קולולם לכולם: מיזם השירה שהפך לבינלאומי
הם כבשו את המדינה עם אירועי שירה המונית, ועכשיו הם סוחפים את הגלובוס. בתוך שנה וחצי מארגני פרויקט קולולם הספיקו לשיר עם מנהיג דת מאינדונזיה, צברו מעריצים מסעודיה, זמזמו בשפת הזולו בדרום אפריקה - וזכו ב"נובל של אסיה" על קירוב לבבות. צפו
לאור טייכר, במאי ויזם חברתי, היה חלום. לשיר את השיר "על כל אלה" של נעמי שמר עם אלפי אנשים לכבוד שנת ה-70 למדינת ישראל. אז הוא הקים יחד עם היזמית מיכל שחף-שניידרמן והמנצח בן יפת, את "קולולם" - מיזם חברתי לשירת המונים שמטרתו העיקרית היא חיבור בין אנשים זרים. "מוזיקה היא הכלי כדי לייצר את החיבור הזה", מסביר יפת.
מה שהתחיל כחלום צבר תוך שנה וחצי תאוצה אדירה, שהיום השלושה מגדירים במילה אחת: "וואו". מתופעה מקומית הפך קולולם להצלחה עולמית: טייכר, שחף-שניידרמן ויפת זכו בפרס לשינוי חברתי מטעם הארגון האמריקאי "אסיה סוסייטי", המריאו עד דרום אפריקה כדי לעשות קולולם ראשון מעבר לים וזכו להתעניינות אפילו ממדינות ערב.
צילום: תומריקו, עריכה: עידן כהן, יותם קצור, גל שאול
לאירוע הראשון, שבו שרו את "אור גדול" של אמיר דדון, ציפו המארגנים שיגיע מספר צנוע של משתתפים. בסופו של דבר, הגיעו 500. "אמרתי לעצמי, אמרתי, אני אצא שנייה החוצה מהאולם, בטח מתחילים להגיע אנשים, ופתאום ראיתי תור מטורף לאורך כל הרחוב", מספרת שחף-שניידרמן.
"מיכל חזרה פנימה ושאלה אותי: 'תגיד, בן, ניצחת פעם על מאות אנשים?'", ממשיך יפת. "אמרתי לה, 'כן, בערך'. היא המשיכה, 'לא, כאילו 500 איש? 300 איש? 100 איש?'. אמרתי לה, 'משהו כמו 70 איש. אבל אני די בטוח שזה יהיה ממש בסדר. סמכתי על כולנו".
ואכן, הכל היה ממש בסדר. אפילו ממש ממש בסדר. הקליפ שצילמו וערכו חברי קולולם עלה לפייסבוק, זכה למאות אלפי צפיות, ומשם הדרך הייתה קצרה להצלחה. ביום העצמאות האחרון הגשימו השלושה את החלום הראשון וביצעו את "על כל אלה" בחגיגות ה-70 למדינת ישראל עם 12 אלף איש ורובי ריבלין אחד, אבל זה ממש לא נגמר שם.
"אנחנו מקבלים הודעות מאנשים בעולם שרוצים ללמוד ולעשות קולולם", מספרת מיכל. "הודעות מערב הסעודית, מאבו דאבי, ממוסלמי מסודן שכתב לנו שכל החיים לימדו אותו לשנוא את ישראל ועכשיו שהוא נחשף אלינו ולאירועים שלנו נפתחו לו העיניים".
רגע שיא נוסף נרשם כשחברי קולולם קיבלו שיחת טלפון מנציגו של פאק יאיא, מנהיג מוסלמי מרכזי מאינדונזיה שהגיע לבקר בארץ. בשיחה נאמר להם שהוא מעוניין לבצע בזמן ביקורו קולולם לקירוב לבבות.
"חשבנו שעובדים עלינו", צוחקת שחף-שניידרמן. "אבל כשהבנו שזה רציני, הרמנו אירוע בשיתוף מגדל דוד שהשתתפו בו מוסלמים, נוצרים ויהודים. שרנו את One Love של בוב מארלי בשלוש שפות. השיח' שנכח באירוע, שר עם כולם ואחרי האירוע אמר שהוא חושב שתהיה לאירוע הזה השפעה מדהימה על הצורה שבה אנחנו רואים אחד את השני".
בחודש שעבר הגיעה ההכרה העולמית הרשמית על פעילותם, כשזכו בפרס לשינוי חברתי "asia game changer award", מטעם ארגון שמטרתו לחבר בין מזרח למערב. עד כמה הפרס יוקרתי? אפשר להבין את זה מכינויו הלא רשמי - "הנובל של אסיה". "הטקס נערך בניו יורק והיה מאוד רשמי, מאוד מעונב, בהשתתפות אישים כמו ביל קלינטון", מספרת שחף-שניידרמן.
להפוך כל יום ליום הטוב ביותר בחיים שלנו
"אחד הרגעים המרגשים", ממשיך אותה יפת, "היה כשעמדתי על הבמה ואמרתי לקבוצה של אנשים שלא יודעים שזה עומד לקרות, 'קדימה, קומו, אנחנו מתחילים לשיר קומו, והם קמו".
"בא אליי אחרי הטקס המנכ"ל של Asia Society ואמר לי, 'תקשיבי, בחיים האנשים האלה לא קמו ושרו ככה", מספרת שחף-שניידרמן בהתרגשות.
התחנה האחרונה, אבל בוודאי שלא הסופית, הייתה יוהנסבורג. היישר מהטקס בניו-יורק טסו חברי קולולם לדרום אפריקה, בעקבות הזמנה של רשת בתי הספר של הקהילה היהודית במדינה. "הנגנים היו מקומיים, ושרנו את השיר I Lived בזולו שזו אחת מ-11 השפות המדוברות בדרום אפריקה", מספרת שחף-שניידרמן בהתרגשות, "חשוב לנו להתחבר למקום שאליו אנחנו באים".
"אנחנו תמיד מחפשים איזה מסר אנחנו רוצים להעביר הפעם באירוע, והשיר הזה מדבר על לתת את כל מה שיש לך בעבור החיים שלך", מסכם יפת. "להפוך כל יום ליום הטוב ביותר בחיים שלנו. כלפי עצמנו וכלפי האנשים שנמצאים סביבנו.
עמדנו שם במעגל אחד גדול והיה כל כך כיף לראות איך לאט לאט עוד קליפה של חשש הולכת ומתקלפת, ואיך לאט לאט הגוף מתחיל לשיר גם איתך ולא רק המיתרים. קפצנו ורקדנו ושרנו ביחד I did it all, I lived. ובסוף אמרתי להם 'עכשיו באמת עשינו את זה'.
בפעם הראשונה ביצענו קולולם מלא מחוץ לארץ שלנו, וזה היה מאוד מיוחד לגלות שהדבר הזה הוא אוניברסלי. הרצון להתחבר, להיות שייך - הוא אוניברסלי. ההנאה מלשיר ביחד היא אוניברסלית. נשמתי את הרגע הזה, והתמלאתי בגאווה על מה שקולולם נהיה".