פרישתו של המוסלמי המשפיע בעולם
השבוע הודיע יוסף קרדאווי על פרישה מארגון אנשי הדת שבראשו הוא עומד. השיח' שמחד נחשב במערב למתון ומאידך התיר רצח ישראלים חפים מפשע, דאג למנות לו סגנים, אבל עדיין לא ברור מי – אם בכלל – ייכנס לנעליו
בימים אלה נערכת באיסטנבול העצרת הכללית השנתית של ה"איחוד הבינלאומי של חכמי הדת המוסלמים" (IUMS), בהשתתפות 1,500 אנשי דת מיותר מ-80 מדינות ובנוכחותו של נשיא האיחוד, שיח יוסף קרדאווי, שפתח את האירוע בנאום שבו אמר: "זאת הפעם האחרונה שבה אני מדבר אליכם, עלי להעביר את הלפיד הלאה". הודעת הפרישה הזאת אמנם לא מפתיעה על רקע גילו המתקדם (93), אבל היא בהחלט מרעישה עבור עשרות מיליוני מוסלמים ברחבי העולם, שרואים בקרדאווי את הסמכות ההלכתית הגבוהה ביותר בעולם האסלאם הסוני. מיהו שיח יוסף קרדאווי, מהי חשיבותו ומה המשמעות של פרישתו?
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
הוא נולד במצרים ב-1926 וכבר בנעוריו הצטרף לתנועת האחים המוסלמים, שיסד מורו חסן אלבנא. קרדאווי למד באוניברסיטת אל-אזהר בקהיר והפך למורה הלכה. על רקע המאבק של השלטון המצרי בתנועת האחים המוסלמים הוא גלה לקטאר בשנות ה-60 ומשם החל לבסס את מעמדו ברחבי העולם המוסלמי.
קרדאווי כתב עשרות ספרי הלכה והגות שתורגמו והופצו בעולם בכל השפות. מלבד כתיבת ספרים הוא השקיע רבות בתחום המדיה, מתוך הבנה שאמצעי התקשורת השונים הם הכלי שבאמצעותו ניתן להגיע למאות מיליוני מוסלמים. הדרשה השבועית שלו מהמסגד בדוחא הועברה בשידור ישיר והייתה לו תוכנית שבועית ב"אל-ג'זירה" בשם "ההלכה המוסלמית והחיים", שזכתה לצפייה של עשרות מיליונים. את התמונה השלימה רשת אתרי אינטרנט שסיפקה פסיקות הלכתיות ("פתאוא") און ליין.
את כל הפעילות הזאת עשה קרדאווי מתוך חזונו לאחד את ה"אומה האסלאמית". זאת גם הסיבה שהקים ב-2004 את "האיחוד הבינלאומי של חכמי הדת המוסלמים", שחברים בו יותר מ-90 אלף מלומדים מוסלמים, שיעים וסונים. קרדאווי היה מייסד הארגון וגם נשיאו מתוך רצון להעמיד את עצמו כסמכות עליונה לכלל המוסלמים בעולם, מעין ח'ליף, פוסק על.
מהפכת הפסיקה של קרדאווי
היכן החדשנות בשיטת הפסיקה ההלכתית של קרדאווי? הוא משייך את עצמו לזרם באסלאם שנקרא "וסטיה", כלומר - דרך האמצע, וזוהי גם שיטתו בפסיקת ההלכה. הוא מתנגד לקיצוניות דתית ולהחמרה, ומעלה על נס את עיקרון ההקלה בפסיקה ("תיסיר").
כך לדוגמה, הוא המייסד של דוקטרינה חדשה בשריעה האסלאמית הנקראת "פקה אלאקאליאת" - פסיקות הלכתיות מקלות ומותאמות עבור מוסלמים החיים במערב, מתוך הבנה שחייו שונים מי שחי במדינה מוסלמית. המוסלמי במערב נאלץ להתמודד מדי יום עם אתגרים הקוראים תיגר על זהותו, ולפיכך אם רוצים לשמר את הזהות הדתית - יש להקל עבורו עד כמה שניתן בפסיקת ההלכה.
מתוך תפיסה זו שינו הפסיקות של קרדאווי את השריעה לבלי היכר: הוא התיר למוסלמים לקחת הלוואות נושאות ריבית, האסורות על פי הקוראן, לצורך רכישת בית למגורים, והנהיג הקלות מפליגות בחוקי השחיטה האסלאמית, התפילה והנישואים.
הרצון להקל על המוסלמים במערב, נובע גם ובעיקר מחזונו הפוליטי של קרדאווי. שאיפתו היא שהאסלאם ינהיג את העולם, לכן בעיניו התיישבות מוסלמים במערב היא בגדר מצווה כדי לעסוק שם בהפצת האסלאם ("דעוה") בקרב הנוצרים. המערב יקבל את האסלאם, הוא סבר, אם האסלאם יראה לו את פניו היפות, בדרך של הטפה ושכנוע מסבירי פנים. לכן מתנגד קרדאווי לפיגועים במערב נוסח דאעש, כיוון שאלה מבאישים את ריחו של האסלאם בעיני המערביים וגורמים לתוצאה ההפוכה. זאת הסיבה שבעיני מערביים רבים נחשב קרדאווי מתון.
אך אם כלפי המערב מגלה קרדאווי מתינות, הרי שכלפי ישראל הוא מאוד נחרץ בהתנגדותו. הוא רואה בישראל ישות בלתי לגיטימית שיש להשמידה. זאת הסיבה שמאז חיסול השיח אחמד יאסין ב-2004 משמש קרדאווי כמנהיג הרוחני של תנועת חמאס. הוא מספק לה הדרכה רוחנית מעשית וכלכלית. פסקי ההלכה שלו הגדירו את החברה הישראלית כ"חברה שכולה צבא", ולכן מותר לבצע בה פיגועי התאבדות ולהרוג גם אזרחים, נשים וילדים. הוא חיבר ספרי הלכה והגות רבים בנושא המאבק בישראל, כמו למשל ספרו עב הכרס "הלכות הג'יהאד" או "פסיקות הלכה למען פלסטין". לפני חמש שנים נענה קרדאווי להזמנתו של איסמעיל הניה וביקר ברצועת עזה בראש משלחת של 50 אנשי דת מ-14 מדינות.
אין ספק שפרישתו מנשיאות הארגון הזה תמתן את הרוח הגבית שנתן איחוד חכמי הדת לחמאס. במהלך השבוע יתקיימו בחירות בקרב חברי הארגון למשרת הנשיא החדש. אמנם קרדאווי דאג למנות לו סגנים ולטפח תלמידים, אבל ספק רב אם מישהו מהם יצליח להיכנס לנעליו הגדולות.
- ד"ר נסיה שמר, המחלקה ללימודי המזה"ת, אוניברסיטת בר אילן. ב-29 בנובמבר יתקיים בבר אילן כנס פתוח לציבור בנושא "הראש של חמאס: שיח' יוסף קרדאווי על היהודים וישראל"
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com