שתף קטע נבחר

 

ניצחון ראשון למיי: הממשלה אישרה את הסכם הברקזיט

ראש ממשלת בריטניה הסירה את המכשול הראשון בדרך לפרישה מהאיחוד האירופי. בתום דיון ארוך וסוער אישרו שרי הקבינט את טיוטת הסכם הברקזיט. "צעד מכריע שמאפשר לנו להשלים את ההסכם בימים הקרובים", אמרה מיי, שצריכה כעת את אישור הפרלמנט וחברות האיחוד

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה הערב (יום ד') שהקבינט שלה אישר, בתום "ויכוח משולהב" וארוך, את טיוטת הסכם הברקזיט עם האיחוד האירופי. מיי קיבלה גיבוי מהממשלה שלה, ובכך הסירה מכשול ראשון בדרך לפרישת בריטניה מהאיחוד.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מיי יצאה להצהרה לתקשורת בדאונינג 10 אחרי פגישה של חמש שעות עם שרי הקבינט. "זה צעד מכריע שמאפשר לנו להתקדם, ולהשלים את ההסכם בימים הקרובים", אמרה מיי על אישור טיוטת ההסכם בממשלה. כתב של רשת "סקיי" דיווח שהקבינט היה "חצוי מאוד", וכמעט עשרה שרי קבינט התנגדו להסכם המתגבש בין מיי לאיחוד.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי  (צילום: AP)
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי (צילום: AP)
"ההחלטה הקולקטיבית של הקבינט הייתה שהממשלה צריכה לאשר את טיוטת הסכם העזיבה, ואת מתווה ההצהרה הפוליטית", אמרה מיי. היא הוסיפה שהיא מאמינה בלב שלם שההחלטה המתגבשת משרתת את האינטרסים של בריטניה כולה בצורה הטובה ביותר.

 

מיי צריכה כעת שהפרלמנט הבריטי יאשר את ההסכם, ומחר תנאם בפרלמנט על פרטי הסכם הפרישה מהאיחוד האירופי. גם בריסל, וכל חברות האיחוד, צריכות לאשר אותו. תאריך היעד לפרישה מהאיחוד הוא 29 במרץ 2019. מיי לא ציינה מתי תהיה ההצבעה בפרלמנט, שבו תצטרך להשיג רוב. בפרלמנט יש 650 חברים.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
 

המו"מ עם האיחוד האירופי נקלע לקשיים ולווה בהתפטרויות של שרים בממשלה המפולגת של מיי, שספגה ביקורת קשה במפלגתה השמרנית. הצדדים במו"מ פרצו אתמול את המבוי הסתום שנמשך חודשים ארוכים, והגיעו להסכם על תנאי העזיבה של בריטניה של האיחוד.

 

בריטניה, נזכיר, החליטה לפרוש מהאיחוד אחרי שבמשאל עם ביוני 2016 הצביעו רוב הבריטים בעד פרישה, בתום קמפיין ארוך שבו הצליחו פוליטיקאים מתנגדי האיחוד האירופי לשכנע אותם שייטב לבריטניה אם תצא לדרך עצמאית לגמרי.

בריטניה לונדון הפגנת ענק נגד ה ברקזיט פרישה מ האיחוד האירופי (צילום: EPA)
הפגנת ענק בלונדון נגד הברקזיט(צילום: EPA)

בריטניה לונדון הפגנת ענק נגד ה ברקזיט פרישה מ האיחוד האירופי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

לפני ישיבת הקבינט נקבעו למיי פגישות אחד-על-אחד עם שרים בקבינט שלה, בניסיון לשכנע אותם לתמוך בהסכם לקראת ישיבת הממשלה, ולהסיר את סכנת ההתפטרות של כמה מהם. חברים תומכי ברקזיט במפלגתה השמרנית של מיי, בהם כמה חברי קבינט, אומרים שההסכם שגובש בין לונדון לבריסל ישאיר את בריטניה "קשורה ברצועה" לאיחוד האירופי גם אחרי שתפרוש ממנו, ולא יאפשר לה לגבש מדיניות סחר עצמאית.

 

תומכי מיי טוענים כי ההסכם שהושג הוא ההצעה הטובה ביותר העומדת על הפרק, וכי החלופה היחידה היא עזיבה של בריטניה את האיחוד ללא הסכם - מהלך שעלול לגרום לכאוס תחבורתי וכלכלי.

האיחוד האירופי ()
האיחוד האירופי
  

המכשול העיקרי בדרך לגיבוש ההסכם היה במשך תקופה ארוכה השאלה כיצד לוודא שלא יוצבו עמדות מכס ועמדות בידוק אחרות בגבול בין צפון אירלנד, שהיא טריטוריה בריטית, לבין מדינת אירלנד העצמאית (הרפובליקה של אירלנד), שהיא חברה באיחוד האירופי. בריטניה והאיחוד האירופי מסכימים שאסור להציב שם מחסומים, שישבשו את חיי העסקים ויפגעו ביחסים בין התושבים משני הצדדים. מחסומים כאלה עלולים גם לפגוע ביציבות השלום שהושג בצפון אירלנד בקושי רב, אחרי עשרות שנים של סכסוך דמים.

 

הפתרון המוצע בהסכם שהושג כולל הסדר מכסים משותפים לבריטניה ולאיחוד האירופי, כך שלא יהיה צורך בבדיקות בגבול, וכן סעיפים הנוגעים באופן ספציפי לצפון אירלנד. הפתרון הזה אמור להיות זמני, אבל פוליטיקאים תומכי הברקזיט ה"קשה" בבריטניה חוששים שהוא יהפוך לפתרון קבע, ובכך יפגע ביכולתה של בריטניה לחתום על הסכמי סחר חדשים עם מדינות ברחבי העולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תרזה מיי הערב בדאונינג 10
צילום: AP
מומלצים