מצילים נוער ישראלי
עמותת ’נירים‘, שהוקמה לזכו ועל שמו של לוחם שייטת 13 ניר קריצ‘מן ז“ל, מצילה מדי שנה עשרות בני נוער במצבי סיכון חמורים. השבוע קיימה בניו יורק את הגאלה השנתית שלה
כפי שסיפרנו כאן ב'ידיעות אמריקה‘, לעמותה חיבור מיוחד והדוק לשייטת 13. כפר הנוער הטיפולי-אתגרי ’נירים‘ הקרוי על שמו של לוחם שייטת 13, רס"ל ניר קריצ'מן והוקם על ידי חבריו ליחידה. "אני הכרתי את ניר באופן אישי", סיפר לנו שלמה אבני, קצין מיל' מצטיין בשייטת 13, מייסד ומנהל 'נירים' בשכונות. "שבועיים לפני שנהרג היינו בייחד בג'נין". איתם שירת גם זיו גרשוני, חברו ומפקדו של ניר קריצ'מן ז"ל. אבני מספר שניר הציל את חייו של גרשוני. "אחרי שזיו נפצע, הוא רצה להנציח את זכרו של ניר, הוא רצה לעשות משהו עבור מי שהציל את חייו".
את הערב הנחה הסטנדפיסט אילון גולד, שהזמין לבמה גם את אלוף פיקוד צפון לשעבר יוסי פלד, ואת בוגר נירים ששיתף בסיפורו המרגש.הסיפור של יהודה לא השאיר מקום לספק בנוגע לאימפקט של העמותה על צעירים רבים כל כך בישראל.
נירים פועלת היום גם במסגרת כפר הנוער וגם בשכונות הקשות בישראל. "החזון שלנו החל באיתור שטח להקמת פנימיה, ובמקביל הקמת 'נירים בשכונות'. הרעיון היה כשבזמן שיקלטו בני נוער יש הכרח להקים זרוע לעוד בני נוער. ידענו שיש לא מעט בני נוער שמגיעים מרקע קשה ומספר הפנימיות מצומצם לעומת מספר הנערות והנערים, בעיקר בגלל העלות. הרעיון של נירים בשכונות היה לתת מענה לבני נוער שצריכים את הליווי".
בשכונות משתמשת העמותה בכלים הבלתי שגרתיים המיושמים גם בכפר הנוער נירים, ביניהם פעילות השטח האתגרי המשמשת ככלי עיקרי לשינוי. "אנו מתמקדים בהחזרת בני הנוער למסגרות החינוכיות ובהשתלבותם בחברה, בחיזוק המשפחה והקשר עם הקהילה".
האורחים שמעו כיצד התגבשה העמותה. בסיוע אביו של גרשוני, ויוצאי שייטת נוספים, הוחלט להקים את העמותה, אשר מעניקה לבני נוער בקצה רצף הסיכון, הזדמנות נוספת, לעיתים האחרונה, לחזור אל לב החברה הישראלית כאזרחים התורמים לעצמם, למשפחותיהם ולמדינה."פרויקט הדגל שלנו היה כפר נירים לבני נוער, שהטיפול בו מבוסס על מודל שמתקיים במוסד מיוחד בהרי הרוקי בארה"ב". אבני מספר שכנער, זיו גרשוני הידרדר "למקומות לא טובים“, ובסיוע אביו הגיע לטיפול באותו מוסד ברוקי'ס. שם, הוא מספר, עבר תהליך ששינה את חייו. אחריו חזר לישראל, התגייס והשאר היסטוריה. נראה היה לו שהמורשת הראויה ביותר להנצחת חברו ניר, תהיה דרך ההזדמנויות שיעניקו לבני הנוער. "גם ניר נהג בכל הזדדמנות בזמן השירות, לחזור לבית הספר התיכון שלו ולשכנע את בני הנוער שם לחינוך משמעותי".
מירים ארי, מנהלת פיתוח משאבים וקשרי קהילה בעמותה סיכמה: "זה היה ערב נפלא ומופלא. כולם התרגשו יחד איתנו ורבים אף הזילו דמעה".
לאורך הערב החגיגי במנהטן הוקרנו מספר סרטים קצרים אודות העמותה והצעירים שמשקמים את חייהם בזכותה.
אבני, אב לחמישה, נולד וגדל באור עקיבא ושם לו למטרה אישית לשנות את השכונה בה גדל. מאז, התרחבה התכנית בהתמדה וכיום פועלת ב-18 שכונות מהקשות ביותר ברחבי הארץ, המתאפיינות במצב סוציו-אקונומי נמוך, פשיעה, שימוש בסמים ואלכוהול ושיעור נמוך של גיוס לצה"ל. "אנו שמים דגש על אוכלוסיות בעלות מאפיינים ייחודיים (דתיים, נערות ועולים מחבר העמים ואתיופיה), מבטיחים רצף תמיכה והדרכה (לאורך השירות הצבאי ואחריו) ונותנים עדיפות לבני נוער בגילאים צעירים למניעת החמרת מצבם".
רבים מבני הנוער מגיעים לנירים אחרי שהוצאו מהבית בצו בית משפט וכולם כמעט מסביר לנו אבני, מגיעים ממשפחות עם מספר פתולוגיות. "זה יכול להיות משפחות חד הוריות, הורה אחד היה או נמצא בכלא, בני נוער עם חוסר הצלחה לאורך זמן, חוסר אמונה בעצמם או בני נוער שחוו חוויה מורכבת, אולי עם תיקים במשפחה או כאלו שחוו פגיעה בצורה כזו או אחרת. "זה מאוד שונה ומשתנה. אלו בני נוער שלא הלכו בדרך הנכונה וללא התערבות שלנו הם יתגלגלגו למקום שהם מעמסה על החברה".
במסגרת הטיפול, ב'נירים' בכפר ובשכונות יוצאים עם בני הנוער למסע, דרך פעילויות שונות ודרך חוויות מאתגרות בטבע. אבני מספר שבנירים שואפים להשפיע על מקסימום תחומי החיים של הנערים, ולהביא לתמורה חיובית ומשמעותית גם במעגלים הרחבים יותר. המשפחה, החברים, השכונה והקהילה."כמעט עם כל חניך או חניכה יש בעית מוטיבציה גדולה. השלב השני הוא שלב של התנגדות, יש מאבק סמוי וגלוי מי שולט בזמנים וההתנהלות, מתי עושים הפסקה, למה צריך לסחוב כל כך הרבה, למה צריך לאסוף אשפה או לחכות שלכולם יהיה אוכל לפני הביס הראשון. יש הרבה התנגדויות מילויליות ופיזיות, אבל יש כמות גדולה של אנשי צוות ומתנדבים מרקע של יחידות מיוחדות וטיפול שיכולים לבוא ולשבת ליד הנער והנערה. מה שקורה במסע הבודד, זה שפתאום את חווה חוויה חיובית אחת ועוד אחת שנערמות ובסוף המסע, אתה נער בקבוצה שהלך 4 ימים במדבר, מבין שהוא חלק ממשהו הרבה יותר גדול ומבין את הסיפור הגדול. משקפים לו את ההצלחה והנקודות החיוביות שבו ויש המשך תהליך משם למנף את זה. נער ונערה עוברים ממצב של חוסר אמון בעצמם, משמעת לקויה ומחסור בערכים כמו רעות ואהבת הארץ, למצב שכל אלו מובילים אותם קדימה ואנחנו רואים את זה קורה".
יורם שגיא, נשיא החברה המרכזית למשקאות ויו"ר הוועד של נירים בארה“ב, בירך את המשתתפים וגרס כי כפי שהציונות התפתחה מהחלום על הקמת מדינה ישראל לאמונה כי המדינה היהודית תוכל להוביל את העולם בטכנולוגיות, רפואה וחקלאות כך נירים צריכה, יכולה ואכן תהפוך למקום שבו נערים ונערות לומדים לא רק לחיות אלא להיות מובילים חברתיים.
עמותת נירים גייסה בערב כסף שיסייע לה להמשיך ולתמוך בנערות ונערים בקצה הסיכון לכתוב מחדש את סיפור חייהם. "אני מקווהשנרחיב את המעגלים ואת החשיפה בארה"ב, כפי שעשינו בערבי הגאלה השנה ובשנה שעברה ונמשיך לעשות ביתר שאת".
www.nirim.org