כלכלת בחירות מסוכנת או צמצום פערים? צפו בעימות סוער על הגירעון בתקציב
בעקבות הביקורת על המדיניות הכלכלית שהביאה לחריגה מסתמנת מיעד הגירעון התעמתו ביניהם חבר הכנסת רועי פולקמן ופרופ' עומר מואב באולפן ynet, והחליפו האשמות אישיות. לטענת פולקמן, מדובר בהתקפות פוליטיות: "שר אוצר עם אג'נדה חברתית שמאמין בלהחזיר כסף לציבור מקפיץ את הפיוזים לכמה כלכלנים". מואב: "כשאתה רוצה מצד אחד להוריד מיסים ומצד שני לחלק מתנות, אתה לא חברתי אתה פופוליסט"
על רקע החשש מהתנהלות האוצר בעקבות החריגה המסתמנת מיעד הגירעון, טוען ח"כ רועי פולקמן ("כולנו") כי ההתקפות בנושא זה על שר האוצר, משה כחלון, הן פוליטיות ואין להן שום בסיס במציאות. מנגד טוען הכלכלן פרופ' עומר מואב, כי התנהלות השר כחלון היא פופוליסטית והוא עוסק בכלכלת בחירות.
"הגירעון מסוכן, עלולים להגיע למצב של מדיניות צנע"
משרד האוצר מאבד שליטה: הגירעון באוקטובר עומד על 3.6%
השניים אמרו את הדברים תוך שהם מתעמתים ביניהם בריאיון לאולפן ynet. בין היתר אמר ח"כ פולקמן, כי "יש כאן אג'נדה פוליטית. מואב הוא מתפקד של הליכוד ולכן ההצגה שלו ככלכלן היא לא נכונה אלא כאיש פוליטי. יש אג'נדה פוליטית שהיא לגיטימית ואפשר להתווכח על תפיסות עולם כלכליות. כשמואב היה יועץ כלכלי ליובל שטייניץ הגירעון היה 4% ואף אחד לא דיבר על צנע. יעד הגירעון בישראל היום הוא קרוב ל-3%. אנחנו נתכנס ליעד הזה. מצב המאקרו היום של כלכלת ישראל הוא מהטובים שהיו אי פעם: יחס החוב תוצר הנמוך ביותר בהיסטוריה, שיעורי האבטלה הנמוכים ביותר מזה עשרות שנים".
אז הכל פייק ניוז?
"לא, הכל עניין של אג'נדה. כי ברגע שיש כלכלה צומחת לצד תפיסת עולם חברתית, מה שמקפיץ את הפיוזים לכלכלנים כמו מואב ומיכאל שראל, זה שבא שר אוצר עם אג'נדה חברתית שבאמת מאמין בלהחזיר כסף לציבור. הכלכלה מתנהלת באחריות ולצד זה אנחנו מאמינים שצריך לצמצם פערים. לאורך שנים, היו פה כלכלנים כמו מואב, כמו שראל, וכמו שרי אוצר קודמים, שדיברו כל הזמן על מאקרו- כלכלה ובינתיים הפערים החברתיים גדלו. בתקופתנו מגדילים את התקציב לנכים, מורידים את מחירי הדיור, זאת תפיסת עולם כלכלית".
פרופ' מואב, מהמרכז הבינתחומי הרצליה, ענה כי "התפקדתי לליכוד אבל אני לא פעיל בליכוד, אין לי שום שאיפות פוליטיות, אין לי אג'נדה כזו או אחרת, יש לי טיעונים כלכליים. לגופו של עניין, יש עובדות כלכליות שאין ארוחות חינם, מי שרוצה להיות חברתי אז שיאמץ את האג'נדה האחראית חברתית של קרנית פלוג למשל, נגידת בנק ישראל היוצאת. אתה רוצה לחלק יותר לחלשים אז בבקשה תעלה מיסים. כאשר אתה רוצה מצד אחד להוריד מיסים ומצד שני לחלק מתנות כאילו אתה חברתי, אתה לא חברתי אתה פופוליסט. אתה עוסק בכלכלת בחירות".
הגרעון היה משמעותי יותר לפני כחלון.
"צריך להבין שצריך לנהל דברים. בהתחלה, היינו במשבר כלכלי של השנים 2008-2009. בואו נזכור את המציאות. איך מנהלים מדיניות מאקרו נכונה וחברתית? כאשר יש תקופות טובות לכלכלה, כמו עכשיו, של תעסוקה מלאה, לא של מיתון. כדאי לצמצם מאוד את הגירעון כדי שתהיה רזרבה לשעת חירום כי מיתון יגיע".