בנט: לוחמים פוחדים מהפצ"ר יותר מאשר מסינוואר; הרמטכ"ל: הוא חלק מעוצמת צה"ל
האמירה והסערה: במסיבת העיתונאים שבה הודיע על הישארותו בממשלה תקף יו"ר הבית היהודי את הפרקליט הצבאי הראשי. איזנקוט הגיב: "הפצ"ר מסייע ללוחמים לנצח במלחמה". היועמ"ש מנדלבליט: "הוא חלק מהחוסן הלאומי של ישראל". בנט לא חוזר בו: "דעתי איתנה"
"הלוחמים שלנו פוחדים יותר מהפרקליט הצבאי מאשר מיחיא סינוואר", אמר יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט בהצהרה בכנסת שבה הודיע על הישארותו בממשלה - ועורר סערה. בעקבות זאת התייחס הרמטכ"ל לנושא, וגם היועץ המשפטי לממשלה פרסם הודעה מיוחדת. הרמטכ"ל, רא"ל גדי איזנקוט, אמר כי "הפצ"ר הוא חלק מעוצמתו של צה"ל". היועץ המשפטי לממשלה, האלוף במיל' ד"ר אביחי מנדלבליט, אמר כי "אין שחר לדברים".
בהודעה שפרסמה לשכתו של בנט הוא הבהיר כי אינו חוזר בו מדבריו: "השר בנט ביטא הבוקר את עמדתו הברורה - בצה״ל, ולא רק, שוררת כיום עודף משפטיזציה. השר בנט מאמין כי כיום חיילי צה"ל נדחקים לפינה על ידי חישוקים משפטיים עודפים, באופן שפוגע ברמת המבצעיות ובלוחמי צה"ל, מעבר למגבלות הדין הבינלאומי. האיזונים אינם נכונים כיום. השר בנט מעריך הערכה עמוקה את מפקדי צה״ל ובראשם הרמטכ״ל גדי איזנקוט. לצד זאת, דעתו בנושא איתנה".
בפתח ישיבת פורום המטה הכללי אמר איזנקוט: "אני גאה בלוחמי צה"ל שעומדים על משמרתם, אנחנו פועלים בנחישות ובמחויבות רבה בכל גזרות הלחימה ומגינים על תושבי מדינת ישראל. הפרקליטות הצבאית
היא חלק מעוצמתו של צה"ל, ומסייעת לו כתף אל כתף עם המפקדים והלוחמים לממש את ייעודו המבצעי ולנצח במלחמה. האלוף שרון אפק ממלא תפקידו במקצועיות ובהצטיינות שזוכה להערכה בצה"ל ומחוצה לו. יש להשאיר את צה"ל מחוץ לכל ויכוח פוליטי".
בהודעת מנדלבליט נאמר כי "כמי ששימש בעצמו בתפקיד הפרקליט הצבאי הראשי במשך שבע שנים, כולל במהלך מלחמת לבנון השנייה ומבצע עופרת יצוקה, מבקש ד"ר מנדלבליט להדגיש כי עמידה בהוראות הדין, גם בשעת לחימה, היא מקור עוצמה לצה"ל, למפקדיו ולחייליו. קציני הפרקליטות הצבאית פועלים שכם אל שכם יחד עם המפקדים למען המטרה המשותפת של השגת יעדי הלחימה.
"הפרקליטות הצבאית, בראשותו של הפצ"ר אלוף שרון אפק, פועלת ללא ליאות על מנת להעמיד לרשות צה"ל את המעטפת המשפטית הדרושה להפעלת עוצמתו הצבאית בכדי להכריע את אויבינו, תוך עמידה בהוראות הדין", אמר מנדלבליט. "היועץ המשפטי לממשלה מגבה באופן מלא את מלאכתם החשובה, המהווה חלק בלתי נפרד מהחוסן הלאומי של מדינת ישראל".
חברת ועדת החוץ והביטחון, ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני), אמרה: "השר בנט שובר שיאים חדשים של ציניות. שבוע בלבד אחרי שנהרג סא"ל מ' בפעילות מבצעית חשובה וחיונית, הוא מאשים את חיילי צה"ל בחוסר חופש פעולה או בחשש מהפצ"ר. מזל גדול שבנט לא מונה להיות שר הביטחון, מאחר שמי שמבקש לעצמו תפקיד זה, חייב להיות עם זרוע מבצעית חזקה ללא ספק - אך גם עם זרוע מוסרית משמעותית, כמו שמפגין הרמטכ"ל".
היא הוסיפה כי "שמירת החוק היא לא האויב, אלא העוצמה של ישראל. ברור היום שהשר בנט טוב בעיקר בדיבורים, ואני כבר שומעת מפיו, אילו היה מתמנה, את המשפט האלמותי מהדהד 'מה שרואים מקומה 14 לא רואים משם'".
סגן הפרקליט הצבאי לשעבר, עו"ד אילן כץ, שייצג את אלאור אזריה במשפטו ונחשב מקורב לאביגדור ליברמן, התייחס לדברי בנט נגד אלוף שרון אפק: "לא ניתן להתעלם מתחושות של חיילים, וייתכן שזה משהו שחלק מהחיילים מרגישים, אבל זה לא בגלל שהפצ"ר מחפש את ראש חיילינו אלא כי המערכת לא מתנהלת נכון - במובן שהגיבוי שמפקדים נותנים כיום לחיילים בשטח הוא לא גיבוי מוחצן".
לדברי כץ, זה מתכתב עם דבריו של אל"מ אלון מדנס, שמפקדים מסתכלים מעלה ולא למטה. "בנוסף, על חקירה של חייל שביצע עבירה תוך כדי פעילות מבצעית להתקיים בנוכחות סנגור בתוך חדר החקירה, כדי שיקבל הגנה משפטית ומלאה. אין שום טענה נגד הפצ"ר, המנגנונים הקיימים מונעים פגיעה בחיילים, אך התחושה כן קיימת בשטח כי מצמצמים את אפשרות הפעולה של החיילים".
עו"ד כץ אמר כי האמירה של בנט "פופוליסטית". הוא הוסיף: "למה הוא אמר זאת אחרי שהודיע שהוא רוצה להיות שר ביטחון? ליברמן, למרות התדמית הקיצונית שהדביקו לו, שמר ככל שניתן על כבודה של המערכת הצבאית-משפטית, ובפרט של בתי הדין הצבאיים והפרקליטות הצבאית. בנט כחבר קבינט יכול היה לזמן את הפצ"ר לדיון ולהשמיע את טענותיו".
בהצהרתו בכנסת אמר בנט כי "אנחנו מטילים על לוחמינו חישוקים על גבי חישוקים. חישוקים משפטיים וחישוקים תפיסתיים. הלוחמים שלנו פוחדים יותר מהפרקליט הצבאי מאשר מיחיא סינוואר. מהכרעת האויב עברנו להכלת אויב. דברים שפעם היו ברורים פתאום מוטלים בספק".