שתף קטע נבחר

 

הישג בבחירות המקומיות: עוד 100 נשים במועצות

הייצוג הנשי גדל ב-3% בערך בבחירות המקומיות. אלו היישובים עם רוב נשי במועצה, ואלו היישובים שבהם אין אף אישה במועצה

מספר הנשים החברות במועצות הערים והמועצות המקומיות בישראל גדל בכ-100 בבחירות שנערכו בשבוע שעבר. כך עולה מנתונים ראשוניים שנאספו על-ידי הרשות לקידום מעמד האישה.

עינת קליש (צילום: גיל נחושתן)
קליש רותם. עשתה היסטוריה בחיפה(צילום: גיל נחושתן)

על-פי הנתונים, בבחירות 2018 נבחרו 426 נשים לכהן כחברות מועצה, לעומת 327 שכיהנו במועצות שנבחרו בשנת 2013. הנתונים אינם כוללים את מליאות המועצות האזוריות וכך גם ההשוואה לבחירות 2013. 

 

למרות הגידול המרשים במספר, הייצוג הנשי גדל אך במעט מ-13.5% ב-2013 ל-16.6% כיום וזאת בשל הגידול הכללי במספר חברות וחברי המועצה בכל רחבי הארץ.

 

מאיסוף הנתונים עולה כי קריית טבעון ואבן יהודה הם היישובים היחידים שבהם יש רוב נשי במועצה (שבע לעומת שישה ושש לעומת חמישה בהתאמה). בפרדסיה, להבים, הר אדר ואלפי מנשה הרכב של חמישה גברים לעומת ארבע נשים.

 

שיאניות הייצוג הנשי במספרים מוחלטים הן באר שבע ותל אביב עם עשר חברות מועצה מתוך 27 ו-31 בהתאמה. חיפה, ראשון לציון ובת ים יתהדרו בתשע חברות מועצה כל אחת ורמת גן בשמונה. בבחירות 2013 השיא עמד על שמונה חברות מועצה ביישוב.  

גילה גמליאל (צילום: אבי מועלם)
גמליאל. "אתן שגרירות מקומיות של תנועה בינלאומית רחבה"(צילום: אבי מועלם)

ב-68 יישובים לא תכהן ולו אישה אחת במועצה - בהם בני ברק, אום אל פאחם, אלעד, ביתר עילית, חצור הגלילית, יבנאל, יסוד המעלה, טירה, מודיעין עילית, סחנין, עמנואל, רהט ושפרעם.

 

ב-23 יישובים תכהן חברת מועצה אחת בלבד ובהם יבנה, אור עקיבא, צפת, קריית מלאכי, קריית ארבע, נתיבות ובית שאן.

 

19 נשים מהמגזר הערבי נבחרו לכהונה לעומת עשר ב-2013. בנצרת יכהנו שלוש חברות מועצה ובנוסף נשים נבחרו לכהן במועצות של 14 רשויות ערביות נוספות. חברות מועצה ערביות נבחרו גם בחיפה ובלוד. במגזר החרדי, לעומת זאת, טרם נבחרה אישה לכהונת חברת מועצה.

מדז'יבוז'. "בשורה חשובה" (צילום: ענבל מרמרי) (צילום: ענבל מרמרי)
מדז'יבוז'. "בשורה חשובה"(צילום: ענבל מרמרי)

 

השרה לשוויון חברתי, גילה גמליאל אמרה בהתייחס לנתונים כי "בראש ובראשונה אני רוצה לשלוח ל-426 נבחרות הציבור החדשות ברכת הצלחה גדולה. אתן מייצגות לא רק את הציבור שבחר בכן אלא את כלל הנשים בישראל. גם במציאות הפוליטית של 2018 נשים סובלות מיחס מפלה, מהערות סקסיסטיות, מחשדנות ומדעות קדומות. בכוחנו לשנות את המציאות. אתן שגרירות מקומיות של תנועה בינלאומית רחבה ואני קוראת לכן לשלב בפעילות הציבורית שלכן גם את האחריות האישית לקידום שוויון מגדרי, לעידוד נשים נוספות להצטרף לזירה הציבורית ולתמיכה בפעולות עירוניות המקדמות נשים. הצלחתכן - הצלחתנו".

 

מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה, אוה מדז'יבוז', הוסיפה: "גידול של 100 נבחרות ציבור הוא בשורה חשובה. יחד עם 11 ראשות רשויות נבחרות ו-6 שמתמודדות בשבוע הבא בסיבוב השני מדובר במהפכה של ממש. השבוע נפתחה דלת ל-426 נשים להמשיך ולהתקדם בעשייה בזירה הציבורית ולבסס תשתית לקראת מערכת הבחירות הבאה. עם זאת, עלינו לבחון גם את שאלת הייצוג שנותר דל ולא שוויוני. פחות מ-17% מייצגות אוכלוסייה של 51%. עלינו להמשיך ולפעול להגדלת הייצוג היחסי ולקידום שוויון מגדרי. אני קוראת לראשי הסיעות בכל רחבי הארץ שבהן הבאה בתור ברשימה למועצה היא אישה לפעול להנהגת רוטציה במהלך הקדנציה על מנת לאפשר ליותר נשים לכהן במועצת העיר ולהגדיל את סיכוייהן להיבחר בפעם הבאה. זה הדבר הנכון לעשות".

 

ד"ר מזל שאול, מנכ"לית עמותת כ"ן (מקומיות 2018) אמרה כי "אנחנו שמחות לראות שהעבודה שלנו הניבה פירות. עבדנו קשה במהלך השנה האחרונה לצמצם את הפער המגדרי בשלטון המקומי - ערכנו כנסים ברחבי הארץ, הקמנו מדרשות לפוליטיקה, ליווינו ויעצנו למתמודדות, בנוסף לפעילות של עמותת כ"ן בחמש השנים האחרונות באמצעות תוכניות מנהיגות, ש-130 מהבוגרות שלה התמודדו בבחירות.

 

"גם לקמפיין הארצי לעודד ראשי רשימות לחתום על האמנה לשוויון מגדרי ולהקמת רשימות שוויוניות והקריאה לציבור לבחור ברשימות שוות הייתה השפעה על מספר הנשים שנבחרו. כל אלו יחד והתיקון לחוק הבחירות לרשויות המקומיות הביאו לשינוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ההישג של עינת קליש רותם בחיפה
צילום: עידו ארז
מומלצים