בנק ישראל ממליץ שלא להנפיק מטבע דיגיטלי
הצוות שהקימה הנגידה לשעבר, קרנית פלוג, לבחינת הנפקת מטבע דיגיטלי על ידי הבנק המרכזי, פרסם את מסקנותיו וממליץ שלא להנפיק שקל דיגיטלי בעתיד הקרוב
בנק ישראל פרסם היום (ג') את המלצות הצוות שהקימה הנגידה, קרנית פלוג, בנובמבר 2017, כדי לבחון הנפקת מטבע דיגיטלי על ידי הבנק המרכזי.
הצוות ממליץ שלא להנפיק שקל דיגיטלי בעתיד הקרוב וקובע כי "יש צורך להמשיך לבחון את התחום ולעקוב אחרי ההתפתחויות בעולם לפני שניתן יהיה לנמק כיאות החלטה להמליץ על הנפקת מטבע דיגיטלי".
בנקים מרכזיים רבים בעולם בוחנים את האפשרות להנפיק מטבע דיגיטלי או להשתמש בטכנולוגיות מבוזרות במערכות התשלומים, אולם אף בנק מרכזי במדינה מפותחת לא הנפיק עד כה מטבע דיגיטלי לשימוש נרחב.
בנקים מרכזיים בכמה מדינות מפותחות נמצאים בשלב מתקדם של בחינת ההיתכנות של הנפקת מטבע דיגיטלי. מנגד, בנקים אחרים הצהירו כי הם אינם מתכננים להנפיק מטבע דיגיטלי בעתיד הקרוב מפני שמערך התשלומים במדינותיהם יעיל ומספק לו חלופות טובות.
מתוך עבודת הצוות עולה כי אין כיום אפיון אחיד למטבע דיגיטלי בהנפקת בנק מרכזי. ניתן לקבוע את נגישותו – לציבור כולו או רק למוסדות פיננסיים; את אופי ההנפקה – מבוסס על רישום במאזן הבנק (balance based) או על "אסימונים" (token based); את מידת האנונימיות המאפיינת את השימוש בו; ואם יישא או לא יישא ריבית. המסמך מציג את היתרונות, החסרונות והסיכונים הגלומים באפיונים שונים.
המסמך מציג את המטרות המרכזיות שהנפקת מטבע כזה עשויה לשרת. אחת מהן היא שימור הגישה של הציבור להתחייבות של הבנק המרכזי, במידה שהשימוש במזומן יצטמצם במידה ניכרת, כפי שקורה בשבדיה, אולם סוגיה זו אינה רלוונטית בעת הזו למשק הישראלי. מוטיבציה נוספת להנפקת שקל דיגיטלי יכולה להיות ייעול השימוש באמצעי התשלום ותמיכה במערך התשלומים.
תועלות נוספות שיכולות לנבוע מהנפקת המטבע הן סיוע במלחמה בכלכלה הבלתי מדווחת, התאמה לסביבה טכנולוגית מתקדמת, קידום מגזר הפינטק בישראל, ועוד. הצוות מציין כי התאמה להתקדמות אפשרית שמדינות אחרות יעשו בתחום זה משמשת גם כן שיקול חשוב.
עוד נכתב במסמך כי להנפקת מטבע דיגיטלי של הבנק המרכזי צפויים להתלוות לא מעט קשיים, מהותיים וטכנולוגיים, וסיכונים שנוגעים בעיקר להשפעה אפשרית על המערכת הפיננסית. נוסף לכך צפוי כי ההנפקה תשפיע על הבנק המרכזי כמנפיק המזומן ומנהלו וכמנהל המדיניות המוניטרית, וכן על מערך התשלומים.
בבנק ישראל מציינים כי "הצוות שהוקם ימשיך לפעול לצורך לימוד הנושא ומעקב אחריו. בפרט ימשיך הצוות לעקוב אחר ההתפתחויות בעולם, במיוחד בבנקים מרכזיים אחרים, וכן אחר ההתפתחויות הטכנולוגיות הרלוונטיות בארץ ובעולם".