שתף קטע נבחר

 

מיליארדים הופכים נגישים: כבר לא צריך את אישור המעסיק למשיכת החיסכון

אחרי שנים של טרטורים וסחבת שמנעו מעשרות אלפי חוסכים גישה למיליארדי שקלים שהופקדו עבורם, החל ממחר יחויבו קופות הגמל, הפנסיה והביטוח להעביר את כספי הפיצויים לחוסך, מבלי להתנות זאת בהסכמה של המעסיק

החל ממחר (ה') יחויבו הגופים המוסדיים המנהלים את החסכונות להעביר לחוסכים את הכספים מבלי להתנות זאת בהסכמה של המעסיק.

 

עובדים שבמשך שנים המעסיק שלהם הפריש כספים לטובת פיצויים, מגלים כשהם באים למשוך את הכסף, שחלה עליהם חובה להביא אישור מאותו מעסיק, כדי לשחרר את החיסכון.

 

במקרים רבים מדובר בקופות ישנות שכספי הפיצויים בהן הופקדו לפני עשרות שנים. מקום העבודה ההוא כבר לא קיים – נסגר או פשט רגל, המעסיק אולי הלך לעולמו כבר, והדרישה לאישור של אותו מעסיק נועלת למעשה את האפשרות להגיע אל הכסף.

 

: שטרות ישראליים (צילום: sutterstock)
(צילום: sutterstock)

התיקון לחוק שיכנס לתוקף הוא בשורה לאותם עשרות אלפי חוסכים שנמנעה מהם האפשרות למשוך את הכספים ש"נתקעו" בקופות  - כ-8 מיליארד שקל במאות אלפי חשבונות ששוכבים להם בנחת בחברות הביטוח, הפנסיה והגמל.

 

אפשר למשוך אבל לא תמיד כדאי

נזכיר כי ההפקדה החודשית לחיסכון הפנסיוני של העובד כוללת שלושה מרכיבים – חלקו של העובד שיורד משכרו, חלקו של המעביד וחלק נוסף אותו מפריש המעביד ומיועד לפיצויים.

 

בעבר לא היתה חובה על המעביד להפריש כסף לפיצויים, אך אז, כמו היום, קיימת חובה לשלם אותם במקרה שמזכה בהם. על פי חוק, עובד המפוטר בנסיבות המזכות בפיצויים, זכאי לפיצוי בגובה שכר חודשי בגין כל שנת עבודה. לשם הנוחות, המעביד יכול להפקיד מדי חודש 8.33% מהשכר, כך שבתום שנה הצטברה בקרן הפיצויים משכורת חודשית אחת (12X8.33%). בפועל, רוב המעסיקים נהגו כך.

 

אמנם כספי הפיצויים הללו נועדו במקור לתשלום עבור פיטורים, אבל בפועל רוב המעסיקים לא משכו את הכספים בקופה, גם כאשר העובד לא היה זכאי להם בסיום עבודתו, וגם לא דרשו אותם.

 

מאז כניסתו לתוקף של צו ההרחבה לפנסיה חובה, לפני עשור, הפקדת המעסיק לקופת פיצויים הפכה לחובה, כאשר היום שיעור ההפקדה המחויב (המינימאלי) עומד על 6%.

 

בשנים האחרונות ניכרת מגמה שבה יותר ויותר מעסיקים חותמים עם העובד על הסכם בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין. במילים פשוטות - המשמעות היא שכספי הפיצויים יהיו שייכים לעובד בכל מקרה, בין אם התפטר ובין אם פוטר. עם זאת, אין חוק או הוראה גורפת כיום בנושא, ובטח לגבי העבר, הסוגיה הזו לא כל כך ברורה.

 

בפרקטיקה, רוב קופות הגמל והפנסיה לא משחררות כספים בלי אישורי המעסיק, גם אם הוא לא הביע כל התנגדות, באופן פאסיבי.

 

התיקון החדש לחוק לא הכריע בשאלה המהותית למי שייכים הכספים, אלא הסתפק במענה פרקטי לבעיה. לפי התיקון, מעסיק שסבור כי לפי הסדר בינו לבין העובד או לפי עילה חוקית מסוימת - העובד לא זכאי לקבל את הכספים, יצטרך להוכיח זאת בתוך ארבעה חודשים (החוק נכנס לתוקף ב-8 ביולי וכעת יעברו 4 חודשים מהחקיקה). אם לא פנה המעסיק לקופת הגמל בליווי אחד המסמכים הנדרשים, יהיה זכאי העובד לקבלת הפיצויים ללא צורך באישור כל שהוא.

 

נציין כי למרות המהלך החיובי, משיכת כספי פיצויים טרם הגעה לגיל הפרישה, עלולה לפגוע בקצבה שתתקבל בפרישה ולכן מומלץ לבחון היטב את השלכותיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים