובהתאמתם לחוקי היסוד השונים, ויובהר כי שימוש בסמכות זו אינו דבר של מה בכך, ועל כן החלטה בעניינים אלה חייבת להיות כאשר הדיון מתקיים בהרכב הכולל את כל שופטי בית המשפט העליון וההחלטה מתקבלת פה אחד. באופן זה ניתן יהיה לוודא ששימוש באמצעי הקיצוני של פסילת חקיקה ראשית של הכנסת, יתבצע רק במקרים בהם מצאו כל שופטי בית המשפט סתירה ברורה וחדה בין הוראה ששוריינה בחוק יסוד לבין הוראותיו של החוק הרגיל".
עוד נכתב בהסבר להצעת החוק כי "מאחר ולישראל אין כיום חוקה שהתקבלה בהליך מיוחד ומסודר, אין הצדקה שחוקי יסוד שנחקקו ברוב רגיל, ואפילו ברוב חברי הכנסת, יגבילו את שיקול הדעת של המחוקקים, שכן כידוע 'הפה שאסר הוא הפה שהתיר' (תלמוד בבלי, כתובות, דף כ"ב). לכן, מוצע לקבוע שחברי הכנסת רשאים לקבוע בכל חוק הוראת חוק גוברת לפיה החוק יחול על אף הוראות חוקי היסוד".
למעשה, נקבע בהצעה שמבקש לקדם ח"כ קיש, חוק שנכללה בו "הוראת חוק גוברת|, שהתקבלה ברוב חברי הכנסת, יהיה חסין מפני ביקורת שיפוטית במשך כל תקופת כהונתה של הכנסת שחוקקה אותו וכן עד שיחלפו שנתיים מיום שתיבחר הכנסת שנבחרה לאחר חקיקתו. "ככל שתבחר הכנסת החדשה להאריך את הוראת החוק הגוברת, תוכל לעשות זאת בהחלטה שגם היא תתקבל ברוב חבריה".
קיש הסביר את הצעתו ואמר ל-ynet: "לראשונה יקבע בחוק באופן מפורש פסקת התגברות רחבה ללא הסתמכות על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו או אחר. הכנסת כנציגת העם הישירה והבלעדית היא היחידה הרשאית לקבוע תנאים, אם בכלל, לפסילת חוק ובידי מי".