ידועים בציבור יזכו לפנסיה של בן הזוג המנוח
ידועים בציבור לא נחשבו ל"בני זוג" כאשר הדבר נגע לזכותם לקבל את תשלומי הפנסיה של בן זוגם המנוח, אולם פסיקה שהתקבלה לאחרונה קובעת כי גם ידועים בציבור ייחשבו לשאירים לכל דבר
הפסיקה שקובעת כי ידועים בציבור יזכו לפנסיה של בן הזוג המנוח התקבלה בעקבות עמדת פרקליטות מחוז דרום שקבעה "יש מקום לבחון את ההלכה מחדש אל מול השינויים החברתיים והמשפטיים שהתרחשו ב- 34 השנים האחרונות".
כבר בדקתם מי יירש את החיסכון שצברתם? אל תחכו להפתעות
אל תחכו ל"בום" בפנסיה: זה מה שתוכלו לעשות עכשיו כדי לפרוש בעתיד בכבוד
לפני כחצי שנה הלך לעולמו אריק ניסן בגיל 84, מי שהיה סגן ראש העיר בבאר שבע לשעבר. בעשור האחרון הוא חי עם בת זוג בת 74 בגני עומר, לאחר שהתאלמן מאשתו. הם הכירו באירוע חברתי בגני עומר ולאחר מספר חודשים החליטו לעבור לגור יחד.
השניים אף ערכו הסכם לחיים משותפים כידועים בציבור בבית המשפט לענייני משפחה בעיר לפיו "ינהלו חיים משותפים במסירות, בכבוד הדדי ובאווירה משפחתית טובה". הם ניהלו משק בית משותף וחיו ככל זוג נשוי ואוהב בשנות הזהב שלהם.
בשלוש השנים האחרונות חלה החמרה במצב הבריאותי של ניסן והוא הפך לחולה סיעודי, בעוד זוגתו נשארה לצידו. לאחר שנפטר, הגישה הידועה בציבור תביעה לביה"ד לעבודה בבאר שבע נגד קרן הגמלאות וקרן הפנסיה של עיריית באר שבע, על מנת שתוכל לקבל את הפנסיה התקציבית שלו כאלמנתו. על פי החוק הפנסיה מגיעה לבן הזוג של הנפטר.
בקרן הגמלאות ובעירייה ביקשו לדחות את תביעתה, שכן לא נמצאה כל הודעה של הצדדים לקרן הפנסיה אודות היותם ידועים בציבור, ואין מסמך המעיד על היותה בת זוגו. כמו כן, על פי התקנון רק בת זוג יכולה לקבל את הפנסיה, ולפי הוראות חוק הרשויות המקומיות, אין משמעות ההגדרה בת זוג - ידועה בציבור. בבית הדין ביקשו לשמוע גם את עמדת המדינה, שכן לאורך השנים מקומה של הידועה בציבור בתחום הפנסיה נפקד.
הפרקליטות, בפעם הראשונה, אמרה בבירור כי "עמדת המדינה היא כי יש לפרש את הביטוי 'בן-זוגו של הנפטר' בהחלטת הרשויות המקומיות, כולל בני זוג ידועים בציבור". בחוות הדעת של עו"ד יעל ינאי, מהמחלקה האזרחית בפרקליטות מחוז דרום, נקבע כי צריך לבחון את ההלכה מחדש.
"ההלכה הקיימת בנושא (משנת 1984) קבעה כי הביטוי 'בן זוג' אינו כולל ידועים בציבור כשאירים הזכאים לתשלומי פנסיה, במקרה של גמלאות השופטים", נכתב. עו"ד ינאי התייחסה לעתירה של ידועה בציבור של שופט שביקשה לקבל את הגמלה שלו. ביהמ"ש העליון פסק בזמנו, בשנות ה- 80, כי המונח "בת זוג" אינו מתייחס לידועה בציבור. "המדינה סבורה כי יש מקום לבחון הלכה זאת מחדש, אל מול השינויים החבתיים והמשפטיים שהתרחשו ב-34 השנים האחרונות ביחס למעמדם של ידועים בציבור".
בעקבות עמדת המדינה, לפיה ידועים בציבור הם שארים לכל דבר ועניין, פסק בית הדין כי העירייה תשלם לתובעת את הגמלה של המנוח, הכל בהתאם להוראות חוק הרשויות המקומיות. עו"ד של העותרת יעל ורד אמרה בתגובה כי "מטרת ההליך הייתה להחיל את הפיסקה המתקדמת בישראל בעניין מעמדת וזכויותיהם של ידועים בציבור לעניין גימלה ופנסיה. אני שמחה להוביל את מאבקם בפסיקות תקדמיות בעוד שהכנסת איננה מחוקקת חוק ראוי ומוסדר בעניין מעמדם".