לקראת שביתת הסטודנטים במכללות הציבוריות: אין משא ומתן
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, הסטודנטים בשמונה המכללות הציבוריות שבהן שובתים אנשי הסגל הבכיר לא יגיעו מחר ללימודים. נציג המרצים לאולפן ynet: "אנחנו נאבקים על עצם הניסיון להידברות". יו"ר אגודת הסטודנטים במכללה האקדמית תל אביב-יפו: "לא מוכנים שיחזיקו אותנו כבני ערובה"
על רקע שביתת הסטודנטים המתוכננת מחר (יום ב') בשמונה המכללות הציבוריות שבהן שובתים אנשי הסגל הבכיר, טוענים במועצה המתאמת של הסגל כי המשא ומתן בין הצדדים לא התחדש. מנגד, במשרד האוצר טוענים כי ביקשו להיפגש עם נציגי השובתים בחלק מהמכללות, אולם אלו לא נעתרו לבקשה. על הכרזת התאחדות הסטודנטים בנוגע לשביתה מחר פורסם לראשונה ב-ynet.
שביתת הסגל הבכיר במכללות נכנסה הבוקר לשבוע הרביעי. כ-30 אלף סטודנטים לא החלו את שנת הלימודים האקדמית במכללות ספיר, הדסה, המכון הטכנולוגי חולון, האקדמית תל אביב-יפו, המכללה להנדסה עזריאלי, המרכז האקדמי לב, המרכז האקדמי רופין והמכללה האקדמית כנרת.
מחר צפויות להיערך הפגנות סטודנטים בחלק מהמכללות השובתות וביום שלישי צפויות הפגנות מול משרדי הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) ומול משרד האוצר בירושלים. בנוסף, ל-ynet נודע כי בימים אלו נשקלת בהנהגת הסטודנטים גם האפשרות להרחיב את השביתה לכלל המכללות הציבוריות המשויכות למועצה המתאמת של הסגל הבכיר אם לא יושג הסכם בין הצדדים. עד כה לא התקבלה החלטה בעניין זה.
"עיקשים ואטומים לכל פנייה שלנו"
"אנחנו נאבקים על עצם הניסיון להידברות", אמר הבוקר באולפן ynet ד"ר רוברט אלבין, יו"ר המועצה המתאמת של הסגל הבכיר במכללות הציבוריות. "האוצר, ועד ראשי המכללות (ור"מ) וות"ת מסרבים. הם פשוט עיקשים ואטומים לכל ניסיון ולכל פנייה שלנו". בתגובה לכך אמרו בור"מ כי המועצה הורתה לחברי הסגל במכללות שלא להיפגש עם ראשי המכללות, וכי הוועד "רואה בחומרה רבה את הנחיית המועצה המתאמת לוועדים לא להיפגש עם הנהלות המכללות, הנחיה זו אבסורדית במערכת יחסי עבודה".
ד"ר אלבין מתח בדבריו ביקורת גם על שר החינוך נפתלי בנט, וטען כי השר טרם נפגש עד כה עם נציגי הסגל הבכיר. "בפועל הוא לא מוכן אפילו להיפגש איתנו או להידבר איתנו ובוודאי ובוודאי לא נכנס לתוך הסכסוך הזה שהוא פשוט אבסורד".
במקביל, נערכים הסטודנטים לקראת שביתת המחאה שלהם, שנכון לעכשיו לא צפויה להיות מוגבלת בזמן. "אנחנו יוצאים בשביתה בעצם כי במשך שלושה שבועות, ועכשיו אנחנו בשבוע הרביעי לשביתה, אף גורם לא נותן לנו תשובה ולא מספק לנו פתרון", אמר באולפן יונתן קינרייך, יו"ר אגודת הסטודנטים במכללה האקדמית תל אביב-יפו.
הוא הוסיף: "אנחנו מפנים אצבע מאשימה כלפי כל הגורמים. אנחנו לא מתעניינים בעצם אם מדובר בסגל, אם מדובר בוור"ם, ות"ת, אנחנו רוצים לחזור ללמוד. עשרות מיליוני שקלים שנזרקו לפח ואף אחד לא יחזיר אותם לסטודנטים. אנחנו אומרים די, מספיק. אנחנו מרגישים באמצע, בתוך איזושהי משיכת חבל משני הצדדים". עם זאת, קינרייך מדגיש כי "אנחנו הסטודנטים תומכים במאבק, ואנחנו באמת חושבים שלמרצים מגיעים תנאים ראויים להוראה ולמחקר, אבל אנחנו לא מוכנים שיחזיקו אותנו כבני ערובה בתוך הדבר הזה".
בעוד במשרד האוצר ובוור"מ טוענים כי נציגי הסגל הבכיר במכללות השובתות נסוגו מהסכם העקרונות שנחתם עמם באוקטובר 2017, נציגי הסגל טוענים כי ההסכמים שהציגו להם המכללות בסופו של דבר לא תאמו את ההבנות שעליהן הוסכם. בשנה שעברה נחתם הסכם העקרונות עם המועצה המתאמת של הסגל הבכיר במכללות הציבוריות שעל בסיסו היו אמורים להתבסס הסכמי השכר הסופיים במכללות.
הנקודות שבמחלוקת
ארבע נקודות עיקריות נמצאות כעת בבסיס המחלוקת באשר להסכמים הסופיים: מועד החלת טבלאות השכר החדשות, חישוב הוותק של המרצים החדשים, הביטחון התעסוקתי של המרצים והגדרת התנאים לשבירת ה"שקט התעשייתי". בזמן שבסגל הבכיר טוענים להפרה של חלק מהסיכומים, בוור"מ מנמקים את הפערים בהבדלים בצרכים ובמציאות עמה מתמודד כל מוסד.
מוור"מ נמסר בתגובה: "הסכמים קיבוצים נחתמו ואומצו על ידי 10 מכללות ציבוריות ואושרו על ידי האוצר וות"ת. ב-14 מכללות הלימודים מתקיימים כסדרם. בסוף השבוע הציעה ות"ת למכללות השובתות לפתוח מיד בהידברות בין ההנהלות וועדי הסגלים המקומיים, כאשר נציגים של הארגון המתאם ייטלו חלק בכל הפגישות, כמו גם נציגי ות"ת והממונה על השכר במשרד האוצר.
"נציגי המכללות השובתות דחו לחלוטין הצעה זו. הממונה על יחסי עבודה במחוז ירושלים ודרום הזמינה אליה את נציגי המרצים וההנהלות בשלוש מכללות ששובתות. לפי חוק יישוב סכסוכי עבודה, הממונה אמורה לתווך בסכסוכים מעין אלה. ההנהלות של המכללות נענו להזמנה אבל הוועדים פשוט סירבו לבוא. זהו צעד מאוד יוצא דופן ביחסי עבודה".