מחאת הרופאים המחסנים: "אני רואה מדי יום הורים אוהבים ואחראים שוגים"
הם פוגשים בבתי־החולים את הילדים שנדבקו בחצבת. הם רואים את המצוקה של ההורים שילדיהם חלו. עכשיו הרופאים מתגייסים למאבק נגד התפרצות המחלה המידבקת בעקבות ריבוי מקרי הימנעות מחיסונים. למעלה מ־130 רופאים הצטרפו למיזם "הגן המחוסן" ומלווים בהתנדבות גני ילדים שדורשים פנקס חיסונים כתנאי קבלה לגן. "אני לא שוטרת", אומרת אחת הרופאות, "רק מציעה לתת מידע ישיר להורים"
רופאים רבים שבים ומתריעים בחודשים האחרונים מפני התפרצות מחלת החצבת,
ומפצירים בפני הורים לחסן את ילדיהם ולמגר
את המחלה. עכשיו מתגייסים עשרות רופאים למחאה פעילה ויוצאים מהמרפאות ומבתי־החולים אל גני הילדים.
במסגרת המחאה, הרופאים מתלווים לגנים פרטיים, מספקים להורים מידע על חיסונים, ומסייעים לגנים שהצטרפו אל יוזמת "מחוסגן": גנים פרטיים שמסרבים לקבל ילדים שאינם מציגים פנקס חיסונים ובו תיעוד מלא של כל החיסונים הנדרשים על ידי משרד הבריאות. עד כה הצטרפו כבר למעלה מ־130 רופאים ואנשי צוות רפואי למיזם, הכולל כבר עשרות גני ילדים ברחבי הארץ, ומספר המצטרפים הולך וגדל מדי יום. הם ילוו את הגנים לכל אורך שנת הלימודים, בהתנדבות מלאה.
"אני רואה מדי יום הורים אוהבים ואחראים שוגים", סיפרה ד"ר לירון זיו מעמק חפר המלווה את גן “ילדודס בטבע” בבנימינה, "בגלל מידע מוטעה ולא מהימן הם מסכנים את ילדיהם ואת החברה - את המוחלשים, את התינוקות ואת אלו שאינם יכולים להתחסן. קיימת היום נטייה כללית לחשוד באינטרסים זרים של הממסד, אך לאחר הסברה נכונה, מרבית ההורים מבינים שהחיסונים אינם קונספירציה, אלא דרך בטוחה וודאית להגן על ילדינו ועל הכלל מפני מחלות מסוכנות שצריכות ויכולות לחלוף מהעולם".
"הסיבה העיקרית לכך שהורים מסרבים לחסן היא חוסר ידע, ומנגד המון אינפורמציה לא מהימנה ולא מבוססת שמגיעה ממקורות לא מקצועיים", סיפרה ד"ר קרן שחר־ניסן מפתח־תקווה, שהפכה לרופאה המלווה של “גן בוטיק נורית”, "אם נצליח להנגיש את הידע להורים, חלק גדול מחוסר האמון במערכת ייעלם". ד"ר טילי פישר־יוסף, המלווה את “גן מירית” במושב קדימה, הוסיפה: "אני לא שוטרת, וזה לא ציד מכשפות כנגד הורים מתלבטים או לא מחסנים. אני מציעה שיחות עם הורים, לנסות לפרק יחד חששות, לתת מידע באופן אינטימי ולא באופן מתלהם בפייסבוק". לדברי ד"ר ישי בן־משה, המתנדב ב”גן מור והקטקטים” ברמת־גן, "מחסומים וחששות נעלמים ברגע שיש קשר ישיר וזמין".
המידע המוטעה שמופץ ברשת על ידי מתנגדי חיסונים מרגיז אותם במיוחד. "אין ספק שיותר נוח לכתוב פוסט ולחדד את המקלדת בדברי תוכחה, אבל הבנתי שאם אני באמת רוצה לעשות צעד למען הילדים צריך להגיע להורים, לפרק את הפחד ולהחזיר את האמון במערכת", אמר ד"ר יונתן גופר. לדברי ד"ר יופה אדיר, המתנדב בגן בחיפה, "הפרויקט הזה מאפשר לעזור להורים לפתור את הלבטים דרך מסגרת החינוך".
באוגוסט האחרון נחשפה ב”ידיעות אחרונות” יוזמת "הגן המחוסן". היוזמה שהתחילה ברמת־השרון התפשטה ברחבי הארץ, בניסיון להתמודד עם החצבת המתפשטת בהיקפים שלא נרשמו בעשור האחרון. ביום רביעי הקרוב ישתתפו אלפי ילדים מגנים פרטיים ברחבי הארץ בקמפיין ארצי למען העלאת המודעות לסביבה מחוסנת ביוזמת "מחוסגן". במסגרת הקמפיין, ילדים, הורים, אנשי צוות רפואי ואנשי צוות חינוכי יצטלמו כשידם מחבקת את כתף שמאל להעלאת המודעות לחיסונים, ויעלו את התמונות לרשתות החברתיות.
מיזם "מחוסגן" נולד בשיתוף פעולה בין מייסדי "הגן המחוסן" - ד"ר ליאור אונגר, נוירוכירורג ילדים בשיבא, ואיתי ברשדסקי, בעל רשת גנים "פשוט גן" לרופא הילדים ד"ר מאיר עזרא־אליה ומנכ"לית המיזם סתו אברהמי. המטרה אותה הציבו היא הפיכת כל הגנים הפרטיים בישראל לגנים מחוסנים. 70 גנים כבר הצטרפו לפרויקט, ועוד 60 כבר בתהליך של הצטרפות.
"הרעיון להצמיד רופא לכל גן היה נראה שאפתני בתחילה, אך בפועל ראינו שהוא כן ישים בזכות מספר גננות וגננים, הורים עקשנים בכל רחבי הארץ ומאות מתנדבים", סיפר ד"ר עזרא־אליה, "רופא מלווה לצוות הגן בודק את פנקסי החיסונים ומוודא בטיחות מקסימלית של הגן מבחינה זו".
איתי ברשדסקי, הבעלים של גן הילדים "פשוט גן" ויוזם "הגן המחוסן" סיפר כי בעבר לא העניק תשומת לב לשאלה אם הילדים מחוסנים, אך אז "עמדתי על טעותי והבנתי כי חובתי כמנהל גן, האמון על חייהם ובריאותם של הילדים, היא להבטיח שלא יחלו במחלות שניתן למנוע באמצעות חיסון". ד"ר ליאור אונגר הוסיף כי "ההבנה שהבורות המופצת על ידי מתנגדי החיסונים לא נשארת ברשת אלא מייצרת מגיפת חצבת בעולם האמיתי חייבה גם אותנו להוציא את קרב הבלימה למציאות בחוץ".
רופאים למען חיסונים
צילום: דנה קופל
מומלצים