שתף קטע נבחר

חולי סרטן נגד משרד הבריאות: חתך מינון הקנאביס לרבע

מטופלי קנאביס רפואי, ובהם חולי סרטן בשלב סופני, עתרו נגד החלטת משרד הבריאות להפחית באופן דרסטי את מינון הקנאביס, לחלקם לרבע מהכמות בה טופלו עד כה. "החלטה שרירותית וללא בדיקה. משרד הבריאות דורס חולים במצב רפואי קשה", הם מטיחים

28 מטופלי קנאביס רפואי, ובהם חולי סרטן בשלב מתקדם, הגישו באחרונה עתירה נגד משרד הבריאות בה הם מוחים על הפחתה דרסטית במינון הקנאביס הרפואי שניתן להם.

 

בחודש יוני האחרון החליט משרד הבריאות לאסור על ד"ר יונתן (ג'וני) גרינפלד, נוירו אונקולוג מבית החולים אסף הרופא, לנפק רישיונות לקנאביס רפואי במינון של יותר מ-50 גרם לחודש. מינון הקנאביס שהוענק עלי ידו עד כה לחולים העותרים היה של בין 100 ל-300 גרם לחודש.

 

עוד בנושא:

הרופאים נתנו ליהודה שנה לחיות: "שמן קנאביס ריפא לי את הסרטן"

למרות היעילות: משרד הבריאות לא ידון בהכנסת קנאביס רפואי לסל

מחקר ישראלי: קנאביס משפר משמעותית את מצבם של חולי סרטן

 

העותרים הם חולי סרטן וחולים במחלות מורכבות אחרות. אחת העותרות, אישה בת 47 הסובלת בארבע השנים האחרונות מסרטן שד גרורתי אשר גורם לה לכאבים עזים וריתק אותה לכיסא גלגלים, קיבלה מד"ר גרינפלד רישיון לקנאביס רפואי במינון של 200 גרם בחודש.

 

הקנאביס, כך מתארת החולה בעתירה שהוגשה על ידי עו"ד יניב פרץ ועו"ד יונתן רפפורט, סייע לה רבות בהקלה על תופעות הלוואי המייסרות. בחודש אוקטובר האחרון פג תוקף רישיונה של החולה והיא הגישה בקש לחידושו.

 

בשל החלטת משרד הבריאות, השיב לה ד"ר גרינפלד כי נמנע ממנו לחדש את רישיונה. למרות שרופאיה של החולה מציינים כי השימוש בקנאביס סייע להקל באופן משמעותי על תופעות הלוואי הקשות ממנה היא סובלת, ניתן לה המלצה לרישיון לרבע מהכמות. "הרופאה אינה מנמק את החלטתה להפחית את המינון של החולה לרבע מהכמות שצרכה בעבר, ואף אינה מסבירה את ההיגיון שעומד מאחורי ההחלטה", נכתב בעתירה.

 

"מיצוי הקנאביס מצריך כמויות גדולות" (צילום: דימה חבר, תיקון עולם) (צילום: דימה חבר, תיקון עולם)
"מיצוי הקנאביס מצריך כמויות גדולות"(צילום: דימה חבר, תיקון עולם)

 

בעתירה מלינים החולים כי ההחלטה להפחית באופן גורף וללא בדיקה רפואית הינה "מקוממת, פסולה וחסרת אחיות או מקור סמכות".

 

"ההחלטה התקבלה באופן לקוני ואגבי", כך מטיחים החולים, "ללא ביצוע בדיקות נדרשות ומתחייבות בנוגע להצלחת הטיפול על כלל מטופליו של ד"ר גרינפלד, מבלי לבחון את הסכנות הטמונות בהפסקת הטיפול ומבלי לשקול את ההשפעה על חייהם. בהתנהלות זו דרס משרד הבריאות חולי בעלי מצב רפואי קשה, אשר חלקם מוגדר סופני".

 

מ-200 גרם ל-20 גרם בחודש

עותרת אחרת, חולה בסרטן גרורתי בריאות, טופלה בקנאביס רפואי במינון של 200 גרם לחודש. לאחר פקיעת הרישיון נופק לה בבית החולים מאיר רישיון במינון של 20 גרם. כשביתה התקשרה לבית החולים להלין על ההפחתה, נאמר לה כי בית החולים לא מעניק רישיונות במינון אותה קיבלה עד כה וכן כי "הוא (ד"ר גרינפלד) גרם לאימא שלך להיות אישה מכורה לסמים".

 

לדברי החולים משרד הבריאות לא ביצע בדיקות מעמיקות בטרם החליט על ההפחתה הדרסטית במינון. "לא ניתן לקבל מצב שבו משרד הבריאות מורה באופן פתאומי וגורף על שינוי בטיפול כה משמעותי עבור מטופל במחלת הסרטן, וזאת ללא ביצוע בדיקות בנוגע לסוג הטיפול אותו הוא מבקש לבטל, וכן בנוגע לסיכונים הנלווים לשינוי זה בהתוויית הטיפול", נכתב.

 

החולים דורשים מבית המשפט שיורה על ביטול החלטת משרד הבריאות.

 

קנאביס (צילום: shutterstock)
"החלטה פתאומית וגורפת בטיפול משמעותי"(צילום: shutterstock)

 

אורן ליבוביץ, עורך מגזין קנאביס, שפרסם לראשונה את ההגבלות שהטיל משרד הבריאות על ד"ר גרינפלד, מסביר כי המינונים הגבוהים דרושים לחולים כדי להפיק מהקנאביס שמן מרוכז. "משרד הבריאות מתעקש מסיבות לא מובנות לאסור על חברות הקאנביס הרפואי לייצר שמן מרוכז למטופלים חולי סרטן, המכונה שמן RSO. מאות מהם נאלצים לרקוח את המוצר בבית ולשם כך הם נדרשים לכמויות גדולות של קנאביס".

 

ליבוביץ מוסיף ומפרט כי "ד"ר גרינפלד הוא מהרופאים הבודדים שלמד ומכיר את הממצאים לפיהם רכיבי קנאביס יכולים להרוג תאים סרטניים ולפיכך הוא נרתם לסייע לאותם חולים".

 

משרד הבריאות הגיש לבית המשפט לעניינים מנהליים בקשה לסילוק על הסף של העתירה בטענה כי אין לעותרים זכות עמידה. "אין למטופלים סמכות להכתיב למנכ"ל ומי יהיו בעלי הסמכות במשרד או התנאים להפעלת סמכויות אלה", נכתב בבקשה לסילוק.

 

עוד טוענים במשרד הבריאות כי ד"ר גרינפלד הוסמך לתת רישיונות לחולים אונקולוגיים המטופלים בבית החולים אסף הרופא בלבד. "אין מדובר בגדיעת טיפול אלא בהפניית העותרים למסלול החוקי הנכון להארכת רישיונותיהם בהינתן שאינם מטופלי המרכז הרפואי אסף הרופא", נטען.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי העתירה התקבלה ותשובת המשרד תינתן כמקובל לבית המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המינון הופחת לרבע מהכמות
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים