שתי מדינות אחרות לשני עמים
אחרי עוד שבוע קשה של טילים ופגיעות קשות בישראל והפתרון איננו נראה באופק. יוזמת New State Solution מסרבת להרים ידיים ודווקא עכשיו מאמינה שהפתרון החדשני שהיא מציעה יוביל לשקט המיוחל. חזרנו אליהם כדי לבדוק כיצד מתקבל הרעיון בקרב המנהיגים.
שבוע לא פשוט עבר על ישראל. שוב הסלמה, שוב טרור, ועוד אבידות קשות מנשוא. השאלות הרגילות עולות על הפרק. לצאת למלחמה או למגר את ההסלמה, כיצד נכון לפעות ומתי בדיוק יימצא פתרון עבור כל מי שמשלם את המחיר. ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז בפריז ש"אין פתרון מדיני לעזה". בשנה שעברה חשפנו כאן הצעה חדשה ומעניינת לסכסוך עם יוזמת New State Solution "פתרון המדינה החדשה" שבימים אלו זוכה לעניין רב יותר. בסוף החודש יציגו יוזמי הרעיון אמיר אביבי ובנג'מין אנטוני את היוזמה ב"ועידת האינטרס הלאומי" של תנועת "ישראל שלי" בירושלים בתקווה שעל רקע המשברים התכופים, הפעם מישהו ישמע.
כפי שדיווחנו לראשונה, יוזמת הניו סטייט סולושן מבקשת לכונן מדינה פלסטינית בשטח רצועת עזה עם המשכיות טריטוריאלית לשטח של עד 10% מצפון סיני, בקו החוף. היוזמה נוסדה ע"י בנג'מין אנטוני, יועץ לסנאטורים, אנשי קונגרס ומנהיגים יהודיים בענייני ישראל. היא מנוהלת ע"י תא"ל (מיל') אמיר אביבי, לשעבר סגן מפקד אוגדת עזה ומנהל ביה"ס להנדסה קרבית. בשנה וחצי האחרונות יצאו השניים למסע ברחבי העולם במטרה להוכיח לקובעי המדיניות בארץ שיש לחזון שלהם תמיכה בינלאומית מקיר לקיר, ושאם ישראל תרצה ליישם אותה – יהיה לה גב מוצק מהעולם המערבי.
כשאנטוני ואביבי נפגשים עם אנשי ממשל וביטחון, הם מצגים בפניהם תצלום אוויר של גוגל שבו נראית מפת האזור בלילה: מדינת ישראל מוארת, אזור הנילוס מואר, ובצפון סיני חושך ושממה. לדעתם התכנית תסייע גם למצרים לטפל בבעיית דעאש בסיני ותקנה להם את התמיכה הבינלאומית שהם זקוקים לה בשנים האחרונות.
כבר למעלה משנה שהם דופקים על דלתותיהם של סנאטורים, חברי קונגרס ויועצי מדיניות בכירים.הציגו את היוזמה פעמיים בפרלמנט הבריטי, פעם אחת בפני מזכיר המדינה הפולני, ובמכוני מחקר רבים בארה"ב ובאירופה. הם נאמו בעשרות אוניברסיטאות בארה"ב ובאירופה ונפגשו עם סטודנטים מכל העולם שהגיעו לארץ ונפגשים עם קהילות יהודיות בארץ ובעולם ועם כל מי שמעוניין לשמוע."יש משיכה רבה ופתיחות לרעיון מכל הקשת הפוליטית בחו"ל", אומר אביבי. "הרעיון לא נתפס כרעיון של ימין או של שמאל, אלא פשוט כיוזמה פרגמטית שניתן ליישם. אנחנו יודעים להגיד לא ב-99% אלא ב-100 שיש פתיחות אדירה לרעיון מכל צדדי הקשת הפוליטית, יהודים ולא יהודים, שמאל וימין, סטודנטים ואנשי ממשל, ליברלים, קונסרבטיבים ומה לא", הוא טוען."עם כזו תמיכה גורפת בחו"ל אנחנו יכולים להגיע לפוליטיקאים בארץ ולהגיד להם שיש עם מי לדבר. ויש גם עניין, עניין רב, בעולם הערבי."
בימים אלו עסוקים בצוות הניו סטייט סולושן בהצגת היוזמה בארץ. אביבי עתיד להופיע ב"ועידת האינטרס הלאומי" של תנועת "ישראל שלי" בכ"ט בנובמבר, שעוסקת בפתרונות המדיניים מימין. במקביל, הוא מספר, מופיע גם בפני קבוצות שמאל מובהקות שמבקשות למצוא פתרון שיתיישב עם תפיסת העולם שלהן."אנחנו בטוחים לגמרי לבוא ולהגיד שזה רעיון שלא רק שהעולם יכול לקבל אותו, אלא כל ישראלי יכול לקבל אותו, וכל יהודי יכול לקבל אותו. ולא שאין לו חסרונות, אבל לפחות בואו נחליט שיש לנו רעיון שאנחנו הולכים איתו."
אביבי מסביר שהאירועים האחרונים ברצועת עזה מחדדים את התובנה בקרב הציבור הישראלי שהבעיה הכי גדולה בסכסוך הישראלי-פלסטיני איננה יו"ש, אלא רצועת עזה עזה. "יש סביבה את המבוכה הכי גדולה. מי שלא מכיר בפתרון שלנו, אין לו פתרון אחר. מאז הסכמי אוסלו, כל פתרון לסכסוך מתעלם מהמצב בעזה. זו התעלמות מקיר לקיר. הדרג הצבאי והדרג מדיני במבוכה ואנחנו באים ומציעים פתרון רציני. לא רק שזה פותר את הבעיה הכי קשה בסכסוך – זה על הדרך פותר את הסכסוך כולו, כי עכשיו לפלסטינים יש מדינה והם יכולים לעשות איתה מה שהם רוצים".
אנטוני ואביבי מתייחסים לנקודה הרגישה בתכנית שלהם והיא הקשר הרגשי, הדתי, הסנטימנטלי של העם הפלסטיני לאדמה. "בבסיס התוכנית לא לוקחים שום דבר מהפלסטינים שכבר יש להם, אלא מוסיפים שטח בגודל של כל יהודה ושומרון ועזה יחד, בצפון סיני", הם מסבירים."בירושלים ההסדר הדתי עם הוואקף ימשיך – לא כי הוא טוב, אלא כי הוא קשור לירדנים ולא לפלסטינים, ובהם התכנית הזו לא עוסקת."
כשמעלים בפניהם את החשש לחמש את עזה ולהרחיב את השטח הם מבהירים: "אנשי עוטף עזה הם הראשונים שצריכים לשמוח על התכנית הזאת. תחשבי שחצי מהפלסטינים שגרים בעזה ידרימו, והצורך לבנות חיים חדשים בצפון סיני יספק עבודה לחצי מיליון איש. הלחץ שאנחנו רואים היום בחבל עזה ירד. אני מסכים שאם הפתרון שלנו עובד, צריך שיתוף פעולה בינלאומי שמבוסס על הסכם בינלאומי מקדים. אם השת"פ הזה מכונן על הרעיון שהמדינה הפלסטינית תקום בעזה אחרי שהחמאס ירד –אז לא צה"ל הוא זה שיוריד אותו. צבאות העולם ישלחו כוחות כמו שהם יודעים לעשות במקומות אחרים." אנטוני מדגיש: "המזרח התיכון והקהילה הבינ"ל לא יכולים בשום מצב להרשות שארגון טרור רצחני כמו חמאס יעמוד בדרכו של עתיד טוב יותר לאזרחי ישראל ולערבים הפלסטינים.בכל הנוגע לחמאס, אנחנו מאמינים שכל האפשרויות פתוחות, כולל השמדה מוחלטת שלהם בחבל עזה –כשהכוונה היא כמובן למנהיגות הרצחנית של החמאס ולא לעזתים."
בחודש הבא יחלו אנשי יוזמת הניו סטייט סולושן להיפגש עם פוליטיקאים ישראליים, לדבריהם, "מכל קצוות הקשת הפוליטית". "המדד לפתרון טוב", מסביר אביבי, "שונה מהתפיסה הרווחת. השאלה פה היא האם זה יאחד את העם שלנו. הסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא אמצעי ולא עומד בפני עצמו. יש פה פתרון שמאחד את מדינת ישראל וגם יכול לחבר חזרה את יהדות העולם למדינת ישראל. לעולם המערבי אין בכלל בעיה עם הפתרון הזה, להיפך, הם ישמחו שהוא יתממש. לערבים הסונים שמחפשים את הקרבה לישראל זה ייתן סולם לרדת מהעץ כי הנה, ישראל פותרת את המצוקה הפלסטינית."
אנטוני מציע שלפני שאתם מכריעים בדעתכם בנוגע לרעיון המוצע, כדאי שתשאלו חמש שאלות. "השאלה הראשונה היא האם הרעיון הוא ישים, מבחינה גיאוגרפית פשוטה. השאלה השניה שעולה היא האם ישנן עובדות וממצאים שמראים שהתכנית הזו יכולה להצליח, או שהעובדות והממצאים המוכרים מראים שהיא דווקא נידונה להיכשל? השאלה שנשאל מיד אחרי היא האם הרעיון מקדם מדינה, במובן המלא שלה, עבור הפלסטינים, או שהיוזמה הזו מבקשת מהפלסטינים להסתפק במשהו שהוא פחות ממדינה. השאלה הרביעית שכל אחד ישאל את עצמו עם בחינת הרעיון היא במידה והיוזמה שלכם נכשלת, האם הייתם מוכנים לשאת בתוצאות הישירות של הרעיון שלכם? או שזו "פריבילגיה" השמורה רק למי שגר באזור המדובר, כלומר ישראלים ופלסטינים?והשאלה האחרונה היא אם הרעיון הזה נכשל, האם מי שהציע אותו מוכן שילדיו יחיו עם תוצאות הכישלון?אם התשובה לכל השאלות האלו היא לא "כן" חזק וברור, אז כדאי לחפש יוזמה אחרת. לאף אחד אין זכות לכפות על אזרחי ישראל או על הפלסטינים סטנדרט שהם לא היו מוכנים לחיות איתו.עם ישראל ימשיך לרדוף שלום" הוא מסכם. "ועם קצת סבלנות והרבה אמונה עוד נראה שהתפילה לשלום נענית".