שתף קטע נבחר
 

מיולדות ופגים ועד סופרמן: 11 עובדות על פצעי לחץ

רבע שעה מספיקה, ובגופכם עלול להיווצר פצע לחץ. למה זה קורה, האם ניתן למנוע ומה אפשר לעשות כדי לפתור את הבעיה הכואבת הזו? לרגל יום המודעות הבינלאומי לפצעי לחץ, 11 עובדות על פצעי לחץ

אם כשאתם קוראים את צירוף המילים "פצעי לחץ", אתם חושבים רק על קשישים סיעודיים, אתם לגמרי טועים, אבל אתם לא לבד בעניין הזה. פצעי לחץ נוצרים גם בחדרי ניתוח, כשאנחנו חסרי תנועה ותחושה.

 

אחת הסכנות הגדולות והלא מדוברות בחדרי לידה היא היווצרות פצעי לחץ תחת השפעת אפידורל. לא מדברים על פצעי לחץ בפגים, בילדים מאושפזים שנמצאים תחת הרדמה, למשל ילדים עם פגמים בלב, שעוברים תיקוני מסתמים. וכן... כשליש מהקשישים הסיעודיים המאושפזים, יחלו בפצעי לחץ.

 

פצעי לחץ (צילום: shutterstock)
פצעי לחץ. עלולים להיווצר ברבע שעה בלבד(צילום: shutterstock)

 

1. הרבה יותר מהר ממה שאתם מדמיינים

פצע לחץ יכול להיווצר בתוך 15-10 דקות. למשל בזמן שצעיר מחוסר הכרה וחסר תנועה מפונה מזירת תאונת דרכים. פצעי הלחץ נוצרים בעומק הרקמה ורק לאחר זמן מה יראו אותם על פני השטח.

 

2. לא רק אספקת דם לקויה

בעבר סברו כי פצעי לחץ נוצרים כתוצאה מליקוי באספקת דם וחמצן. אולם, על פי מחקרים חדשים, פצעי לחץ מתפתחים כי תאים מאבדים את שיווי המשקל הביולוגי שלהם (כתוצאה מחילוף חומרים לקוי) בעקבות עומס 'מכאני' שהם לא מצליחים לעמוד בו. לדוגמה, עומס שיוצר משקל הגוף או עומס ממקור חיצוני, כמו מסיכת חמצן שמהודקת מדי לפנים, או פגים ששוכבים על צינוריות של ציוד רפואי.

 

3. תאים הם בעצם גשרים ובניינים קטנים

מהו בעצם המנגנון העומד מאחורי פצעי לחץ? תא הוא כמו כל מבנה - בניין וגשר למשל, והוא יכול לשאת בעומסים המכניים שהוא 'תוכנן' לשאת בהם מבחינה אבולוציונית. גם לתא יש שלד, בדומה לגוף, והשלד נקרא השלד התוך-תאי. השלד הזה חכם מאוד ומשתנה כל הזמן. הוא זקוק לחיזוק ולתמיכה נאותים, והוא לא יכול לתמוך במבנה התא לאורך זמן בעומסים גבוהים מדי או ממושכים מדי.

 

4. השמנת יתר וסוכרת גורמים לעלייה במספר פצעי הלחץ

עם הזדקנות האוכלוסייה, התארכות החיים, ועלייה במספר החולים בהשמנת יתר ובסוכרת, לצד מחלות כרוניות אחרות, הסיכון לחלות בפצעי לחץ לאורך החיים הולך ועולה. המודעות לפצעי לחץ נמוכה מאוד, והצעד הראשון במניעה היא הגברה מאסיבית של המודעות להיקף התופעה מפגות ולידה ועד זקנה.

 

אישה ורופאה (צילום: shutterstock)
השמנת יתר. אחת הסיבות להיווצרות פצעי לחץ(צילום: shutterstock)

 

5. סופרמן ופצעי לחץ

סופרמן המיתולוגי, או בשמו השחקן כריסטופר ריב, נפטר כתוצאה מסיבוך של פצעי לחץ. אחד מעשרה חולים עם פגיעת חוט שדרה מת בגלל פצע לחץ שהזדהם וגרם לרעלת דם.

 

לפעמים רואים גם כשל מערכות בגוף, שמתחיל בפצע לחץ. כאשר פצעי לחץ פוגעים בשרירים שסביבם, הרקמה הפגועה משחררת חלבונים לדם. עומס החלבונים על הכליות גורם לכשל של הכליות, ואחרי הכליות נפגעים בזה אחר זה איברים נוספים.

 

כל מצב שיש בו חוסר תנועה או חוסר תחושה, כמו פציעות ראש, קטיעות, שבץ מוחי, וסוכרת נוירופתית, מסכנים את החולים במוות כתוצאה מפצעי לחץ.

 

6. מצעד הפצעים

פצעי לחץ מסווגים ומדורגים על פי עומק הפגיעה ברקמות. הישבן ועצם הזנב, העקב, הקרסול, הגב התחתון, אחורי הראש, עצם הירך ואפילו האוזניים הם האזורים השכיחים בגוף שבהם מופיעים פצעי לחץ.

 

7. זיהוי סימנים מוקדמים

בין הסימנים המוקדמים להיווצרות פצעי לחץ: שינויים בצבע הנורמלי של העור (אדמומיות או כתמים כחולים/סגולים הנראים כמו שטפי דם), שינויים בטמפרטורה של העור, שינויים במרקם העור, בתחושה, כאב ואי נוחות.

 

מומלץ לאוכלוסיות החשופות לסיכון ולבני המשפחה להיות ערניים לסימנים המוקדמים, ולהתייעץ עם הגורמים המוסמכים באשר להתאמת הטיפול הנכון.

 

8. מהירות טיפול היא שם המשחק

אם גיליתם פצע לחץ, אין זמן להתמהמה. מומלץ לטפל באופן בהול כדי להפחית סיבוכים וסיכונים, כמו: זיהומים, סכנת חיים, הארכת משך ההחלמה והאשפוז, ירידה דרסטית באיכות החיים בשל כאב ואי נוחות, דיכאון ועלויות טיפול גבוהות.

 

אשפוז בית חולים (צילום: shutterstock)
להגיע לטיפול מהר ככל האפשר(צילום: shutterstock)

 

9. תזונה עשירה בחלבון

למניעת פצעי לחץ מומלץ להקפיד על שינויי תנוחה תכופים, לשים לב לכתמים אדומים כחולים, סגולים או חומים-שחורים חשודים על העור. לשמור על העור נקי ויבש. ולהקפיד על תזונה עשירה בחלבון, קלוריות ונוזלים.

 

בנוסף, מומלץ להשתמש באביזרי מניעה שמפזרים את הלחץ על שטח גוף גדול יותר, כמו: מזרן אקטיבי דינאמי, חבישות מניעתיות, כריות למניעת פצעי לחץ במשתמשים בכיסאות גלגלים, מגני עקב ומגני מרפקים איכותיים, ומשטחים "חכמים" המיועדים להפחתת הסיכון לפצעי לחץ.

  

10. התאמת טיפול מיטבי

טיפול בפצעי לחץ מחייב מומחיות והבנת הגורמים המעכבים, או התומכים בריפוי. בין הטיפולים המערכתיים: התאמת תזונה, בחינת הטיפול התרופתי, טיפול אנטיביוטי, איזון וטיפול במחלות רקע ושימוש באביזרי מניעה איכותיים שיעילותם הוכחה במחקרים הנדסיים וקליניים דוגמת כריות ספציפיות לכיסאות גלגלים וחבישות מניעה.

 

הטיפולים המקומיים כוללים: ניקוי וחיטוי הפצע, הטרייה כירורגית, שימוש בחבישות מתקדמות ועוד.

 

11. זכאות לטיפול

כל אדם שמוגבל בתנועתו זכאי לרכוש מזרן וכרית למניעת פצעי לחץ, בסבסוד משרד הבריאות. במקרים מסוימים, למשל כאשר הופיע כבר פצע לחץ מומלץ להצטייד בציוד מתקדם יותר למניעת פצעים, כמו מזרן אוויר אקטיבי דינמי איכותי.

 

חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע לפני הרכישה, משום שבשוק קיימים מוצרים שעלולים להסב יותר נזק מתועלת. מומלץ לרכוש אביזרי מניעה איכותיים מחברה מוכרת, או לרכוש מוצרים דומים לאלו שמצויים בשימושם של בתי החולים המובילים בישראל.

 

פרופ' עמית גפן, מומחה בינלאומי לפצעי לחץ

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פצעי לחץ. שכיבה ללא תזוזה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים