הוכח מדעית: דלקת חניכיים גורמת לסוכרת
מחלות חניכיים נמצאות במקום השישי ברשימת גורמי הסיכון למחלת הסוכרת. לכל מי שסובל מדלקת חניכיים כרונית או מדלקות חניכיים חוזרות מומלץ לבצע בדיקת דם פשוטה לשלילת סוכרת
מחקרים רבים הוכיחו שקיים קשר ישיר בין סוכרת לשיניים - מחלת חניכיים גורמת לסוכרת, וחולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה לפתח בעיות פה ושיניים.
מחלת חניכיים גורמת להתפתחות סוכרת מאחר שמצב של דלקת כרונית גורם לשיבוש המטבוליזם הטבעי של הגוף. בנוסף על כך, מחלות חניכיים אצל חולי סוכרת גורמות להחרפת המחלה - בניסוי קליני שנערך במשך כשנתיים נמצא כי אצל חולי סוכרת הסובלים ממחלת חניכיים כרונית קיים סיכוי פי 6 להחמרת המצב מאשר אצל חולי סוכרת ללא מחלת חניכיים.
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
חולי סוכרת פגיעים וחשופים יותר לבעיות בחלל הפה והשיניים מהסיבות הבאות:
1. רמת סוכר גבוהה ברוק ובחניכיים - רמת סוכר גבוהה בדם גורמת לרמת סוכר גבוהה בנוזל החניכיים וברוק, מה שמוביל לפגיעה בתאי המערכת החיסונית ולהפחתה ביעילותם.
2. פגיעה מערכתית בכלי הדם - כלי הדם נפגעים בשל התעבות הדפנות, הקטנת החלל הפנימי והפחתת אספקת הדם לרקמות.
3. מערכת חיסונית מוחלשת – העלייה הכללית ברמת הסוכר גורמת לפגיעה בפעילות המערכת החיסונית ובכך יעילותה בשמירה על הפה והחניכיים יורדת.
4. ירידה בהפרשת הרוק – סוכרת גורמת לירידה בהפרשת הרוק. אדם סוכרתי מטיל הרבה יותר שתן, מה שמביא לירידה במאזן הנוזלים בגוף ובהפרשת הרוק. לרוק תפקיד חשוב בפה: הוא מכיל אנזימים אנטי-חיידקיים ונוגדנים.
ירידה בכמות הרוק יוצרת תחושת "שריפה" בפה ומעלה את הסיכוי לעששת משום שכמות דומה של חיידקים יוצרת נזק רב יותר מאשר אצל אדם לא סוכרתי.
5. ריריות פה יבשות ואדומות - עקב הירידה באספקת הדם ללשון, ללחיים ולשאר הרקמות הרכות בפה, והירידה בהפרשת רוק, ריריות הפה נעשות יבשות ואדומות, וחלל הפה חשוף יותר לזיהומים ויראליים, חיידקיים ופטריות. חולי סוכרת רבים סובלים מקנדידה, פטרייה בלשון הגורמת למיחושים, לפגיעה בחוש הטעם ולתחושת צריבה קשה.
6. ריפוי פצעים איטי ובעייתי - הדבר רלוונטי במיוחד לאחר ביצוע פרוצדורות כירורגיות כגון עקירות, שתלים וכו׳. רמת הסוכר הגבוהה בדם נוטה לגרום להצרת כלי דם קטנים בחניכיים, זרימת הדם לאזור טובה פחות ובהתאם יורד גם כושר הריפוי וההחלמה של החניכיים. אין הדבר אומר כי לא ניתן לבצע פעולות אלה באנשים סוכרתיים, אולם יש לנקוט באמצעי זהירות ולקבל טיפול מרופא.
מאחר שהקשר בין הסוכרת למחלת החניכיים הוא דו-כיווני, טיפול בסוכרת משפר את מצב החניכיים, וטיפול במחלת חניכיים משפר באופן משמעותי את מדדי הסוכרת. חולי סוכרת אשר סובלים ממחלת חניכיים קשה ומדימומים, יכולים להפחית את רמות הסוכר בעשרות אחוזים ולשפר את מצבם בעקבות טיפול נכון בדלקת החניכיים.
ד"ר ערן פרמון, רופא שיניים