נותנים כבוד: תקווה ישראלית לספורט שוויוני
כיצד מצמצמים פערים, יוצרים שוויון הזדמנויות ושיתופי פעולה בין אוכלוסיות שונות בחברה הישראלית? הכל מתחיל עם הכדור, זה שמשחקים איתו במגרש. מיזם "תקווה ישראלית - מגן הכבוד: הדור הבא" נותן כבוד לכולם ופועל למען עתיד טוב יותר
בשיתוף הטוטו
כדורגל כמנוע לקידום פעילות חברתית ושוויון קהילתי נשמע ברגע הראשון כמו חזון אוטופי, אבל מיזם "תקווה ישראלית – מגן הכבוד: הדור הבא" מוכיח שזה לא רק חזון אלא מציאות מחממת לב שמתקיימת כבר ברחבי ישראל.
איך המגרש הביתי שלכם נראה? אם הוא זקוק לשיפוץ, אולי נוכל לעזור לכם
המיזם החברתי שיזם נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, בשותפות עם משרד התרבות והספורט, ההתאחדות לכדורגל, מנהלת הליגות, הטוטו ועמותת ערכים בספורט, מקדם שותפות בין הקבוצות השונות של האוכלוסיה בחברה הישראלית. הפעילות יוצרת שיתופי פעולה עם המגזר הציבורי, הפרטי והשלישי. שיתוף הפעולה בספורט בכלל ובכדורגל בפרט, הוביל כבר לפעילויות שמקדמות את כל הערכים הללו הלכה למעשה. מדי שנה מוענק על ידי נשיא המדינה אות הכבוד למועדונים, מחלקות נוער ומיזמים ייחודיים בכדורגל , שהציגו הישגים ברוח "תקווה ישראלית".
מדובר בתכנית הדגל שמוביל נשיא המדינה לביסוס השותפות והקבוצות השונות בחברה הישראליות בתחומי מפתח חברתיים שונים, ובראשם ספורט, אקדמיה, תעסוקה וחינוך.
"באמצעות הספורט והכדורגל, אנחנו מצליחים לחבר ולחזק את המפגש בין יהודים וערבים, דתיים וחילונים ובנות ובנים. לאורך השנה קבוצות הכדורגל ומחלקות הנוער שמצטרפות למיזם פועלות לצמצום פערים, יצירת שוויון הזדמנויות ולמעשה הופכות את מועדון הכדורגל ומחלקות הנוער למנוע קהילתי וחינוכי המשמעותי ביותר." אומר ערן איתן, מנהל "תקווה ישראלית: מגן הכבוד" מטעם בית הנשיא.
"אנחנו מלווים, בשותפות עם עמותת ערכים בספורט, את מחלקות הנוער והמועדונים בתהליכים חינוכיים שעוזרים להם לקדם בקהילות בהן הם פועלים, ערכים של שותפות, סובלנות שוויון ומצוינות".
כאמור, בסוף כל שנה מעניק נשיא המדינה את "מגן הכבוד" למחלקות נוער וקבוצות כדורגל שמצטיינות בפעילותן לאורך השנה. "אני קורא לכל המועדונים ומחלקות הנוער להצטרף אלינו. כדורגל הוא הספורט הפופולרי בארץ וגם אם לא כולם יצאו ממנו כדורגלנים מצטיינים, זו הזדמנות להעניק את כל הערכים האלה למען עתיד טוב יותר לכולנו", אומר איתן.
מברזיל לנתניה – כדורגל נשי כעובדה
שלי ישראל היא חלוצה בתחום הכדורגל הנשי, לא פחות. השנה זכתה מטעם "מגן הכבוד" בתואר מאמנת הכבוד לשנים 2017-2018 על עשייה ערכית חינוכית עם בני נוער.
ישראל נולדה בברזיל ואומצה בילדותה על ידי הוריה, שהתגוררו בנתניה. אולי אלה שורשיה הברזילאיים, אבל מילדות שיחקה ישראל כדורגל. בגלל שלא מצאה מסגרת מתאימה בעיר הולדתה, היא שיחקה עם הבנים בשכונה ועשתה הכל כדי לשחק מקצועית. 15 שנים היא הייתה שחקנית בנבחרת ישראל ובגלל שבנתניה לא יכלה למצוא מסגרת, נסעה 4-5 פעמים בשבוע לשחק בתל אביב.
לפני כ-5 שנים יסדה בעיר ילדותה את מועדון הכדורגל "בנות נתניה" ובכך נתנה לגיטימציה לשוויון בו ילדות ונערות, שמשחקות כדורגל באופן מסודר, כאילו כל זה היה כאן תמיד.
"אחרי שהייתי כבר מאמנת ובעיצומי לימודי תואר במנהל עסקים, הקמתי מסגרת לבנות ונערות בעירי וזה לא היה פשוט", אומרת ישראל. "זה לא היה
פשוט כי קבענו עובדות לעירייה מבחינת מתקנים ומגרשים".
"בהתחלה אימנתי את הבנות בספורטק ובמגרשים לא רשמיים בשכונות. היום, אחרי 5 שנים של עשייה, יש 120 בנות במועדון במסגרת תחרותית וחובבנית, עם 4 קבוצות בליגה, מתוכן אחת בליגת העל לנשים.
"בעקבות 'מגן הכבוד' הצלחתי לשכנע את מכבי נתניה לפתוח את בית הספר לכדורגל שלהם גם לבנות ויש להם כבר 15 תלמידות צעירות. מבחינתי זה הישג עצום. לחלקם זו פעם ראשונה לאימון מעורב של בנים עם בנות", אומרת ישראל. "צריך להבין, אין בגילאים האלה הבדלים פיזיים בין בנים ובנות. רק צריך להרגיל את הילדים, הילדות וההורים לשינוי".
"אני מאמינה שמועדוני הגברים יקדמו את כדורגל הנשים ולכן המהלך הזה כל כך חשוב. האימון עם מכבי נתניה נותן לי את הלגיטימיות לקדם את ערכי השוויון. אין סיבה שזה לא יתקיים. השאיפה שלי היא, שדרך השילוב עם מכבי נתניה, עוד מועדוני כדורגל בארץ יבינו שהם חייבים לפתוח את השערים לנשים. אני רוצה להשוות את המצב בארץ למה שנעשה בעולם - למועדוני כדורגל יש קבוצות נשים לצד קבוצות הגברים. זה צריך להתחיל מילדות ובצורה הכי מקצוענית שיש.
"כדורגל נשי מקדם אורח חיים בריא עם ערכי שוויון מגדריים ועוזר לילדות לבנות ביטחון עצמי ושאפתנות, שיקדם אותן בחיים, גם אם לא יצאו כדורגלניות מקצועניות. אני יודעת שלי תרם הכדורגל את כל הדברים האלה ועוד הרבה יותר".
קריית שמונה – כדורגל תורם לקהילה
עדי פרג׳, בין שאר פעילויותיו במועדון, הוא גם דובר הפועל קריית שמונה, זוכת "מגן הכבוד" לעונת 2017-18 על ״סיירת המעשים הטובים". פרג' והמועדון זכו במיזם לאות הצטיינות.
למועדון הוא הגיע לפני יותר מ-10 שנים וסיירת המעשים הטובים שלו עושה שינוי מהותי בקהילה המקומית. "בפגישה הראשונה עם 'מגן הכבוד' נאמר משפט שנחרט בי: מועדוני הכדורגל הם כיום תנועת הנוער הגדולה בצפון. הבנתי, שמעבר לכדורגל, יש למועדון גם שליחות חברתית וקהילתית וזה הוביל להקמת סיירת המעשים הטובים בחסות איתורן, של המועדון והבעלים איזי שרסקי", אומר פרג'.
"שרסקי הכניס משהו תקדימי למועדון: כל חבר במועדון, בכל תפקיד, חתום על סעיף בחוזה שמחייב אותו לתרומה לקהילה כחלק מפעילות הפועל קריית שמונה. בכך נקבע שזה הדי אן איי של הקהילה. זה תקדימי בליגת העל בכדורגל.
"סיירת המעשים הטובים משלבת את השחקנים הבוגרים, השחקנים הצעירים והקהילה יחד. כל מאמן שולח בתחילת שנה תכנית שנתית של תרומה לקהילה. חלק מאמצים בית ספר עם צרכים מיוחדים, חלק מרכזים קהילתיים וכדומה.
"לכל נבחרת מצמידים שניים מכוכבי הקבוצה הבוגרים, מליגת העל. יחד עם מושאי ההערצה שלהם, הילדים יוצאים יחד לקהילה. העבודה עם קשישים ואנשים מוגבלים משותפת לכולם וזה משפיע על כולם. אפילו שחקני ליגת העל חוזרים מרוגשים מהפעילויות וברור שגם הילדים.
"אנחנו מתעקשים על פעילויות שכוללות מפגשים אישיים עם התושבים כי להם ההשפעה הגדולה ביותר ואנחנו משתפים פעולה עם מחלקת הרווחה בעירייה ועם עמותות. ההשפעה ניכרת גם בקשר שנוצר ונמשך אחר כך בין השחקנים – צעירים ובוגרים – ובין תושבי הקהילה".
פרג' מספר שהשנה, אחרי 4 שנות פעילות מבורכות של הסיירת, ב-8 קבוצות ויותר מ-400 ילדים, הם הכניסו עוד תקדים בכדורגל הישראלי ומעורבותו בקהילה – מתן תמריצים. מדי חודש הם בודקים איזו קבוצה עשתה הכי הרבה לטובת הקהילה בכל חודש נתון והמנצחת מקבלת יום גיבוש שווה במיוחד. "המטרה היא להפתיע את עצמנו ולגרום לילדים ולנערים לצאת מהקופסה וליזום. אני מקווה שבסוף השנה אופתע", מסכם פרג'.
כדורגל מקרב לבבות בנגב
חסן אבו עליון הוא רכז מועדון הכדורגל של צעירי רהט ופעיל חברתי ידוע ברהט, יו"ר עמותה לטובת בני השכונות בעיר. "את העמותה הקמנו אחרי 15 שנות התנדבות בעמותת "ידיד". ראינו שאין תשובה לבעיות האוכלוסייה עד גיל 25 ולהורים לילדים קטנים. בעמותה אנחנו עוזרים לוועדי הורים ולילדים בשיעורים לפי הנטיות והעניין שלהם בחיים. זה מאד מאתגר", הוא אומר.
מועדון "צעירי רהט" מורכב משלוש קבוצות כדורגל לילדים, נערים ונוער. "אנחנו נמצאים במרכז הנגב ומסביב יש הרבה קבוצות בישובים השונים והילדים במועדון שלנו משחקים איתם. בכדורגל יש הרבה סממנים וערכים של שיתוף פעולה, אפילו לחיצת היד בתחילת המשחק היא יותר מסמלית ולנו חשוב להנחיל את הערכים האלה".
ב-3 הקבוצות של "צעירי רהט" יש כ-120 ילדים, נערים ונוער וכולם משחקים בליגות המתאימות. הניכור בין הקבוצות השונות, שמגיעות ממקומות שונים, קיימים גם שם. "ילדים לא מכירים את המנטליות האחד של השני. הפעילויות המשותפות והכדורגל נותנים שפה אחידה, שמשותפת לכולם בעולם ולכן זה מקרב את הקבוצות. את המגן קיבלנו על השיתוף שיצרנו על שיתוף של הילדים הבדואים עם הסביבה שלהם בנגב ובתוך הקהילה הישראלית בכלל", אומר אבו עליון.
"אימצנו ערכים של קרוב לבבות ויצירת הכרות בין קבוצות שונות בחברה. למשל, פעם לפני משמחק ביקשתי משופט שייתן לי בסופו שמות של 2 שחקנים שישחקו לפי הערכים האלה, של הוגנות, אדיבות וסובלנות. שחקן מדימונה ושחקן מרהט קיבלו ממני בסוף המשחק מדליות הערכה. האפקט היה עצום וממש ריגש אותי", מסכם אבו עליון.
תנו תקווה ל"מגן הכבוד"
"תקווה ישראלית" קוראת לרשויות המקומיות ולמחלקות הנוער בכדורגל להצטרף ל"תקווה ישראלית - מגן הכבוד: הדור הבא" במטרה לבסס תשתית ארגונית, חינוכית וערכית משמעותית עבור הנוער והילדים בכלל הליגות ולהתמודד עם גילויי אלימות במשחקי הנוער והילדים. מטרת המיזם, הפועל גם בליגת העל החל מ-2015, היא לבסס את העשייה החינוכית והערכית ואת המועדון כמנוע קהילתי לצמצום פערים, ליצירת שיווין הזדמנויות ולשיתופי פעולה בין אוכלוסיות שונות בחברה הישראלית.
משחקים יחד בכבוד, אבל למגרש שלכם מגיע גם? ספרו לנו ואולי נבוא לשפץ לכם אותו
בשיתוף הטוטו