משבר המים: עוצמת הזרימה במעיינות הדן - הנמוכה מקום המדינה
מערכת הגשמים האחרונה לא עזרה לשפר את המצב החמור של מאגרי המים בצפון והכינרת. ברשות המים מזהירים: "גם שנה גשומה לא תאושש את המצב"
למרות הגשמים שירדו השבוע, נרשמה אתמול (יום ו') הספיקה הנמוכה ביותר במעיינות הדן מאז תחילת המדידה עם קום המדינה. הכינרת עלתה בכחצי ס"מ כתוצאה מגשם ישיר שירד על האגם, אך עדיין חסרים לה קרוב לשישה מטרים.
מיום שלישי ירדו גשמים לסירוגין, חלק מהזמן בעוצמות גבוהות, כמעט בכל אזורי הארץ. בדרום התחוללו שיטפונות. ברשות המים, סיכמו את המערכת אך הדגישו כי במצב משק המים כמעט ולא חל שינוי.
בהודעת הרשות נאמר כי ביום חמישי פקדו השיטפנות את נחלי מדבר יהודה (מנחל חצצון בצפון, דרך נחל דוד, ערוגות, חבר וחימר). גם בערבה הצפונית נרשמו שיטפנות בנחלים כגון אשלים, פרס בואך נחל צין, כאשר הספיקה הגבוהה ביותר נרשמה ביום שישי בנחל ערוגות: 96 מ"ק/שנייה.
"ביום שישי ירדו עשרות מ״מ של גשם בחוף הדרומי ובשפלה ובעקבות כך נרשמו זרימות נאות באגן לכיש, שורק ואיילון (בנחלים עקרון, נחל גמליאל, נחל גזר, נחל לכיש, נחל האלה, נחל שורק, נחל איילון, נחל אלכסנדר, נחל שכם)".
אלא שבצפון התמונה מדאיגה ביותר. מפלס הכינרת אמנם עלה בין יום שישי לשבת בחצי ס"מ, בעקבות גשם ישיר על האגם, והגיע לרום של 214.655-, אך מפלס האגם עדיין נמצא עמוק (יותר מ-1.65 מ') מתחת לקו האדום התחתון ורק 21.5 ס"מ מעל הקו השחור. על מנת למלא את האגם עוד חסרים 5.855 מטר. כמות המים החסרים מגיעים לכמיליארד מטרים מעוקבים.
נתון מדאיג לא פחות הוא השפל במעיינות הדן, הנחשבים למקור המים הגדול במדינה. הספיקה בנחל הגיע בסוף השבוע לשפל של כל הזמנים. מדובר בספיקה של 2.2 מ״ק לשניה, הנמוכה ביותר שנמדדה בדן מאז 1949. השפיעה הממוצעת בתקופה זו של השנה עומדת על 6.5 מ"ק לשנייה.
ד"ר עמיר גבעתי, מנהל תחום מים עיליים בשרות ההידרולוגי שברשות המים, הדגיש כי השפל בדן מתרחש על אף הגשמים האחרונים, בשל השפעת הבצורת הארוכה שנמשכת כבר חמש שנים ברצף. "גם שנת גשמים ממוצעת בשנה זו, ואף למעלה מכך (כפי שצופים ברשות המים) לא תצליח לאושש את מצב מקורות המים בצפון לאחר הבצורת הארוכה", אמר.