ילדים בכיתה ג' מכורים לפורנו
ילדים שרק למדו לכתוב נחשפים לתכנים פורנוגרפיים קשים בסלולרי והמומחים מדווחים על התנהגויות טראומטיות - מאלימות מינית ועד חרדה נפשית. האם הצעת החוק החדשה שמבקשת לחייב את ספקיות האינטרנט לחסום את הגישה החופשית לפורנו תפתור את הבעיה?
חודשים עברו מאז שאופיר בת התשע נחשפה לתכנים פורנוגרפיים אלימים וקשים, אבל הזמן לא הקהה את הפגיעה. "כאמא שלא קונה לילדה שלה טלפון, את יכולה לחשוב שאת שולטת בזה - אבל את לא", אומרת רונית, אמה של אופיר. היא לוקחת נשימה לפני שהיא משחזרת את מה שראו עיניה של בתה, ותיאוריה קשים לקריאה.
באותו יום אופיר חזרה הביתה נסערת מבית חברתה. כשרונית ניסתה להבין מהוריה של החברה מה קרה, נודעה לה הזוועה. "הבנות צפו בטלפון וגילו סרטונים קשים. כשניסיתי לדבר על כך עם אופיר היא תיארה במילים של ילדה שהן ראו סרטון של אורגיה, עם הרבה אלימות, וזה עוד היה הסרטון הרך.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
"בסרטון השני הן ראו בחורה קשורה לגדר וגברים אונסים אותה, מכים אותה וחונקים אותה. בסרטון אחר היא ראתה שמחדירים לאישה חפצים פוצעים. מאז היא אומרת לי כמה העולם הזה רע, שהחיים קשים ושהיא לא יכולה להוציא את התמונות האלה מהראש שלה. היא לא רוצה להתחתן או להביא ילדים לעולם, וחשוב לה להגן על האחים הקטנים שלה. זאת תחושת חוסר אונים כל כך איומה".
לדברי רונית, שמתגוררת ביישוב קהילתי בדרום הארץ, הדיבור בין התלמידים בכיתה לא מתאים לילדים בכיתה ג'. "יש בכיתה של הבת שלי ילדים שממש מכורים. הם יכולים לבוא לאחת הבנות בכיתה ולתאר לה סצנת סקס בהשתתפותה: 'את ערומה במקלחת. מישהו בא אלייך מאחור...', או 'את על המיטה ערומה ואמא שלך נוגעת בך'. זה שם כל הזמן".
צופים יחד בפורנו בספסל האחורי
כמה חודשים לאחר המקרה נודע לרונית על הקמת "הפורום הדיגיטלי - שומרים על הילדים ברשת". "פתאום הרגשתי שאני לא לבד, שאנחנו קבוצה גדולה של הורים ויש לנו כוח לעשות מהלך משנה מציאות", היא אומרת. "צריך לייצר עבור ילדים סביבה שמצד אחד מאפשרת להם להיות סקרנים ולחפש תכנים שמעניינים אותם, ומצד שני לא תחשוף אותם לתכנים שלא מותאמים לגילם".הפורום הדיגיטלי מונה 5,000 הורים וכ־20 ארגונים שעוסקים בעולם הדיגיטלי והנגשתו הבטוחה לילדים. הוא הוקם לפני כארבעה חודשים בעקבות דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת על חשיפתם של ילדים לפורנו כבר בגיל שמונה, נושא שעלה לכותרות לראשונה בסדרת כתבות ב"24 שעות".
"שבועיים לפני הדיון ישבנו כמה חברים, מנהלי בתי ספר, מרכזי שכבה ומורים ושמענו אחד מהשני על כך שתלמידים בכיתות ה'־ז' יושבים בספסל האחורי ובמקום להסתכל בחומר לימודי בטבלט - רואים יחד פורנו", אומר יוסף שפייזר, מייסד הפורום. "אין פיקוח, אין סינון, והילדים נחשפים לתכנים קשים".
קל יותר לצרוך פורנוגרפיה מאשר לקנות גלידה
סקר שביצע הפורום בקרב הורים לילדים העלה את הדרישה שחברות הסלולר וספקיות האינטרנט יספקו מסלול מותאם לילדים. "כמו שבאוטו אני חוגר את הילדים בחגורת בטיחות, וכמו שלא אקנה לילדים שלי סיגריות, אני רוצה שברירת המחדל של האינטרנט תהיה חסימת תכנים פורנוגרפיים", אומר שפייזר.
"פתחנו בהפגנה דיגיטלית מול ראשי החברות. כל המנכ"לים קיבלו 120 אלף מיילים מההורים. רמי לוי תקשורת הרימו את הכפפה ראשונים והציעו סינון מותאם לילדים. שאר החברות טמנו את הראש בחול. הבנו שחקיקה זה הכלי".
הפורום פתח בשיתוף פעולה עם חברי הכנסת שולי מועלם־רפאלי (הבית היהודי), מיקי זהר (הליכוד) ואיתן כבל (העבודה), שהוביל להגשת הצעת חוק. לפי ההצעה שהגישו חברי הכנסת, ספקיות האינטרנט יספקו לכל לקוח סיסמה באופן יזום שבלעדיה לא ניתן יהיה לצפות בתוכן פוגעני ברשת.
קראו עוד:
חשיפה לפורנו: מתי ולמה לדבר עם הילדים
איך למנוע מהילדים חשיפה לפורנו
מעלים תמונות של הילדים לרשת? זו הסיבה שכדאי לכם להפסיק
"כיום לילדים קל יותר לצרוך פורנוגרפיה מאשר לקנות גלידה במכולת השכונתית", אומרת ח"כ שולי מועלם־רפאלי. "ההשפעות ההרסניות על ילדים ובני נוער הפכו לחלק מתמונת המצב של הילדים והנוער בישראל. החוק יאפשר לציבור ההורים להגן על ילדיהם מפני תכנים אלו".
"ההורים אינם מודעים עד כמה ילדיהם חשופים לאתרים בלתי הולמים", מוסיף ח"כ מיקי זוהר. "החוק שלנו נועד להגן על הילדים ולמנוע את החשיפה ואת השלכותיה ההרסניות".
הסקרנות הפכה מסוכנת
אז איך קורה שילדים שרק אתמול למדו לכתוב כבר מצליחים לדוג את הדברים הגרועים ביותר מהביוב של האינטרנט? "ילד שומע את המילה 'סקס' או 'מין' ומסתקרן, הוא רושם בגוגל וזה פותח לו עולם שלם של התנהגויות שהוא לא יודע איך להתמודד איתן. הוא מעביר לחברים שלו, וכך נוצרות חבורות של ילדים קטנים שרואים יחד פורנוגרפיה. אני קורא לזה המגיפה השקטה", אומר יונה פרסבורגר, מייסד עמותת "נתיבי רשת" שמנסה להגביר את המודעות לגלישה בטוחה ולתת מענה להורים שילדיהם נחשפו לתכנים קשים ברשת.
"הייתה ילדה בכיתה ה' ששמעה בהרצאה את המילה 'לסבית' וביקשה לבדוק מה היא אומרת. היא נחשפה לתמונות ולסרטונים פורנוגרפיים", הוא מספר. אבל לפי פרסבורגר, הסקרנות הילדית אפילו לא צריכה לנוע סביב מין כדי להגיע לפורנו.
"ילד בכיתה ב' שאוהב חיות כתב בחיפוש 'חיות' והגיע לאתר של סקס עם חיות", הוא מספר. "היו ילדים שנתבקשו לעשות עבודה על 'כוס ברכה' לקידוש או על השופר ונתקלו בתמונות קשות. עם זאת, מציין פרסבורגר, בשנים האחרונות גוגל עושה מאמצים לחסום באופן יזום תכנים פורנוגרפיים שעולים מתוך מילים שאינן קשורות באופן ישיר למין.
פרסבורגר, שמקבל פניות בקו החם של העמותה, מדווח על ירידה דרמטית בגיל הילדים הנפגעים. "אם לפני 15 שנים היינו מקבלים פניות על חשיפה של בני נוער לפורנוגרפיה, היום אנחנו מדברים כמעט אך ורק על ילדים בגיל בית הספר היסודי ולפעמים גם בגן. יש מקרים של התמכרויות כבר בגיל שבע, ופגיעות מיניות בין ילדים".
אבל מה אפשר לעשות? זה ברשת ובחינם.
"רוב המקרים יכולים היו להימנע אם היה סינון תוכן. זאת גם המגמה בחברה המערבית. עבור נשיא צרפת מקרון, אחד משלושת הנושאים הבוערים ביותר במדינה זה סינון תוכן אפקטיבי לילדים. גם באנגליה פועלים להסדיר את הנושא בחוק".
המקרים האלה, אומר פרסבורגר, מגיעים לא פעם למצבים של פגיעה מינית של ילדים בילדים. באחד המקרים שהגיעו אליו ילד בן שמונה וחצי שנחשף לתכנים פורנוגרפיים פיתח משחק מיני עם אחותו בת השש. "החברים של ידין הראו לו סרטונים של פורנוגרפיה בצהרונית", מספרת איילת, האם, מצפון הארץ.
איך זה נודע לך?
"חצי שנה אחרי, ידין אמר לי 'אמא, אני רוצה לספר לך משהו שאני לא אעשה יותר'. הוא סיפר לי שהוא התחיל לנשק את אחותו בצוואר, במקומות אינטימיים בגוף. היא לא סיפרה כי היא פחדה שאכעס עליו, היא התביישה. הדבר הנורא הוא שזה במרחק לחיצת כפתור. תוך שנייה התוכן הזה זמין. ידין סיפר לי שבגוגל סטור הוא פשוט רשם את המילה 'סקס'.
"אני ממש מפחדת עליו וגם על הבת שלי. מאז אני כל הזמן שומרת עליו, אני ממש דרוכה. אין מצב שהוא יישאר לבד ובוודאי שאני לא משאירה אותו לבד עם אחותו. הוא מספר לי שזה מגרה אותו ועושה לו זקפה. זה משהו שמאוד קשה לי להתמודד איתו, הרי הוא בסך הכל ילד".
"צריך לדבר עם הילד"
הסקרנות הטבעית של הילדים וחוסר היכולת להתמודד עם תכנים שאינם מותאמים לגילם מייצרת לצד פגיעות מיניות של ילדים בילדים בני גילם גם תופעות של חיקוי ופגיעה עצמית לא מכוונת. "הילדים מחקים התנהגויות", אומר פרסבורגר, "יש בנים שהגיעו לטיפול בבית חולים עם קרעים באיבר המין. אצל בנות יש סיפורים קשים של ילדות שפוצעות את עצמן.
"הגיעה אליי אמא שסיפרה לי שהבת שלה בכיתה ג' נחשפה לפורנוגרפיה אצל חברתה לכיתה. החברה הזמינה אותה אליה הביתה ואמרה לה 'בואי נשחק בשולטת ונשלטת'. היא ליטפה אותה וביקשה ממנה לעשות מעשים מיניים קשים. בשלב מסוים הילדה הרגישה שהיא לא מסוגלת יותר. כשהיא הגיעה הביתה היא התחילה לבכות וסיפרה לאמה מה שהחברה ביקשה ממנה לעשות".
לפי נתוני המועצה לשלום הילד, ל־83 אחוז מהילדים מעל גיל שמונה יש סמארטפון. משורה של סקרים שנערכו לאחרונה עולה כי יותר מ־80 אחוז מבני 14־18 ויותר מ־60 אחוז מהילדים מתחת לגיל 13 נחשפו לתכנים פורנוגרפיים, חלקם הגדול באמצעות הסלולרי.
"כשמתייחסים לחשיפה של ילדים לפורנוגרפיה חשוב להבדיל בין גלישה מכוונת לגלישה לא מכוונת", אומרת נירית צוק, מרצה ומומחית לתרבות הילד והנוער. "אחד המחקרים העלה כי כתשעה אחוזים מהילדים נחשפים לחומרים פורנוגרפיים באופן מכוון ו־50־60 אחוז נחשפים באופן לא מכוון. מאחר שלילדים בגילאים האלה אין עדיין יכולת הבחנה ברורה בין הריאלי לווירטואלי, הם מאמינים שמה שהם רואים משקף את המציאות".
איפה ההורים בסיפור הזה?
"רוב ההורים לא רוצים אפילו לדמיין שהילד רואה כזה דבר, לכן פעמים רבות נוצר פער בין התכנים שהילד נחשף אליהם לבין מחסור בפיקוח, מניעה או הסבר".
יש ניסיון מערכתי לטפל בזה?
"במערכת החינוך מנסים ליצור תוכניות מעודכנות שיעלו את הנושא בגובה העיניים. יחד עם זאת, ברוב בתי הספר קיימות התוכניות הישנות שאינן מתכתבות עם המציאות החדשה.
"הילדים מצידם מתייחסים למידע כמשעשע. ההורים צריכים להתגבר על המבוכה שלהם ולדבר עם הילדים. ואסור לטעות, גם אם הילד שלכם הוא תלמיד מצטיין או ילד טוב ונראה תמים, זה לא אומר שהוא לא נחשף".