בקשה לצווי מניעה נגד המרצים השובתים: "הלך הסמסטר"
פיצול בין נציגי הסגל הבכיר ב-8 המכללות הציבוריות שהושבתו מתחילת השנה: המרצים במרכז האקדמי "לב" הגיעו להסכם וחוזרים לעבוד. ועדת ראשי המכללות פנו לביהמ"ש כדי לחייב את השאר. דיווחים סותרים על התקדמות המו"מ בין הצדדים. סטודנט מת"א: "האווירה נוראית"
שביתת הסגל הבכיר במכללות הציבוריות נכנסה היום (א') לשבוע החמישי, מה שעבור הסטודנטים מעמיד בסימן שאלה את עתיד הסמסטר כולו. עד כה התנהלה השביתה בשמונה מכללות ציבוריות, אולם הבוקר הסתיימה השביתה במרכז האקדמי לב בירושלים, לאחר שהנהלת המוסד הגיעה להסדר עם המרצים, מה שגרם לפיצול בקרב הסגל הבכיר.
כעת נותרו שבע מכללות ציבוריות שבהן שובת הסגל הבכיר: ספיר, הדסה, המכון הטכנולוגי חולון, האקדמית תל אביב-יפו, המכללה להנדסה עזריאלי, המרכז האקדמי רופין והמכללה האקדמית כנרת.
עזריאלי, רופין וכנרת הגישו היום בקשה להוצאת צווי מניעה נגד השובתים במטרה להשיבם לעבודה ולהביא לסיום השביתה. בנוסף, גם שביתת הסטודנטים שהחלה בשבוע שעבר הסתיימה בשלב זה. לטענת התאחדות הסטודנטים, הושגה מטרת השביתה בכך שהצדדים הובאו למשא ומתן לאחר פרק זמן ארוך של נתק.
בוועד ראשי המכללות (ור"מ) הגדירו היום את השביתה "חסרת תוחלת אשר פוגעת קשות בציבור הסטודנטים, בסגל הבכיר ובמשק כולו. הנהלות המכללות קיימו ניסיונות ומאמצים רבים לקידום משא ומתן מקומי לסיום השביתה. ניסיונות אלו סוכלו על ידי הארגון המייצג את שבע המכללות השובתות".
בשבוע שעבר אומנם נפגשו נציגי ור"מ והמועצה המתאמת של הסגל הבכיר במכללות בניסיון להגיע לפיתרון למשבר, אולם לקראת סוף השבוע האשימו הצדדים זה את זה בפיצוץ המו"מ.
ור"מ טען כי הוא "רואה בחומרה רבה את ניסיונות החבלה במשא ומתן המקומי, ומצר על כך שמיעוט קיצוני שאינו מייצג את ארגוני הסגל במרבית המכללות גורם נזק אדיר לסטודנטים, למרצים ולמערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".
מנגד אמרו במועצה המתאמת של הסגל הבכיר במכללות: "ור"מ לא התכוון מעולם לנהל מו"מ. באורח חד-צדדי ובניגוד לנאמר בדיון, הם פוצצו את המו"מ בניסיון לכפות הסכמים על הסגל הבכיר, הסכמים שמשמעם הרעת תנאי ההעסקה של הסגל הבכיר למשך קרוב לעשור. עצם הגשת הבקשה לצו מניעה הוא אקט חריג באקדמיה הישראלית. מועצת הסגל הבכיר שבה וקוראת להנהלת ור"מ לפתור את המחלוקות באמצעות מו"מ ענייני".
עם זאת, גורם המכיר את המו"מ שהתנהל בשבוע שעבר בין הצדדים סיפר כי אחת המחלוקות המרכזיות שנותרו פתוחות כרגע היא דווקא סוגיית תשלום השכר עבור ימי השביתה של חברי הסגל.
את מחיר השביתה הארוכה משלמים, כאמור, הסטודנטים. "האווירה בקמפוס נוראית", אומר סטודנט באקדמית תל אביב-יפו. "למעשה הלך הסמסטר. אנחנו לא כל כך יודעים אם יש שיעורים או לא, ומתי. בגלל שהסגל הבכיר שובת והסגל הזוטר לא, קורה שיש לנו תרגולים אבל אין שיעורים, ולכן זה חסר ערך. השביתה שלנו הסתיימה, אבל עדיין חלק גדול מהסטודנטים לא מגיעים, ואחרים החליטו לא לשלם עדיין את שכר הלימוד למכללה עד שהסיפור הזה ייגמר. עשינו כל מה שיכולנו, כולל להפגין מול משרד האוצר ומשרדי הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, אבל כרגע אנחנו בעיקר מיואשים".
שביתת הסגל הבכיר החלה על רקע חילוקי דעות שלו מול משרד האוצר והנהלות המכללות. בעוד שבמשרד האוצר ובור"מ טוענים שנציגי הסגל הבכיר במכללות השובתות נסוגו מהסכם העקרונות שנחתם עמם באוקטובר 2017, נציגי הסגל טוענים כי ההסכמים שהציגו להם המכללות בסופו של דבר לא תאמו את ההבנות שעליהן הוסכם.
ארבע נקודות עיקריות עמדו בבסיס המחלוקת באשר להסכמים הסופיים: מועד החלת טבלאות השכר החדשות, חישוב הוותק של המרצים החדשים, הביטחון התעסוקתי של המרצים והגדרת התנאים לשבירת ה"שקט התעשייתי". בעוד שבסגל הבכיר טוענים להפרה של חלק מהסיכומים, בור"מ מנמקים את הפערים בהבדלים בצרכים ובמציאות עמה מתמודד כל מוסד.
ארכיון
צילום: ליהי קרופניק
מומלצים