קניתם סמארטפון חדש? זיהמתם את כדור הארץ
מחקרים קובעים כי הטלפונים הניידים גורמים לזיהום אקולוגי יותר מכל מכשירי הבית, וזה הולך ומחמיר. הפתרון ההכרחי: מכשירים עמידים יותר - ומיחזור
לאחרונה פורסם כי חברת אפל, יצרנית האייפון, ירדה למקום השלישי במכירות הסמארטפונים בעולם . על פי נתונים שפרסמה ענקית המחקר האמריקנית גרטנר, חברת וואווי הסינית עקפה אותה, ועלתה למקום השני עם מכירות של כמעט 50 מיליון סמארטפונים ברבעון השני של 2018, כשאפל מסתפקת בכ-45 מיליון יחידות בלבד, ובמקום השלישי. במקום הראשון עדיין ניצבת סמסונג עם יותר מ-72 מיליון סמראטפונים חדשים שהוציאה לשוק בתקופה הזאת.
על פי הנתונים של גרטנר, כמעט 400 מיליון בני אדם ברחבי העולם החליפו בתוך שלושה חודשים את הסמארטפון הישן שלהם בגרסה חדשה, לא בהכרח בגלל שמשהו התקלקל במכשיר הוותיק, כמו בגלל התשוקה הבלתי נשלטת להיות בעליה של הגרסה האחרונה.
אבל מה עלה בגורלו של המכשיר הקודם? ושל זה שלפניו? ושל זה שלפני-לפניו? על פי הסטטיסטיקה המקובלת, אורך חיים ממוצע של סמארטפון מגיע בערך לשנתיים לפני שבעליו מחליף אותו בגרסה חדשה יותר, כשהישן - לעיתים במצב תקין לגמרי - נזרק לפח, או למגירה כלשהי. מדובר בפסולת. כל כך הרבה פסולת, שהארגונים הירוקים ברחבי העולם כבר עולים על בריקדות ומתריעים מפני שואה אקולוגית שעלולה להתחולל אם לא נמצא פתרון לכמויות העצומות של פסולת אלקטרונית ההולכת ומצטברת על פני הכדור.
כמו 5,000 מגדלי אייפל
בשנה שעברה, במלאת עשר שנים להופעת הסמארטפון הראשון של אפל, ערך ארגון גרינפיס מחקר על השפעת המכשירים האלקטרוניים על האקולוגיה, והמסקנות היו מדאיגות ביותר. השנה, כך מסתבר, הדאגה רק מתגברת, כשמנתונים ראשונים עולה שכמות הפסולת האלקטרונית תגיע לשיא ב-2018 ותעמוד, על פי האומדנים, על 50 מיליון טונות. "זה כמו 5,000 מגדלי אייפל", מנסים להמחיש חברי ארגון European Environmental Bureau (EEB) שמרכזו בבריסל והוא מאגד 140 ארגונים ירוקים שאינם ממשלתיים מ-30 מדינות.
הררי הפסולת האלה רק הולכים וגדלים ככל שאורך החיים של המכשירים האלקטרוניים שבהם אנחנו משתמשים הולך ומתקצר. "קיצור זמן השימוש במכשירים משרת את חברות האלקטרוניקה, שמצליחות להגדיל את היקף המכירות שלהן, אבל זה מסכן את כדור הארץ", נאמר בהודעה מטעם הארגון, שפנה בקריאה לממשלות אירופה לחוקק חוקים המחייבים את היצרנים להוציא לשוק מכשירים עמידים יותר. "מדובר בפצצת זמן המאיימת על כל המערכת האקולוגית", הם מזהירים.
האיום הגדול ביותר מגיע דווקא מהמכשירים הקטנים ביותר - הסמארטפונים. ממחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת מקמאסטר שבקנדה, עולה כי הם האחראים לזיהום האקולוגי החמור ביותר מכל מכשירי האלקטרוניקה שבתינו מלאים בהם. במהלך המחקר בדקו חברי הצוות את רמות פליטת הפחמן של מחשבים נייחים, מחשבים ניידים, מוניטורים, סמארטפונים ושרתים, ועל פי ההערכה שלהם הנזק הולך ומצטבר בקצב גבוה הרבה מששיערו בעבר. "מצאנו שהזיהום שמגיע ממוצרי טכנולוגיות מידע ותקשורת עומד כיום על 1.5 אחוזים מכלל הזיהום העולמי", אומר פרופסור לוטפי בלקיר, ראש צוות המחקר. "אם תימשך המגמה הנוכחית, עד שנת 2040 הם יהיו אחראים ל-14 אחוזים מהזיהום - בשיעור דומה לחלקם של כל כלי התחבורה בעולם", הוא מזהיר.
פחמן בתהליך הייצור
מתוך המחקר עולה עוד כי לא רק שהמכשירים האלקטרוניים גורמים נזק לסביבה, אלא שנזק זה הולך וגדל ככל שהמכשירים קטנים יותר. מתברר, כי השבבים ולוחות-האם של הסמארטפונים הם החלקים שדורשים את כמויות האנרגיה הגדולות ביותר, בעיקר במהלך תהליך הכרייה של הזהב, האלומיניום והקובלט הדרושים לצורך הייצור. בגרינפיס חישבו שכמות האנרגיה שהושקעה ביצירת סמארטפונים בין השנים 2007 ו-2017, הייתה מספיקה לצרכים של כל תושבי הודו במשך שנה שלמה.
תוסיפו לכך מתכות כמו אנטימון, נחושת, קדמיום, בריליום, אבץ, ניקל ועופרת - שגם אם הכמויות שלהם בטלפון הבודד אינן גדולות במיוחד, כשחושבים על מיליארדי הטלפונים ברחבי העולם - כמות החומרים הכימיים הרעילים המצויים שבהם מפחידה ממש. "85 אחוזים מפליטת הפחמן של הסמארטפון במהלך שנתיים, מתרחשת כבר במהלך תהליך הייצור עצמו", קובע פרופ' בלקיר.
וכשמיליארדי מכשירים כאלה נכנסים לשימוש - כל התקשרות בטלפון, שליחת מסרון, העלאת סרטון וידיאו לפייסבוק, הפעלת אפליקציה או גלישה ברשת נעשים באמצעות שרתים ומרכזי מידע, שזוללים כמויות אדירות של חשמל, המיוצר מדלק ותורם את חלקו לזיהום האוויר הגלובלי. "זהו מקור זיהום שאנחנו מתעלמים ממנו לחלוטין", אומר פרופ' בלקיר בראיון המתפרסם באתר הפקולטה להנדסה של אוניברסיטת מקמאסטר.
מודל מעגלי
אז מה עושים? לטענת המומחים, כשלוקחים בחשבון את כל החומרים והאנרגיה הדרושה כדי לייצר את הסמארטפונים, את אורך החיים הקצר
שלהם ואת השיעור הנמוך של השימוש בחומרים ממוחזרים - ברור שהעולם זקוק למכשירים שישמשו אותנו לזמן ארוך יותר, כמו גם לחברות מסחריות שיאמצו מודל ייצור חדש, מעגלי, המסתמך על מיחזור.
במקביל, גם הצרכנים נדרשים לעמוד מול הפיתויים של יצרניות הסמארטפונים, ולא למהר להחליף את הדגם שברשותם, ובכל מקרה - להשתדל להשתמש במכשיר פחות. אחרי הכל, הניתוק מהמסך הקטן יכול רק להועיל: הרופאים אומרים שזה יותר בריא, הפסיכולוגים נשבעים שזה משפר את הקשר עם המשפחה והחברים. והנה, בנוסף לכל הטוב הזה - נתרום בכך גם להצלת כדור הארץ.