אושר בוועדה: הקמת ועדה לשמירת היציבות הפיננסית
על פי הצעת החוק שאושרה לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הכספים, תוקם ועדה משותפת של בנק ישראל ומשרד האוצר במטרה לשמור על היציבות הפיננסית של המשק הישראלי ולהיערך למקרה של משבר פיננסי עולמי
ועדת הכספים אישרה היום (ד') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק בנק ישראל - הקמת הוועדה ליציבות פיננסית.
תפקיד הוועדה, שתכלול את בנק ישראל ומשרד האוצר, להיערך למניעת סיכונים במשק, בעיקר כתוצאה מזעזועים או משברים בשוק העולמי דוגמת המשבר ב-2008 והלקחים שנבעו ממנו.
בין השאר מדובר על הגברת התיאום, חילופי מידע והשת"פ בין הרגולטורים הכלכליים השונים: האוצר, בנק ישראל, רשות הביטוח ושוק ההון, אגף הפיקוח על הביטוח ושוק ההון אוצר, רשות ניירות ערך ועוד. הוועדה תייעץ לכל הרגולטורים הכלכליים וכן לראש הממשלה ולשר האוצר, הן בשגרה והן במצב של משבר.
הצעת החוק אושרה בעבר לקריאה שנייה ושלישית בוועדה אך עוכבה בשל רביזיה נוכח חילוקי דעות לגבי סעיף בחוק הקובע כי במקרה שימצא חשש למשבר שלשם מניעתו או הפחתתו יהיה צורך בנקיטת אמצעים הכרוכים בשימוש בכספי הציבור, ידווח הדבר לשר האוצר ורה"מ. הוועדה החליטה לאשר היום נוסח שיקבע כי במקרה של קיומו של מצב כזה, יהיה רשאי שר האוצר ככל שיראה לנכון, לעדכן את יו"ר ועדת הכספים ולהודיע ליו"ר הוועדה ליציבות פיננסית כי מסר עדכון כזה.
נגידת בנק ישראל היוצאת קרנית פלוג, אמרה לפני כמה חודשים כי הקמת הוועדה נעשית בהמלצת קרן המטבע הבינלאומית. "המוטיבציה טמונה בהבנה שבמקרים כאלה נדרש שיתוף פעולה לשם חילופי מידע ותיאום בין כל הרגולטורים הפיננסיים באוצר ובבנק המרכזי. המטרה היא לנטר סיכונים מערכתיים, לזהות אותם ולטפל בהם מבעוד מועד על מנת שלא יהוו סכנה ליציבות הפיננסית במשק".
פלוג הדגישה כי "שיתוף הפעולה והתיאום חשובים גם על רקע השינויים הצפויים במערכת הפיננסית בישראל, בשל הרפורמות להגברת התחרות והשינויים הטכנולוגיים המהירים המאפשרים כניסת גופים חדשים למערכת הפיננסית.
"שינויים אלו, לצד היתרונות הגלומים בהם, צפויים באופן טבעי להעצים סיכונים קיימים ואף לייצר סיכונים חדשים, בשל הגדלת הפעילות ושינוי מרכיביה, והן בשל הממשקים ההדוקים של הגופים החדשים עם המערכת הפיננסית". כבר לפני 4 שנים הוקם בבנק ישראל אגף מיוחד לנושא, והוא שיעשה חלק ניכר מעבודת המטה של הוועדה ויתמוך בפעילותה.
פלוג ביקשה להפריך את ההנחה המוטעית בעיניה שהדיבורים על יציבות פיננסית נתפשים בציבור כאילו נועדו לשרת את הגופים הפיננסים. "שמירת היציבות משרתת קודם את לקוחות הגופים הפיננסים, את המשק והציבור. שמירת היציבות משמעותה שכשאנחנו מפקידים את משכורתנו בבנק, נוכל לישון בשקט ולהיות בטוחים שנקבל אותה חזרה מתי שנרצה; כשבעל עסק מקבל התחייבויות הן יקוימו; וכשנחסוך לפנסיה החיסכון יעמוד לרשותנו".